Het belang van... vervelen!

13 oktober 2023
Onze site staat vol leuke dingen om met je kinderen te doen. Maar daar kun je als ouder niet élke dag, elk moment mee bezig zijn, dat snappen wij ook wel! Gelukkig is het ook hartstikke goed voor kinderen om zich af en toe te vervelen. Waarom? Dat lees je hier!
Wij als Kidsproof doen niets liever dan je enthousiasmeren voor al die leuke uitjes en activiteiten die er voor kinderen en gezinnen zijn. Het is toch super om je kind, en daardoor jezelf ook, te vermaken en te verrijken met al die bijzondere ervaringen? Maar soms heb jij er gewoonweg geen tijd voor of geen zin in. En dat is dus helemaal niet erg, vertelt Hero kindercentra ons. Sterker nog; je af en toe vervelen is zelfs belangrijk! Dus:bewaar die leuke uitjes voor wanneer je er echt tijd en zin voor hebt; quality time! Maar komt het eens níet uit, voel je dan vooral niet schuldig. Lees hier waarom vervelen belangrijk is voor kinderen!

Druk, druk, druk!

Niet alleen wij als volwassenen, maar ook kinderen hebben tegenwoordig een druk programma. Na school naar de BSO, spelen bij een vriendje, muziekles, sportclubjes etc. En ook in weekend staan we vaak al vroeg op voor zwemles of een sportwedstrijd. 

Heerlijk even niets doen….toch?
De meeste kinderen vinden het fijn om lekker thuis te zijn en de vrijheid te hebben om te doen wat ze zelf willen en heerlijk op te gaan in hun eigen spel. Maar omdat deze momenten er niet vaak zijn weten kinderen soms even niet meer hoe ze daarmee om moeten gaan. Al gauw zijn wij als ouders dan geneigd te zoeken naar een oplossing. We zetten een bak met klei en vormpjes op tafel, trekken we een puzzel uit de kast of verwijzen we naar dat lego bouwwerk waar vast nog wel iets bijgebouwd kan worden. Als daar niet enthousiast op wordt gereageerd stellen we snel voor dan samen even iets te doen. Maar hiermee ontneem je je kind de kans om zelfstandig om te gaan met verveling!


Waar is verveling goed voor?
Even niets doen kan heel fijn zijn en brengt het hoofd tot rust. Dus laat je kind af en toe even op de bank hangen. Door te ‘dagdromen’ wordt bovendien de verbeelding en de fantasie gestimuleerd. Verveling kan kinderen ook actief aanzetten tot het zoeken van andere dingen om te doen, tot het ontdekken van nieuwe dingen en tot het opdoen van nieuwe ervaringen en bijvoorbeeld zelfs het uitproberen van een nieuwe hobby.

Wat kan je doen als je kind blijft aangeven dat hij zich verveelt?
Ga kort iets doen met je kind, even knuffelen, kletsen of een klein spelletje. Daarna pakt je kind waarschijnlijk zelf de draad weer op. En anders is het ook niet erg, laat verveling er zijn en ontdek de lol van het niks doen!

Naar de website