De leukste uitjes met peuters en kleuters in de Kop van Noord-Holland

26 maart 2024
Wat kun je doen allemaal doen met de allerkleinsten in de Kop van Noord-Holland? Wij hebben alle leuke uittips voor je op een rij gezet om met je peuter en/of kleuter op pad te gaan in Noord-Holland.
Tips om te doen met peuter en kleuter in Noord-Holland

Speelparadijzen

Veel indoor speelparadijzen hebben een afgeschermde hoek voor de kleintjes. Tijdens schooltijd is het er ook goed toeven! Er zijn ook vaak special peuterochtenden waarbij de entreeprijs lager ligt.  Er zijn in sommige speelparadijzen zelfs extra dansuurtjes.

Wij tippen:
- Funfestijn Medemblik (afgeschermde speelruimte, kleinschalig en heel schoon)
- Holle Bolle Boom (afschermde ruimte)

Kinderboerderij met speeltuin

Even lekker naar buiten, struinen tussen de beestjes en nog even lekker spelen in de speeltuin?

Wij tippen:
- De Beestenboel in Zuid-Scharwoude (veel te zien, speeltoestel en makkelijk parkeren)
- de Helderse Vallei (met mooie natuurspeeltuin, gratis bezoekerscentrum en toilet met aankleedkussen)

Voorlezen

Bij de openbare bibliotheek doen ze er alles aan om jonge kinderen te interesseren voor boeken! Ga gezellig naar een voorleesochtendje. Wist je dat kinderen tot 18 jaar gratis lid kunnen worden bij de bieb? 

Wij tippen:
- Bibliotheek Kennemerwaard met veel leuke voorleesochtenden en activiteiten. 
- prijswinnende bieb van Den Helder, hier is altijd wat te doen! Zingen en voorlezen, theaterstukjes voor een prikkie... 

Peuterballet
Bij verschillende dansscholen wordt peuterdans/ballet gegeven. Kids leren bewegen, luisteren naar muziek en maken vooral heel veel plezier! 

Wij tippen:
- Dansschool Bruijn en Bonel in Alkmaar
- Dans Studio Dentro in Alkmaar

Theater
Met het theater kun je niet vroeg genoeg beginnen! Er zijn al voorstellingen voor kinderen van 2 jaar. Nijntje bijvoorbeeld. Of de Gruffalo. Interactieve muziekvoorstellingen! 

Check het aanbod bij:
- TAQA theater de Vest
- Cool Heerhugowaard
- Het Park in Hoorn

Naast de grote theaters worden er in verschillende bilbiotheken voorstellingen aangeboden én kun je zelf een klein (poppen)theater opzoeken, zoals Het Poppentheater in Bergen of Het Zoldertheater in Sint Pancras! 

Film
Bij VUE in Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn en Purmerend wordt tijdens de Mini Mornings het licht en het geluid gedimd. Er draaien films van bijvoorbeeld Fien & Teun, Nijntje en Paw Patrol. Superleuk! 

Speeltuinen
Voor een kleintje is de speeltuin in de wijk al prima. Je hoeft er niet speciaal op uit. Leuk: maak eens een fietstochtje langs verschillende speeltuintjes. Toch iets meer uitdaging? Dan tippen wij speeltuin 't Span in Alkmaar en de natuurspeeltuin bij de Helderse Vallei.

Zwemmen

Zwemmen is altijd heerlijk! Bij de Hoornse Vaart is een peuterbad waar kleintjes niet direct naar het grote bad kunnen wandelen. En wat denk je van de Waterhoorn in Hoorn? Ook hier vind je een fijn peuterbad! In de zomer kun je lekker naar het strand, de lagune in Camperduin is wat dat betreft superfijn! Je kunt wel lekker in het zand zitten, maar er is geen stroming! 

IJs eten
IJs eten is wat ons betreft altijd een succes met kinderen. Ga er lekker op uit met een heerlijk ijsje als beloning! De 10 leukste ijssalons vind je hier: 10 x de lekkerste ijssalon van Noord-Holland.

Kabouterpaden
In de Kop van Noord-Holland zijn verschillende kabouterpaden te vinden: Kabouterpaden

Terrasje
Wil je eens lekker lunchen, borrelen of koffie drinken met een vriend(in) terwijl de kinderen zich goed vermaken? Wij weten wel waar je dat goed kunt doen! 

- Knoest | Castricum
- Nieuw Westert | Egmond Binnen
- Villa Zoethout | Alkmaar
- Honky Tonk | Schoorl
- Turf | Hoorn
- Oase | Schellinkhout
- Pret Kidscafé | Hoorn

Op de fiets langs de boeren

Voor kleine kinderen is alles een belevenis. Ga eens op boerderij fietstour en haal je eten bij kraampjes langs de weg. Wij zijn fan van Smit's Boer en Goed, maar we hebben er nog meer. Check hier onze 8 favoriete boerderijwinkels op een rijtje gezet. Er is altijd wat te zien!

Pluktuinen
Dit uitje is natuurlijk seizoensgebonden, vaak mogelijk vanaf het vroege voorjaar tot in de herfst! Lees hier waar je de leukste pluktuinen van Noord-Holland vindt! 

De uitagenda
Op onze uitagenda kun je een leeftijd filteren. Zo zie je alleen de uitagenda tips die geschikt zijn voor jouw kleintje! Denk aan open boerderijdagen, kijken in de schaapskooi en nog heel veel meer. Naar de uitagenda

Maak er een mooie dag van met je kleintje!