• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus

Spaarvarken makenTerug naar het overzicht

Dit spaarvarken is gemaakt van papier-maché. Best een lastig klusje, maar met een super resultaat! (8+).
Wat heb je nodig?
Een ballon, oude kranten, behangplaksel, roze, lichtroze, witte, rode en zwarte verf, twee lege toiletrolletjes, een lege eierdoos, aluminiumfolie.

Hoe ga je te werk?
Blaas de ballon op tot hij een ronde vorm heeft. Scheur of knip de kranten in repen. Maak het behangplaksel in een afwasteiltje klaar. Volg hiervoor de instructie op het pakje.

Doop een reep krant in het plaksel. Zorg ervoor dat de hele reep papier nat is. Plak deze reep op de ballon. Herhaal dit net zolang tot de hele ballon dik beplakt is met krantenpapier. Als er op een gegeven moment veel plakkerige stroken op de ballon zitten, kan het soms handig zijn er een droge strook op te leggen en deze er goed op te wrijven. Deze wordt dan vanzelf nat door het onderliggende plaksel. Als de vorm van de beplakte ballon goed rond is, begin je aan de pootjes.

Voor de pootjes knip je een lege toiletrol doormidden. Knip deze aan een kant in en vouw de flapjes die zo onstaan naar buiten. Nu zet je dit stukje van de toiletrol met de flapjes tegen het onderkant van de ballon aan, als een pootje van het varken. Papier-maché dit pootje vast aan de ballon. Maak zo vier pootjes en een snuitje.

Maak van aluminiumfolie een staartje. Papier-maché dit vast aan de achterkant van het varken.

Voor een oor gebruik je dat stuk van een eierdoos waar het ei inligt. Dat stukje maak je met papier-maché vast op de bovenkant van het varken. 

Als het varken klaar is, laat je het drogen. Dit kan, afhankelijk van de hoeveelheid papier, wel één tot een paar dagen duren. Als het varken droog is, verf je het zoals op de foto. 

Als de verf droog is, maak je met een schaar of een mes een gleufje in de bovenkant. Nu heb je een echt spaarvarken!

Tip: dit varken is lastig om te maken. Het is best moeilijk om de poten, oren en het staartje goed aan het lijfje van het varken vast te krijgen. Geduld is hierbij een schone zaak. Hou er rekening mee dat het beplakken met papier-maché alleen ongeveer een uur duurt. 
Meer leuke tips

Blogs & inspiratieAlle blogs

Uitgelicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Krijg jij onze maandelijkse nieuwsbrief al? Deze staat iedere keer bomvol met toffe uitjes. De eerstvolgende is de Zomervakantie special.

Hebben jullie ook zo'n zin in deze tips?

Schrijf je hier in!