6x kerstknutsels voor het kerstdiner

5 december 2023
De kerst tafel dekken en mooi versieren; dit vinden wij zó leuk om samen te doen! Van tevoren gaan we natuurlijk aan de slag om leuke kindvriendelijke dingen te maken voor op de kerst tafel. Loïs (13 jaar) heeft een aantal gave dingen uitgezocht die heel mooi passen op de kersttafel en in de kerstboom. Ze heeft ze allemaal zelf gemaakt, bekijk ze hieronder. Veel knutselplezier!

Ideeën voor het versieren van de kersttafel met kinderen


1. Kindercocktail 

Papa en mama gaan lekker aan de wijn en voor de kinderen wordt een prachtige kindercocktail gemaakt dat er heel feestelijk uit ziet. Het is heel makkelijk te maken, lees maar:

Benodigdheden:
- cocktailglas
- rode of groene limonadesiroop
- rode snoepveters
- rood/witte rietjes (Action)
- leuke kerstlintjes en versiering (Action)
- schoteltjes
- napoleon of suiker

Linker cocktail op de foto hieronder: Als eerste neem je een leuke beker (bijvoorbeeld die leuke bekers met schroefdop) en die versier je met een lintje en een een soort kadostrik. Vervolgens hang je een belletje aan een snoepveter, deze doe je om de bovenkant van het glas en maak je er een strik / knoop in aan de achterkant. Nu vul je het glas met limonade en doe je er een rietje in. Tadaa!
Rechter cocktail op de foto hieronder: Als eerst pak je 2 schoteltjes, 1 schoteltje bedek je met een laagje limonadesiroop en de andere met een laagje suiker of platgestampte napoleon. Je gebruikt een cocktailglas en en die draai je met de rand in de limonadesiroop en daarna in de suiker of platgestampte napolon. Zo ontstaat er een leuk suikerrandje. Nu versier je je cocktail glas met bijvoorbeeld een leuk strikje. Nuu vul je het glas met limonade en doe je er een rietje in. Drink smakelijk!

kindercocktail


2. Sneeuwpoplichtje kerst

Wat is dit een leukerdje hè? Bij ons staat hij al te shinen op de kast, maar met kerst gaat hij natuurlijk op de kersttafel als versiering!

Benodigdheden
- wit A-4 papier
- nep waxinelichtje
- zwart & oranje stift
- plakband
- schaar

Op je blaadje teken je een leuk sneeuwpop gezichtje. (zie voorbeeld hieronder) Dan vouw je de 2 uiteindes naar elkaar toe en plak je die met plakband aan elkaar vast. Nu hoef je er alleen nog waxinelichtje in te doen en klaar is kees!


sneeuwpop lichtje


3. Kersthangers van zoutdeeg

Dit is echt heel leuk om te maken. Het is net als kleien. Het resultaat is ook onwijs leuk om in je eigen kerstboom te hangen. PS: extra handig, ik heb ze een paar keer laten vallen en ze gaan niet stuk! :) 

Benodigdheden
- 1 kop water
- 1kop zout
- 2 koppen bloem
- 1 eetlepel olie
- een kom
- een oven
- iets waarmee je de hangers mee kan decoreren (verf of stiften of spuitbussen)
- rood/wit keukentouw

De bloem en het zout mix je eerst in een kom met elkaar. Vervolgens giet je het water en de olie erbij en ga je dit kneden tot een soort klei. als je dit heb gedaan kun je beginnen met het uitrolen en leuke vormpjes maken, bijvoorbeeld met een koekjesvorm. Het is eigenlijk net alsof je aan het kleien bent. Wij vonden het erg leuk om te doen. Het is belangrijk dat je er een klein gaatje inmaakt om er een touwtje door te doen! Wij maakten het rondje met een aluminium rietje.

Als je hiermee klaar bent doe je ze een uur in de oven op 100 graden. Na een uur haal je dee hangers uit de oven en laat je ze even 10 minuten afkoelen. Nu kun je beginnen met decoreren! De sterren die je op de afbeelding ziet hebben wij eerst zilver gespoten met spuitbussen, laten drogen en daarna een leuke tekst op geschreven.

Bij de sneeuwpop en het zuurstokje hebben we gewone stiften gebruikt. Door de gaatjes hebben we een kerstachtig touwtje gedaan en aan de boom gehangen!

4. Kerstnaambordje voor op de kersttafel

Iedereen aan de kersttafel krijgt een eigen naambordje. Je kunt ze gebruiken bij het kerstontbijt, de kerstlunch én het kerstdiner!

Benodigdheden:
- dun karton met kerst patroon (Action)
- schaar
- lijm
- kurk
- wit A-4 papier voor de stroken waar de namen op kunnen
- cocktailprikkers

Als eerst vouw je het papier met kerstpatroon dubbel, dan pak je een bakvormpje van een ster en daar teken je de ster omheen. Dan knip je de ster uit. Allebei de sterren plak je op elkaar en dan maak je een opening en daar doe je het cocktailprikkertje tussen. Dan plak je het papierstrookje op de ster en knip je deze bij zodat hij mooi op de ster past. Daar schrijf je de naam op. Dan steek je m in de kurk. Voila!5. Kerst raamtekening


Dit staat altijd zo gezellig, ook voor de buurt! Via de site van Intratuin, kan je verschillende sjablonen gratis downloaden. Het enige dat je even moet doen is raamstiften halen. Ook als je zelf niet kunt tekenen, met deze sjablonen lukt het altijd!


6. Kidsproof Kletspraat


Een leuke tips voor tijdens het kerstonbijt, kerstlunch of kerstdiner met kinderen, de Kidsproof Kletspraat Wintereditie. Leuke vragen bedacht door meer dan 20 moeders! Download en print ze en stop ze in een leuke pot. Je kunt ze ook nog plastificeren dan blijven ze mooi en kan je ze een volgende keer weer gebruiken!
Heel veel plezier deze kerstdagen in dit bijzonder corona jaar!

Claudine