De natuur in net over de stadsgrens

18 april 2021
Net buiten de stadsgrens liggen de verschillende recreatiegebieden van Groengebied Amstelland, waar je heerlijk de natuur in kunt. Met fijne speelplekken, picknickplekken, fietspaden, strandjes, ruiterpaden en meer. Lees snel onze tips.
Je hoeft je slechts een klein stukje over de stadsgrens te begeven om te kunnen genieten van prachtige natuur.
Tussen Amstelveen en het Amsterdam-Rijnkanaal ligt Groengebied Amstelland: een aantal recreatiegebieden waar je dagenlang in de buitenlucht kunt doorbrengen. Strandjes, speeltuinen, ruiterpaden, fietsen, skaten, zwemmen; er is ontzettend veel te doen. Fiets? Check! Picknickmand? Check! Zonnetje? Check! Goed humeur?! Kom, we gaan!

Wij hebben een aantal fijne plekjes ontdekt in dit Groengebied:

Fietstocht langs de Amstel en speelplaats
Schipper mag ik overvaren ja of ja…? Na een fietstocht langs de weilanden en de Amstel, kom je bij een van de Amsterdamse fietspontjes, de Smient. Deze vaart, afhankelijk van de coronamaatregelen, vanaf juni tussen de Kalfjeslaan (Buitenveldert) en de Ouderkerkerdijk (Watergraafsmeer). Let aan boord wel op de coronavoorschriften. Aan de overkant van de Amstel wacht je  een speeltuin met picknicktafels.

Wandeling en kinderboerderij
In de Elsenhove in Amstelveen kun je vanaf de sledeheuvel genieten van het uitzicht in dit prachtige natuurgebied. Buiten het broedseizoen loop je zelfs tussen het vee! Je ziet hier veel planten, vogels en insecten. Kleine kinderen kunnen naar hartelust spelen en ontdekken op speelboerderij de Elsenhove, die vanaf begin juni ook weer open is met de nodige cornonamaatregelen. Wandelend volgens de aangegegeven route, maak je kennis met de dieren van de kinderboerderij.

Ruige Kids
Hou je wel van een beetje ruig? Kom dan mee naar “de Ruige Kids” bij natuurvereniging de Ruige Hof vlakbij Abcoude. Regelmatig worden er superleuke activiteiten georganiseerd: hutten bouwen, vissen vangen, vogels kijken, broodjes bakken op het kampvuur…Kijk eerst op de website of de Ruige Hof open is voordat je komt odnerzoeken en ontdekken!Buitenspeelplaatsen
Ben je een beetje uitgekeken op het speeltuintje in de buurt? Fiets eens naar een van deze buitenspeelplaatsen. Enne, vergeet niet een droog setje kleding mee te nemen ;-) Of bij heel mooi weer je zwemkleding en een handdoek…

Ouderkerkerplas
Voor kleintjes is er een heerlijk zandstrand met speeltoestellen. Ze kunnen er urenlang samen spelen, zandkastelen bouwen en bij mooi weer pootje baden.

Gaasperplas
Hét pareltje van Amsterdam Zuidoost. De grote plas waarin je kan zwemmen, de mooie groene omgeving en speelweides voor een plekje in de schaduw, maken het een heerlijke plek om de vrije dagen door te brengen. Er is een waterspeelplaats en een speeltoestel zorgt voor urenlang speelplezier.

Hoge Dijk
Recreatiegebied De Hoge Dijk heeft een speelsloot voor de allerkleinsten. Banjerend met een visnetje of zittend met een waterspeeltje; de kinderen vermaken zich wel. Ook is er een strand voor de wat oudere kinderen, waar ze samen hun capriolen op de speeltoestellen kunnen uitvoeren.

Bloemenpluktuin
Bij de Pluktuin Amstelveen (voorheen Zomerbloempluktuin) is ieder seizoen iets te doen. Maar een persoonlijke favoriet is toch wel tulpen plukken en je eigen vaasje beschilderen. Zo kun je de bloemen een prachtig plekje geven in je eigen huis. Echte “Tulpen uit Amsterdam!” Vanwege het Corona-virus is de Pluktuin voorlopig alleen open op afspraak voor gezinnen of groepen van dinsdag t/m zaterdag van 10 tot 16 uur. Maximaal 3 gezinnen of groepen kunnen tegelijkertijd de tuin exclusief voor 1,5 uur boeken. Je krijgt dan als groep verspreid over de tuin een eigen plek aangewezen. Vanaf 1 juni kun je ook weer een kinderfeestje boeken.