

Blogs & inspiratie
HET VERHAAL ACHTER SINT MAARTEN En LAMPIONNENOPTOCHT!
Gepubliceerd op 13 november 2024
Wat is eigenlijk het verhaal achter Sint Maarten? Dat kinderen op 11 november massaal de straat op gaan om te zingen voor een zo vol mogelijke snoepzak, dat wist je waarschijnlijk al. Maar waar komt het vandaag?

Op 11 november wordt in veel delen van het land Sint Maarten, het feest van de heilige Sint Martinus, gevierd. Dit kan je onmogelijk ontgaan, kinderen gaan ieder jaar massaal de straat op met mooie zelfgemaakte lampions en goed geoefende liedjes. Nu zal het hen voornamelijk te doen zijn om een zo vol mogelijke zak snoep, maar misschien wil jíj wel weten waarom we ieder jaar dit lichtjesfeest vieren?
Martinus (Maarten) werd geboren in Hongarije, in het jaar 316 en ging later bij het leger. Op een dag zag hij een bedelaar zonder jas in de sneeuw zitten. Hij stapte van zijn paard af en sneed met zijn zwaard zijn eigen mantel doormidden en gaf de arme man een helft tegen de kou. De dag erna zag hij een verschijning van Jezus, met de halve mantel. Een teken waarop hij het leger verliet en in de leer ging om priester te worden. In 371 werd hij bisschop van Tours.
Maarten overleed op 11 november 397 en daarom wordt het lichtjesfeest Sint-Maarten op deze dag gevierd. Mooi verhaal, hè?
Nu is 11 november een gewone dag, maar vroeger vierden ze op deze dag de winterfeesten. Men kon nog even goed eten en drinken, daarna begon de vaak strenge winter en moesten ze zuinig zijn met brandstof en voedsel. Om het voor deze mensen wat gemakkelijker te maken, mochten de arme mensen met Sint Maarten, (maar ook met Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar en Driekoningen) langs de deur gaan. Ze zongen dan een liedje waarvoor ze geld, voedsel of brandstof kregen. Zo zorgden de mensen voor elkaar.
… en daarom vieren wij op 11 november nog altijd Sint Maarten, het feest van het licht!
Het valt midden in de herfst. De bomen zijn kaal en het is vroeg donker. Het feest is een echt ‘lichtfeest’ voor kinderen.
De traditie is dat kinderen zelf een lantaarntje (lampion) maken van papier of karton. Vaak maken ze de lampion op school en ze zijn er altijd súpertrots op!
Bekende Sint Maarten liedjes
11 november is de dag dat mijn lichtje, dat mijn lichtje 11 november is de dag dat mijn lichtje branden mag Twaalf november is de dag dat ik mag snoepen dat ik mag snoepen Twaalf november is de dag dat ik mag snoepen de hele dag
Of
Sinte Sinte Maarten, De koeien hebben staarten, De meisjes hebben rokjes aan, Daar komt Sinte Maarten aan.
Of
Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten. De meisjes hebben rokjes aan. Daar komt Sint Martinus aan. Geef een appel of een peer. Ik kom het hele jaar niet weer. Het hele jaar dat duurt zo lang, tot mijn lichtje branden kan.
Sint Maarten tips
Dan hebben wij nu nog een paar handige tips voor je voor de avond zelf:
- Zorg voor voldoende snoep in huis dat je zelf ook lekker vindt, mocht de opkomst tegen vallen dan heb je er zelf nog plezier van 😉
- Is er bij jou niemand thuis omdat je met je kinderen meeloopt? Je wilt vast geen ‘juffrouw Kikkerbil’ zijn; maak een schaal lekkers klaar en zet het, met een gezellig lichtje erbij, voor je deur. Briefje erbij ‘ hier woont NIET juffrouw kikkerbil, zing een mooi liedje en kies zelf iets lekkers uit!’
- Vinden je kids het nog een beetje spannend om te zingen voor de buren? Vraag wat buurkinderen mee en loop met een groep!
- Vergeet niet een tasje mee te nemen. Onze kids nemen altijd een rugzakje mee met daarin een plastic zak. Handig!
- De ‘lampjes aan stokjes’ willen nog wel eens stuk gaan, zorg voor een reserve! De meeste kids maken op school een mooie lampion. Maar op 11 november wil het nog wel eens regenen… Zorg ervoor dat je een doorzichtige pedaalemmerzak hebt, die kun je om de lampion doen zodat de lampion nog zichtbaar is en heel blijft.
Wil je zelf een lampion maken, kijk dan eens naar de DIY van een kliederlampion of een andere mooie lampion van papier.
Waar doen ze een lampionnenoptocht tijdens Sint-Maarten in de omgeving van Den Bosch? Ontdek het hier!
Veel plezier!
~ Carlijn ~
Check onze Uitagenda voor nog meer toffe tips! Deze link opent in een nieuwe tab
Lees ook:
Alle blogs

De leukste vakantiekampen in en om Den Bosch – Boek nu voor de meivakantie en zomervakantie!
De meivakantie en zomervakantie zijn dé momenten om kinderen nieuwe avonturen te laten beleven! Of ze nu houden van sport, theater, dieren of technologie, er zijn talloze vakantiekampen te vinden in de regio Den Bosch. Met en zonder overnachting, voor verschillende leeftijden en interesses. Klaar om een onvergetelijke ervaring voor jouw kind(eren) te regelen? Lees mee en ontdek de beste opties!
Geofort feestjaar: vier het mee, veel extra activiteiten!
Ontdek het spannende forteiland van GeoFort met de hele familie! Alles draait hier om de toekomst van de aarde; de thema’s klimaat, energie en water staan centraal. Lees snel verder wat er allemaal te doen is. Check ook alle extra Minecraft activiteiten in dit feestelijke GeoFort Minecraft jaar!
16x toffe meivakantie-uitjes met kinderen!
Yes, het is meivakantie! Tijd voor avontuur, plezier en gezelligheid. Maar... wat ga je doen? Geen zorgen, wij hebben een lijst vol topideeën voor je.Meer inspiratie

Meivakantie Slot Loevestein
Van speurtochten tot D-Day soldaten en tin gieten – dit is niet zomaar een dagje uit. Ontdek ze allemaal!
BOUNCE VALLEY
In dit gigantische Airpark in Hedel kun je springen, klimmen, glijden en nog veel meer!
Tof Vakantieprogramma!
Tijdens de meivakantie kun je bij de Verkadefabriek terecht voor toffe films, theater en workshops!
De Dinodagen bij BillyBird Hemelrijk
Sta oog in oog met levensechte dino's!
Gezellige Zaken!
Gezellig Zaken in bij de Uilenburg in Den Bosch, lekker borrelen en happen!
Het langste Blotevoetenpad van Nederland!
Ontdek dit unieke parcours in de natuur. Een origineel (en gratis!) moederdag-uitje!
The Chocolate Factory
NIEUW landelijk uitje: The Chocolate Factory in Veghel. Maak kennis met deze spannende attractie!