• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Regen! 40 dingen om thuis te doen met kinderen

17 juni 2024
Wat te doen met de kinderen als het regent? Vervelen hoeft niet meer met deze 40 dingen om thuis te doen met kinderen als het buiten koud en nat is. Deze leuke kinderactiviteiten voor binnen zijn ideaal wanneer de regen met bakken uit de lucht komt! Welke van deze tips ga jij uitproberen?
tips voor kinderen als het regent
1. Open thuis jullie eigen kidscafé. De kinderen mogen in het café zelf hun maaltijd kiezen en koken (met een beetje hulp van papa, mama, grote broer of grote zus). Tip: knutsel vooraf een menukaartje én dek de tafel gezellig met een bosje bloemen en kaarsjes.

2. Wie kan de hoogste toren bouwen van LEGO, kaarten, kussens, knuffels... De winnaar mag kiezen wat jullie vanavond gaan eten!

3. Als het geen weer is om buiten een hut te bouwen, doen we het toch gewoon binnen! Zet de woonkamer op z’n kop en bouw een extravagante hut onder de eettafel of bij de bank.

4. De kinderen mogen een dagje ‘grote mensen’ zijn. Dat betekent helpen met de was doen, afwassen, stofzuigen, koken, het bed verschonen. Leuk voor de kinderen én handig voor jou...

5. Spelletjes, spelletjes, spelletjes. Trek de spelletjeskast weer eens open en kies eens een (bord)spel dat héél lang duurt, of dat jullie al heel lang niet hebben gedaan.6. Haal die grote zak bladeren en herfstschatten tevoorschijn die jullie in het bos hebben gevonden en maak er een herfstmobiel van. Aan een grote tak hang je de mooiste vondsten aan een touwtje. Wij hebben ook nog wat leuke ideeën om met bladeren te knutselen.

7. Maak zelf een quiz voor de rest van het gezin óf voor vriendjes en vriendinnen. Tip: via het online programma Kahoot kun je dit heel makkelijk digitaal doen.

8. Dat wordt pas een groot schilderij! Bedek de eettafel met een groot papier, trek de kinderen oude kleren aan, pak de verf en gaan!

9. Heb jij kleine artiesten in huis? Organiseer een playbackshow of een variant op Beste Zangers voor het hele gezin. Treed om en om voor elkaar op met elkaars favoriete liedjes.

10. Het maar saai thuis zonder vriendjes of familie op bezoek. Laat de kinderen kaartjes en brieven schrijven naar iedereen die ze missen. En daarna met een paraplu door de regen om ze op de bus te doen.11. Laat de kinderen alvast hun verlanglijstje maken voor hun verjaardag, Sinterklaas of Kerst. Lekker bladeren door een speelgoedboek en tijdschriften én de favoriete spullen uitknippen en op het lijstje plakken.

12. Dit zijn stiekem twee activiteiten. Samen een lekkere taart, cake of koek bakken én daarna gelijk opsmullen. Want vers uit de oven is het allerlekkerst!

13. Leer de kinderen de tips van opruimexpert Marie Kondo. Duik samen in de rommella, de kledingkast of de knuffelbak voor een flinke opruimsessie. De spullen die jullie niet meer gebruiken kun je daarna doneren voor een ander kind.

14. Oke voor één keertje dan! Normaal mag jouw kleine gamer waarschijnlijk niet de hele dag achter het scherm hangen, maar vandaag wel. Het is namelijk tijd voor een familie gamemarathon. Tip: kies een nieuw spel, dan heeft niemand een voorsprong.

15. Komen de kinderen bij jou ook altijd thuis met de mooiste knutselwerkjes en tekeningen. Maak eens een echte museumtentoonstelling van al deze kunstwerken. Mét rondleiding door de kinderen.16. Houden jullie het écht niet meer uit binnen? Stop het hele gezin in regenkleding en regenlaarzen en ga even lekker door de plassen stampen. Daar fris je wel van op!

17. Hier kunnen de kinderen úren zoet mee zijn. Ga aan de slag met het maken van een stop motion filmpje.

18. Zoek samen jullie favoriete foto’s uit van de afgelopen vakantie of het afgelopen jaar en maak een fotoboek.

19. Hou een grote schoonmaak! Iedereen een schortje om, de muziek lekker hard aan en boenen maar.

20. Zoek samen met de kinderen al het speelgoed uit. Zet alles waar niet meer mee gespeeld wordt op Marktplaats om te verkopen. De opbrengsten gaan natuurlijk naar de kinderen. Misschien vinden jullie zelfs leuk nieuw speelgoed op Marktplaats.21. Haal die mooie grote puzzel weer eens uit de kast. Een muziekje en wat lekkers erbij en de uren vliegen voorbij.

22. Als je dan toch aan het puzzelen bent, maakt dan gelijk álle puzzels en stal ze uit in jullie eigen puzzelmuseum.

23. Fantaseer over allemaal leuke dingen die je wilt doen als het weer droog is. Stop de ideeën in een grote pot en spreek met elkaar af om er elk weekend ééntje uit te grabbelen.

24. Trek de knutsella weer eens open. Het internet staat vol met leuke knutselideeën om na te maken.

25. Lekker lang tafelen! Geniet van een heerlijke avond gourmetten en goede gesprekken met elkaar.26. Aan de slag met klei! Laat de kinderen een middagje mooie figuurtjes en creaties kleien. Als de kunstwerkjes zijn opgedroogd kun je ze ook nog schilderen.

27. Verras de kinderen met een bioscoopmiddag of avond thuis. Kies een leuke familiefilm, maak een hele grote bak popcorn en plof samen neer op de bank. Tip: speel de film af op een beamer als je deze hebt. Met een groot scherm lijkt het nóg meer op een echte bioscoop.

28. Speel een zoekspelletje. Bijvoorbeeld: zoek een voorwerp met een letter… Wie het voorwerp het eerst heeft gevonden, is de winnaar.

29. Maak van een doos een ouderwetse beeldbuis. Steek om en om je hoofd in de tv en lees een zelfverzonnen journaal voor.

30. Hou een verkleedpartij met het gezin (ja, ook de volwassenen). Vergeet de outfits daarna niet uitgebreid op de foto te zetten!31. Tover het huis om tot een ninjaparcours met touwen kris kras door de gang. Lukt het jullie om aan de overkant te komen zonder een touw te raken?

32. Schilderen, maar dan net even anders. Namelijk met een kwast tussen… je tenen. Hilariteit gegarandeerd!

33. Zoek online minute-to-win-it spelletjes op en speel deze met de kids. Dat wordt lachen!

34. Ga voor een verwenmomentje in jullie eigen home spa: lekker in bad, een maskertje doen, nagels lakken en een voetenbadje.

35. Ken je de kerststukjes die je maakt voor kerst. Dat kan het hele jaar! Laat de kinderen hun eigen bloemstukje maken met oase, bladeren, bloemen en alles wat ze verder mooi vinden.36. Voor de kleine professoren in huis; zoek online verschillende (veilige) proefjes en probeer ze zelf uit.

37. Daag elkaar uit tot een LEGO challenge. Maak kaartjes met verschillende opdrachten, trek een kaartje en ga aan de slag.

38. Met gekleurd zand en een flesje maak je zelf een prachtig sierflesje voor in de vensterbank.

39. Heb je een huisdier? Wordt dan dierentrainer voor een dagje. Leer de hond trucjes, laat de kat een pootje geven of zet een parcours uit voor het konijn. Tip: een grote zak dierensnoepjes komt hier goed van pas.

40. Heb je nog steeds niks te doen? Misschien hebben de anderen in huis nog een leuk idee. Maak een grabbelpot met ideeën om nu te doen. Grabbelen en actie!

Wat te doen als het regent? Bij de zoveelste regendag slaat de verveling soms toe bij de kinderen. Ben je op zoek naar leuke dingen voor kinderen om binnen te doen op de woensdagmiddag, in het weekend of tijdens een studiedag? In deze lijst vind je 40 leuke kinderactiviteiten en ideeën om binnen te doen als het buiten regent. Met deze tips voor thuis hoeven de kinderen zich binnen niet meer te vervelen. Dus laat de paraplu maar ingeklapt, trek een lekkere dikke trui aan en kies een leuke activiteit uit de lijst.

Fijne regendagen!