Leef je uit in West-Friesland!

5 juli 2021
Hoorn, Enkhuizen en Medemblik zijn de grote steden in West-Friesland. Deze regio is niet alleen heel mooi, maar er valt ook echt van alles te beleven!

In West-Friesland kun je van alles doen. Van leerzame dagjes uit naar de verschillende musea tot genieten van de natuur en het water. Er is zó veel te doen en te zien, dat je wel een hele vakantie zou kunnen vullen met allerlei kidsproof-activiteiten! Hieronder hebben we per categorie de leukste uitjes op een rijtje gezet. 

Leuk én leerzaam 
In het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn krijgen kinderen de gelegenheid te zien hoe hun ouders en grootouders vroeger leefden. 

Het Westfries Museum in Hoorn is een museum van de Gouden Eeuw. Het museum leidt je binnen in de belangrijkste periode uit de geschiedenis van West-Friesland. 

Altijd al een keer in een molen willen kijken? Kom dan eens langs bij Meelmolen de Herder in Medemblik. 

In Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij in Medemblik kan je zien hoe de bakkers vroeger hun producten maakten en aan de man brachten. In het hele museum proef je de sfeer van vroeger.

In Medemblik kun je ook een echt middeleeuws kasteel vinden. Neem een duik in de geschiedenis en bezoek Kasteel Radboud! 

Altijd al benieuwd geweest naar stoommachines? In Medemblik kun je komen kijken bij het Nederlands Stoommachine Museum.

Vanuit het Stoommachine museum kun je met een echte Museum Stoomtram naar Hoorn en Enkhuizen toe. Dat is gaaf! 

Kinderen kunnen zóveel leuke dingen doen in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, dat een dag eigenlijk te kort is! Bekijk in het binnenmuseum de wisselende tentoonstelling en bewonder de historische gebouwen in het buitenmuseum. 

Bij het Flessenscheepjes Museum in Enkhuizen zijn wel meer dan 1000 flessenscheepjes te vinden, maar hoe komt dat schip eigenlijk in de fles? Het museum laat het je zien met een video-expositie. 

Kijk, ontmoet en beleef het heelal bij Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel!

Hoeden, boeken, tijdschriften en nog veel meer. Je ziet het allemaal bij het Hoedenmuseum in Andijk!

Heerlijk spelen 

Bij de Stadsspeeltuin De Speelhoorn in Hoorn kun je je helemaal uitleven. Je kunt hier spelen in het zand, schommelen, van de glijbaan af of een balletje trappen. 

Ben je nog niet uitgespeeld? Neem dan een kijkje bij Ballorig in Hoorn. Deze indoor speeltuin heeft een speciaal peutergedeelte voor de allerkleinsten. 

In Medemblik vind je indoor- en outdoorspeeltuin FunFestijn. Er zijn spannende speeltoestellen voor de stoere grote kinderen en een coole speelplaats met ballenbak voor de kleintjes.

FunFestijn indoorspeeltuin – binnen en buiten spelen

Speeltuin Emmapark in Medemblik is ideaal voor ouder en kind. Het is een klein maar fijne speeltuin met bijvoorbeeld een glijbaan, klimrek en schommel!

Een klimrek, schommel, wipwap en glijbaan! Het is volop genieten bij Speeltuin Kindervreugde in Enkhuizen!

Wat een waterpret! 

Spetter spatter spat! Bij Zwembad de Waterhoorn kun je zwemmen in een binnen- en buitenbad. 

Ook in het Zuiderzee Zwembad in Medemblik kun je heerlijk ontspannen banen zwemmen of razend snel roetsjen van de lange glijbaan.

Met mooi weer kun je heerlijk plonsen bij Zwembad de Wijzend in Zwaag. Dit openluchtbad heeft glijbanen, speelelementen en een speciaal badje voor peuters. Voor fun op het water van Enkhuizen en Medemblik, moet je bij Supcentre zijn! Hier kun je namelijk niet alleen SUP's huren, maar ook meegaan op SUP-tocht of een introductieles volgen.

Bovenkarspel heeft een waterrijke omgeving met ondiep water. Ideaal om te suppen bij met de kids dus!

Ook bij SUP Spirit in Hoorn kun je het water op om met een sup de omgeving te verkennen. 

Leef je uit 

In Enkhuizen vind je wel een heel bijzonder bos, namelijk het Sprookjesbos van Sprookjeswonderland Enkhuizen. Laat je meenemen in de wonderlijke wereld van de sprookjes en kijk je ogen uit!

Gooi jij als eerst een strike? Je ontdekt het bij Bowlingcentrum Medemblik!

Ook in Hoorn kun je heerlijk bowlen bij Bowlingcentrum Hoorn.

Bij Samcity in Hoorn kun je eindeloos jumpen, lasergamen, boogschieten en nog veel meer. Dat is cool! 

Schoolreisje - Onvergetelijk, uitdagend en sportief - Samcity

In de wintermaanden kun je lekker schaatsen bij IJsbaan de Westfries in Hoorn. Trek je schaatsen maar aan!

Beestachtig leuk 

BZZZ.... Bij Imkerij De Bijenstal in Opperdoes kan je een leuke rondleiding doen door het spannende bijenland. 

Film, muziek & theater 

Bij Schouwburg het Park in Hoorn hebben ze regelmatig superleuke kindervoorstellingen mét leuke kinderactiviteiten rondom de voorstelling! 

Ieder weekend zijn er in Theater Het Pakhuis in Hoorn voorstellingen van ervaren theatermakers, maar ook van liefhebbers van het theater die hun eerste stappen zetten op het podium.

Theater Het Pakhuis - north-holland.tours

Ga je liever naar de film? Kijk dan de leukste en nieuwste kinderfilms bij Vue Hoorn!

Bij Cinema Oostereiland in Hoorn hebben ze zelfs speciale kleuterfilms waarbij de zaalverlichting aanblijft en het geluid wordt gedimd.  

Ook bij Cinema Enkhuizen kun je terecht voor de leukste familiefilms. 

Smullen!

Heb je van al die leuke activiteiten trek gekregen? Ga dan lekker dineren bij Grill Restaurant Koekenbier in Medemblik, proef de heerlijke pizza's van Pizzaria Bella Vita in Enkhuizen of prik een vorkje mee bij Restaurant Ridderhoff in Hoorn. 

Wil je lekker eten mét een mooi uitzicht? Bezoek dan Strandpaviljoen Enkhuizen en kijk tijdens het eten uit op het IJsselmeer. 

Ga je liever uit lunchen? Dan ben je bij het Pannenkoekenstation in Opperdoes en bij 30ml Coffee & Food Hoorn bij het juiste adres! 

Lekker eten én leuk spelen? Check dan Van Bleiswijk in Enkhuizen of leef je uit in de zandbak bij Turf in Hoorn. 

Grand Café TURF - Go-Kids Westfriesland

Bij van der Valk Hotel Hoorn kunnen de kids zelf aan de slag bij het Live Cooking restaurant! 

Uit logeren in West-Friesland 

Boerencamping de Gouwe Stek in Bovenkarspel is een perfecte plek om te kamperen op de camping of te overnachten in de pipowagen of safaritent. Kies je voor Pipowagen Snuf, Dikke deur, Kluk kluk of ga je voor Snuitje?

Camping De Gouwe Stek in Bovenkarspel, Nederland | Zoover

Op het terrein van Hoeve de Meeuw bevinden zich vier hooiberghutten. Hier rust je uit op de boerderij, waar je van alles kan beleven. Kom wandelen, fietsen, vissen, vogels spotten en recreëren bij het IJsselmeer. 

Veel plezier in West-Friesland!