13x leuk museum met kinderen

26 juni 2022
Geheime codes kraken, windkracht 10 weerstaan, je eigen brood bakken, indianen ontmoeten, een touw slaan, kunst maken, een ArcheoGame spelen en kogels hijsen… het kan allemaal in deze 11 gave musea in onze regio!

We hebben de musea handig op plaatsnaam gezet! Scroll snel naar beneden en bekijk ze alle 11! Helemaal onderaan vind je nog wat handige tips van een Kidsproof mama om je (eerste) museumuitje nóg leuker te maken!

BERGEN en BROEK OP LANGELIJK
Museum Kranenburgh | Bergen
Studio C is het creatief atelier van museum Kranenburgh. Iedere zondagmiddag zijn er creatieve kinderworkshops. Van het maken van rommelsculpturen en eetbare kunst tot cartoon tekenen en stopmotion filmpjes maken voor € 5,00 per kind!

Museum BroekerVeiling | Broek op Langedijk

Doen en beleven staan hier voorop! Veil zelf groenten, maak een rondvaart, ervaar hoe het is om een echte keurmeester te zijn, aai de geitjes op het diereneilandje en eet lekker in het restaurant. Je beleeft het allemaal bij Museum BroekerVeiling!

HOORN

Museumstoomtram
Kom met de kids naar de Museumstoomtram en maak de Spannendste Tijdreis met Stoomtram en Boot! Dit is een dagtocht door de Historische Driehoek Hoorn–Medemblik– Enkhuizen en start op tramstation Hoorn.

Museum van de 20e eeuw
Neem vooral ook je opa en oma mee naar dit museum. Een feest der herkenning en nostalgie vind je in het Museum van de 20e Eeuw.

Westfries museum
Met een 3D bril op het Hoorn van de Gouden Eeuw ontdekken? Supervet! Als je daarna een stadwandeling maakt, bekijk je Hoorn met heel andere ogen. Je ziet het bij het Westfries museum.

CASTRICUMHuis van Hilde
Ga op avontuur, kruip in de huid van een archeoloog en word een échte speurneus in Huis van Hilde. Je mag de vondsten aanraken en ontdekt alles over archeologie. Speel de ArcheoGame of leef je uit in de interactieve zandbak.

ENKHUIZEN en MEDEMBLIK
Zuiderzeemuseum | Enkhuizen
Vrijdag 30 maart opent het buitenmuseum weer en dat is zó leuk! Wandel door de straten en stap terug in de tijd. Neem een schrijfles in het schooltje, sla samen een touw of proef hapjes van vroeger. Voor het Zuiderzeemuseum is een dag te kort!

Bakkerijmuseum d'Oude Bakkerij | Medemblik
Bij het bakkerijmuseum “De oude bakkerij” demonstreren de bakkers alle facetten van het ambacht, terwijl kinderen altijd en doorlopend kunnen oefenen in de oude bakkerstechnieken. Voor kinderen een feest van lekkernijen!

DEN HELDERMarinemuseum
Speciaal voor kinderen zijn er in het Marinemuseum ontdekkingstochten door het hele museum voor iedere leeftijd. Je kind gaat als verkenner op onderzoek uit. Lukt het om de geheime code te ontdekken?

Reddingmuseum Dorus Rijkers
Het Reddingmuseum vertelt het stoere verhaal van het reddingwezen. Er is van alles te doen en te beleven. Het museum is dit jaar gekozen tot het beste Kidsproof Museum van Nederland door Museumkids!

ALKMAARKaasmuseum
Zijn jullie echte speurneuzen? Het Kaasmuseum heeft een nieuwe stickerspeurtocht waarmee je het hele museum leert kennen! Je leert alles over kaasbereiding van vroeger op de boerderij en van nu in de fabrieken.

Stedelijk Museum Alkmaar
Zijn jullie wel eens in het Stedelijk Museum geweest? Hier leer je alles over de historie van Alkmaar! Natuurlijk vinden je kids het vooral leuk om zelf in actie te komen. Dat kan o.a. met het hijsen van de Spaanse kogel en de photobooth!

TEXEL
Wij vonden dat museum Kaap Skil op Texel niet mag ontbreken op deze lijst! Dit fantastische museum heeft een enorme maquette van de Rede van Texel (waarbij je ziet hoe de schepen allemaal voor anker lagen in de kom voor Oudeschild, je kunt een kijkje nemen in huisjes van die tijd, een bezoekje brengen aan een reddingscapsule én juttersvondsten bekijken. 

 

Wat hebben we een leuke musea in onze regio hè? Zeker als je ze zo op een rij ziet staan. We hebben Kidsproof mama Annemarie gevraagd naar haar tips om een (eerste) museumuitje nóg leuker te maken. Lees hier haar 5 tips!

Veel plezier!