Sint Maarten, het lichtjesfeest!

31 oktober 2023
Dat kinderen op 11 november massaal in Zwolle de straat op gaan om te zingen voor wat lekkers, dat wist je waarschijnlijk al. Maar wat is nu het verhaal achter dit lichtjesfeest? 
Sint Maarten Zwolle

Sint Maarten

Als het zonlicht gaat verdwijnen, ga dan mijn lichtje schijnen.

Op 11 november wordt in veel delen van het land Sint Maarten, het feest van de heilige Sint Martinus, gevierd. Dit kan je onmogelijk ontgaan, kinderen gaan ieder jaar massaal de straat op met mooie zelfgemaakte lampions en goed geoefende liedjes. Nu zal het hen voornamelijk te doen zijn om hun zelf gemaakte lampion te showen en om wat lekker te krijgen, maar misschien wil jíj wel weten waarom we ieder jaar dit lichtjesfeest vieren?

Martinus (Maarten) werd geboren in Hongarije, in het jaar 316 en ging later bij het leger. Op een dag zag hij een bedelaar zonder jas in de sneeuw zitten. Hij stapte van zijn paard af en sneed met zijn zwaard zijn eigen mantel doormidden en gaf de arme man een helft tegen de kou. De dag erna zag hij een verschijning van Jezus, met de halve mantel. Een teken waarop hij het leger verliet en in de leer ging om priester te worden. In 371 werd hij bisschop van Tours.

Maarten overleed op 11 november 397 en daarom wordt het lichtjesfeest Sint-Maarten op deze dag gevierd. Mooi verhaal, hè?Sint Maarten Tips


Dan hebben wij natuurlijk nog een paar goede kidsprooftips voor je:

- Zorg voor voldoende lekkers in huis dat je zelf ook lekker vindt, mocht de opkomst tegen vallen dan heb je er zelf nog plezier van ;-)

- Is er bij jou niemand thuis omdat je met je kinderen meeloopt? Je wilt vast geen 'juffrouw Kikkerbil' zijn; maak een schaal lekkers klaar en zet het, met een gezellig lichtje erbij, voor je deur. Briefje erbij ' hier woont NIET juffrouw kikkerbil, zing een mooi liedje en kies zelf iets lekkers uit!

- Vinden je kids het nog een beetje spannend om te zingen voor de buren? Vraag wat buurkinderen mee en loop met een groep! Vergeet niet een tasje mee te nemen

- Voor het uithollen van een pompoen kan je eens stuk gereedschap uit Vietnam makkelijk nabouwen. Een stokje met een bierdop erop. Het werkt makkelijk en je kan hiermee de binnenkant van de pompoen goed uithollen. Zet de bierdop vast met een paar schroeven op en rond balkje/stok die makkelijk vast te houden is.

-Lampion maken doe je zo! 

Veel plezier! Denise & Co. Naar de website