Herfstvakantie BakkerijTerug naar het overzicht

zaterdag 10 oktober - zaterdag 24 oktober
Herfstvakantie vol activiteiten in het Bakkerijmuseum in Hattem.
Herfstvakantie in het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem.
Tijdens de herfstvakantie staat de rijke geschiedenis van speculaas centraal in het Nederlands Bakkerijmuseum. Het oh zo bekende koekje heeft alles te maken met de VOC, Sinterklaas en een fietsenmaker uit Deventer.

Speculaas is een eeuwenoude lekkernij die met zijn kruidige smaak een warm gevoel teweeg brengt tijdens de laatste koude maanden van het jaar. De eerste koekplank stamt zelfs uit de 17e eeuw. Specerijen, zoals kaneel, peper en nootmuskaat, die dankzij de VOC ook in Nederland verkrijgbaar werden gaven hun specifieke smaak aan dit populaire koekje dat meer en meer zijn weg naar de consument wist te vinden. Door de toenemende populariteit bedacht rijwielfabriek Burgers in Deventer een machine waarmee speculaas vele malen sneller geproduceerd kon worden dan voorheen. Is uw nieuwsgierigheid gewekt? Kom dan tijdens de herfstvakantie (van 10 t/m 24 oktober) naar het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem. 

Speculaaspoppen bakken
De bakkers van het museum nemen de jeugd bij de hand en zijn de gidsen op een reis vol geur en smaak. Een boeiende speurtocht leidt ze door bakkerijen uit lang vervlogen tijden en zal ze brengen bij de familiebaktafels waar werkbanken vol kruidig geurend speculaasdeeg op ze staan te wachten. Daar volgt dan het hoogtepunt van de dag. Onze altijd goedgemutste vaklieden voorzien elk kind van een homp naar kaneel geurend deeg en een fraaie koekplank en dan kan de pret beginnen. Kneden, slaan en duwen tot de onwillige massa zich soepel in de plank laat vormen. Omdraaien en dan met een harde knal op tafel slaan. De plank voorzichtig optillen en langzaam zal de beloning voor al die noeste arbeid zich openbaren: een echte speculaaspop! Wat amandeltjes erop, de oven in en dan snel door want Bakker Fred verwacht ze.

Met de vingertjes nog geurend naar speculaas zoeken de kinderen een plaatsje in het knusse museumtheater. Dit is de plek waar Bakker Fred drie kwartier lang zijn deegkunsten zal vertonen.    

Kom in de Herfstvakantie naar Hattem en dompel je onder in de wereld van speculaas!

LET OP: RESERVEREN VOORAFGAAND AAN UW BEZOEK IS, IN VERBAND MET CORONA, VERPLICHT.

Nederlands Bakkerij Museum Hattem

Kerkhofstraat 13
8051 GG Hattem
Openingstijden 10 t/m 24 oktober 2020 Prijs Zie website. Naar de website Direct mailen Telefoonnummer
Meer leuke tips

Blogs & filmpjesAlle blogs

Uitgelicht

Oktober, bijna Halloween

Oktober, bijna Halloween

De maand Oktober is van start! Met een halloween aan het einde van de maand hebben wij natuurlijk weer de leukste knutsels tips voor je!

Halloween DIY