Mamablogger Priscilla naar Huis van Hilde!

19 februari 2024
Priscilla ging in de voorjaarsvakantie met haar dochter van 8 jaar en zoontje van 4 jaar naar Huis van Hilde voor Kidsproof. Ze vertelt je hieronder hoe ze het vonden. Lees je mee?
Een dagje Huis van Hilde, zo leuk voor kinderen!
Huis van Hilde is een interactief museum zowel voor ouder als kind. Kinderen vanaf 3 jaar hebben hier een top tijd.

Leuke activiteiten tijdens de tijdelijke tentoonstelling ‘De Makers van Holland’.
-Waarbij de kinderen en ouders zich kunnen verkleden in de fotobooth en je zo terug gaat naar de periode 900-1300. Het statief staat al klaar en nu shooten maar!

Huis van HIlde foto booth

-Vind jij puzzelen leuk? Dan is dit een hele leuke uitdaging. Je kan namelijk puzzelen met botten. Zodat je het skelet kan maken van een schaap. Er worden tips gegeven waar je op moet letten om de puzzel compleet te maken.

Huis van Hilde puzzelen met botten

- Via 2D-reconstructies en diverse bijzondere vondsten uit Noord-Holland maak je kennis met de wereld van de ‘makers van Holland’.


Aan de slag als archeoloog
Materialen uit een beerput sorteren in de ArcheoHotspot. Met de materialenkaart, vergrootglas en een pincet zijn de kids enige tijd zoet met het ontdekken en sorteren van de verschillende materialen opgegraven uit een beerput. Alles gelukt? Dan ga je naar huis met een diploma! De ArcheoHotspot is in de voorjaarsvakantie in het weekend geopend van 13:00 – 16:00 uur.

Huis van Hilde Archeo Hotspot

Ontdek de smaken van toen!
Met welke specerijen werd er vroeger gekookt en hoe maak je je eigen boter?
- Op de bovenste verdieping kan je ruiken en proeven van wat er in de verschillende tijdperken beschikbaar was.
- Zelf boter maken op de manier van vroeger
- Lijkt je dit onderdeel leuk? Dan kan dat ook nog op woensdag 21 februari.

Huis van hilde proeverij


Bezoek het vernieuwde museumcafé ‘Hildes Heerlykhyd’.
- Het museumcafé van Huis van Hilde, heropent haar deuren in de voorjaarsvakantie met een nieuwe menukaart. Duurzaamheid, eerlijke producten, lokale leveranciers en social return staan centraal in dit nieuwe concept. Maak in de voorjaarsvakantie kennis met ‘het menu van de toekomst’ maar kom ook proeven van het ‘menu van vroeger’!
- Ook voor de ouders is het ontspannen eten/drinken, want in dezelfde ruimte is er voor de kinderen een proeverij en een kleur- en knutseltafel aanwezig.

Hildes Heerlijkheid

Rondleidingen
In de voorjaarsvakantie zijn er speciale kinderrondleidingen gepland met het thema eten & drinken: Wat at Cees de Steentijdman? Hoe werd er gekookt in de Bronstijd? En wat namen de Romeinen aan lekkers mee? Na de rondleiding mag je zelf ook wat maken én proeven van wat Hilde vroeger misschien wel heeft gegeten. Vergeet je hiervoor niet aan te melden bij binnenkomst.

Hildes Rondje
Ook rondom/buiten het museum is er meer te ontdekken. Je bezoek aan Huis van Hilde kun je combineren met een beleveniswandeling van ongeveer drie kilometer door de omgeving rondom Huis van Hilde. Beklim de Papenberg, ontdek de geheimzinnige kunstbunker, aai de dieren van ‘t Dierenduintje en beantwoordt ondertussen de vragen. De plattegrond voor Hildes rondje haal je bij de receptie van Huis van Hilde.

Heb je nog tijd over?
-Vergeet dan zeker niet om de interactieve kinderspeurtocht te doen waarbij de kids getriggerd worden om actief op zoek te gaan naar personen en bijhorende voorwerpen uit het verleden. Kraak de code en ontvang een kadootje uit de schatkist.
-In het Archeolab ontdek je waarvoor de voorwerpen gebruikt werden.
-In de interactieve zandbak met kinetisch zand kun je het laten regenen en je eigen landschap indelen met bergen maar ook met rivieren.

Huis van Hilde interactieve zandbak

Conclusie van Priscilla:
Mijn kinderen vonden de proeverij, archeoloog spelen met het uitzoeken van de materialen uit de beerput en het kinetisch zand en de speurtocht heel leuk. Het was niet druk ondanks de regen en daardoor konden ze voor alles de tijd nemen.
Ook het lunchen met uitzicht wie er allemaal binnenkwam vonden ze geweldig want ze zwaaide de bezoekers graag tegemoet. Het café is ook heel fijn om bij te komen, omdat de kids zich ook vermaakte aan de knutseltafel, terwijl wij aan de koffie en gebak zaten. Kortom was dit een heel leuk bezoek met super vriendelijke medewerkers die graag willen vertellen over Het huis van Hilde. We zijn er ongeveer 3 uurtjes, maar dit had makkelijk nog langer kunnen duren, maar we moesten door naar een verjaardag.

Veel plezier in Huis van Hilde!