• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus

Rijksmuseum GevangenpoortTerug naar het overzicht

Leer alles over de gevangenis in de afgelopen eeuwen in het Rijksmuseum de Gevangenpoort!
Ben jij wel eens in een eeuwenoude gevangenis geweest? In Rijksmuseum de Gevangenpoort kan het en dat is een geweldige ervaring met kinderen! Adviesleeftijd is vanaf 8 jaar. 

Rijksmuseum de Gevangenpoort is een icoon in Den Haag, prachtig gelegen aan de Hofvijver. In de 13de eeuw vormde dit gebouw de imposante toegangspoort tot het Binnenhof. Enkele eeuwen later werd het een gevangenis en gerechtsgebouw van het machtige Hof van Holland. Hier wachtten verdachte misdadigers op hun proces en werden wanbetalers opgesloten... 

Verhalen centraal
In de nieuwe tentoonstelling staan de verhalen van de ‘bewoners’ van de Gevangenpoort centraal: de cipier, de beul en de rechter, maar vooral de verhalen van de vele gevangenen die in de loop der eeuwen in de Gevangenpoort moesten wachten op hun berechting. Heden en verleden worden naast elkaar gezet, bezoekers worden geprikkeld mee te denken over misdaad en straf.

In het vernieuwde museum ontmoet je vier historische personages die je door het gebouw leiden en laten kennismaken met vier eeuwen strafrecht. De personages worden afgebeeld in de vorm van schimmen. Er is zelfs een huiskat!

Ondertussen valt er veel te beleven: de Cipierswoning is weer authentiek ingericht, men kan elkaar de duimschroeven aandraaien, op de stoel van de rechter zitten en kennismaken met de beul. Ook zie je een unieke collectie straf- en martelwerktuigen, ooit echt gebruikt... Bijvoorbeeld een echte guillotine!

Er zijn veel leuke rondleidingen. Tip: Er is een audiotour speciaal voor kinderen.

Kinderactiviteiten
Gedurende schoolvakanties en feestdagen zijn er regelmatig activiteiten voor kinderen, zoals workshops en verhalenvertellers.

Klik door op de roze websitebutton voor extra informatie en tickets.

Tip: Op zoek naar een nieuwe hobby voor je kind? Bekijk de leukste clubjes in Den Haag en omgeving en wie weet vind jouw kind z'n nieuwe favoriete activiteit. Er is voor ieder wat wils!

Rijksmuseum de Gevangenpoort

Buitenhof 33
2513 AH Den Haag
Openingstijden zie website Prijs zie website Naar de website Direct mailen Telefoonnummer
Meer leuke tips

Tips van de maand

Blogs & inspiratieAlle blogs

Uitgelicht

Varend Corso Westland

Varend Corso Westland

Op 21, 22 en 23 juni kun je het Varend Corso Westland weer GRATIS bewonderen. Leuk uitje met je kinderen! Het bloemencorso trekt vanuit het Westland over het water door Midden-Delfland, Maassluis, Delft en Rijswijk.

Bekijk de route en kom ook!