Gratis uitjes in Apeldoorn, Deventer en Zutphen

5 maart 2021
Een gezellige middag eropuit met de kinderen hoeft gelukkig niets te kosten. Veel favoriete uitjes voor kinderen in Apeldoorn, Deventer en Zutphen zijn helemaal (of bijna) gratis! Sam& heeft ons gevraagd om een aantal leuke low-budget kinderactiviteiten te verzamelen.
De leukste gratis uitjes met kinderen!

1. Verrekijker mee

Van welk voertuig gaat het hart van jouw kleine sneller kloppen? Vliegtuigen, treinen, boten of auto’s? Ga dan eens een middagje spotten. Bij Airport Teuge heb je bijvoorbeeld een spottersveldje, waar je vliegtuigen goed kunt zien opstijgen en landen. In het weekend kan je hier goed parachutisten spotten. Maar ook vanaf bruggen, stations of viaducten kun je de mooiste voertuigen ontdekken. Tip: smeer een paar boterhammen voor onderweg en neem een klapstoeltje en verrekijker mee.

2. Een toren beklimmen

Het zijn vaak een héleboel traptreden omhoog, maar dan heb je ook wat. Ga eens een dagje met het gezin naar een uitkijktoren of kerktoren die je mag beklimmen. Vaak zijn deze torens helemaal gratis én je hebt bovendien prachtig uitzicht. Pssst.. die verrekijker komt hier vast ook van pas. We hebben zeven toffe uitkijktorens op een rijtje gezet in omgeving Apeldoorn >>

3. Met je neus in de boeken

Uitgebreid door kinderboeken snuffelen is al heerlijk, maar de bibliotheek is zóveel meer dan alleen maar boeken. CODA en Bibliotheek Deventer organiseren regelmatig gratis voorleesuurtjes voor de kleintjes of bieden creatieve kinderactiviteiten en workshops. De speciale activiteiten vind je terug in onze Uitagenda!4. Naar het dierenasiel

Wist je dat je in dierenasiels onder bepaalde omstandigheden mag helpen met de honden uitlaten? Extra leuk om vooraf lekkere hondenkoekjes te bakken als traktatie voor de asielhonden. Hebben jullie geen asiel in de buurt waar dit kan? Misschien mogen de kinderen een keertje die lieve hond uit de buurt uitlaten.

5. Op stap met de boswachter

Op veel plekken in Nederland kunnen gezinnen gratis op stap met de boswachter. De boswachter vertelt onderweg meer over de dieren en planten en laat nesten, holletjes en sporen zien. Opeens bekijk je het bos of de hei met hele nieuwe ogen. Als de boswachter even geen tijd heeft, kun je natuurlijk ook zelf de natuur in met een leuke speurtocht of kinderroute. We hebben de leukste wandelingen met kinderen voor je op een rijtje gezet! Of ga eens schatzoeken met de geocaching app of probeer de Lotje Smartphone Speurtocht.

6. Op de fiets

Wat begon als een heel normaal fietstochtje wordt plotseling éxtra leuk als je onderweg een pontje neemt. Veel fietspontjes zijn helemaal gratis of je betaalt een klein bedrag. Dat zullen de kinderen leuk vinden! Kies een zonnige dag met weinig wind en neem een goedgevulde picknicktas mee voor een geslaagd dagje uit. Ook de leuk: de gratis fietstochten van Go Veluwe! Download de gratis app en ga op pad. Er is een ontdekkingstocht in en rondom Apeldoorn en indrukwekkende tocht in gemeente Voorst!7. Naar de (kinder)boerderij

Geitjes knuffelen, achter de kippen aan lopen en bij de koeien kijken. De meeste kinderboerderijen kun je gratis bezoeken. Het voeren van de dieren is voor kinderen vaak het leukste om te zien en te doen. Zoek dus vooraf de voedertijden op. Krijg je daar zelf ook honger van? Pas op dat de geitjes de meegenomen boterhammen niet oppeuzelen.

8. Naar het museum

Van indrukwekkende schilderijen tot beelden en snuisterijen. Neem de kinderen eens mee naar een museum. In Nederland mogen kinderen in veel musea gratis naar binnen. Zoals CODA, Stedelijk Museum Zutphen, De Warkense Molen, en het Marius van Dokkum Museum. Sommige musea hebben zelfs ook vrije toegang voor volwassenen. Nu de musea nog dichtzitten kan je ook gratis naar het online museum!

9. Fun in het Tuincentrum

Zelf de grote winkelkar duwen, in de kersthuisjes spieken of bij de cavia’s kijken. Een tripje naar een tuincentrum is voor kinderen een hele belevenis en gewoon lekker gratis! Je kunt bijvoorbeeld naar Tuinland Wilp, Intratuin Apeldoorn, Deventer of Lochem, GroenRijk Apeldoorn, Epe, Nunspeet of Raalte. De meeste tuincentra hebben ook een leuk speelgedeelte voor kinderen. Wil je niet met lege handen naar huis? Een leuke budget aankoop zijn de mini-plantjes en mini-cactussen van 1 euro per stuk.10. Een gratis speelplek

De speeltuin bij jullie in de wijk is natuurlijk gratis, maar daar zijn jullie vast al héél vaak geweest. Kies daarom eens voor een speeltuin in een andere buurt of op fietsafstand. Misschien ontdekken de kinderen daar wel een nieuwe favoriete klimboom of staat er een gaaf klimrek. Ken je deze leuke gratis speeltuinen in Deventer al? En hebben jullie al gespetterd bij alle waterspeelplekken rondom Apeldoorn en Deventer? Wij houden ook erg van natuurspeelplekken! Jullie ook?

11. Toerist in eigen stad

Speel met de kinderen eens een dagje toerist in eigen stad! Er zijn vast een heleboel mooie straatjes en mooie plekjes die jullie nog niet kennen. En zijn jullie wel eens in de grootste kerk van de stad geweest? Tip: vraag de kinderen om in de kerk alle afbeeldingen van engeltjes te zoeken.

Bij Kidsproof.nl inspireren we ouders heel graag om eropuit te gaan met hun kinderen. Helaas kunnen niet alle ouders in Nederland zomaar alle uitjes, schoolreisjes en clubjes betalen. Maar gelukkig is er Sam&, een samenwerkingsverband van Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job. Via Sam& vind je verschillende organisaties die kunnen helpen als er thuis weinig geld is voor leuke dingen. Zo kan elk kind meedoen! Klik op de roze websitebutton om naar het platform van Sam& te gaan.
Naar de website