Gratis kinderuitjes in de Kop van Noord-Holland

16 maart 2023
Poe! Het leven is wel écht veel duurder geworden de afgelopen tijd! Kúnnen we eindelijk weer op pad, zijn alle prijzen skyhigh. Wij geven je dé tips om jouw dagjes uit betaalbaar te houden.
Gratis uitjes en goedkope uitjes in de Kop van Noord-Holland

Laten we beginnen met 3 handige tips om jouw uitje goedkoop te maken: 

1. Neem je eigen eten mee. Zorg voor een extra lekker lunchpakket. Gezellige flesjes drinken. En een mooi picknickkleed. Misschien merk je zelfs dat dit met kinderen ontzettend relaxt is. Dit kun je ook gewoon in een stadspark doen. 

2. Choose local. Hoe dichterbij huis, hoe minder benzine. Er zijn op Kidsproof.nl vast activiteiten te vinden in jouw buurt die je nog niet zo goed kende. Ook leuk: pak lekker de fiets

3. Kies voor een jaarkaart. Heb je een museumkaart, dan kun je overál (bijna) gratis heen. Ideaal! Maar ook van plaatselijke speeltuinen, musea, dierenparken etc zijn jaarkaarten te verkrijgen. Vaak zit er ook nog een voordeel aan bij andere soortgelijke attracties/activiteiten. 


GRATIS

1. Helderse Vallei | Den Helder

helderse vallei gratis uitje

In Den Helder vind je de Helderse Vallei, een prachtig en gratis bezoekerscentrum, kinderboerderij, natuurspeeltuin en blotevoetenpad. He-le-maal gratis! Meer info >>> Helderse Vallei

2. Een dagje naar het strand 

naar het strand gratis uitje
Dit soort dagen vergeet je als kind niet! Eindeloos in de branding spelen. Lekker picknicken op een kleedje, de wind door je haren en de geur van Nivea. 

Tussen Camperduin en Petten vind je zelfs een gratis parkeerplaats, waar je zo over de duinen wandelt. 

3. Zwemmeertjes

Er zijn zoveel zwemmeertjes te vinden in Noord-Holland. Je hoeft alleen maar te kiezen! Wij tippen het Geestmerambacht, gratis parkeren.

4. Bos

naar het bos gratis uitje
Alleen naar het bos is misschien een tikje saai. Ga lekker naar Schoorl. Daar zijn prachtige wandelingen en natuurspeelplaatsen. In bezoekerscentrum het Zandspoor kunnen kids ook gratis naar binnen. Navigeer naar Molenweg 9 voor gratis parkeerplaatsen (ruimte genoeg!).

Een andere mooie plek is bezoekerscentrum de Hoep in Castricum. Vanaf hier zijn ook mooie wandelingen mogelijk. In het bezoekerscentrum ben je ook zo een paar uur zoet. Combineer het met een picknick onderweg op het trapveldje, of ga 's avonds lekker met een mandje lekkers naar het strand! 

Wat denk je van het speelbos Waerderhout in Heerhugowaard? Of natuurspeeltuin de Weijver in Hoogwoud?

5. Kinderboerderij

Kinderboerderijen zijn bijna altijd gratis! Wij tippen de volgende kinderboerderijen:

6. Boerderijen

Veel boerderijen hebben een gezellig boerderijwinkeltje, rondleidingen op gezette dagen en iets te spelen. Check dus wel even van tevoren of ze open zijn. 

Wat denk je van deze?

7. Wandelen
De Elfendeurtjesroute in Alkmaar is GRATIS. Meer info: Elfendeurtjesroute.

Ook leuk: geocachen. Picknick mee en op zoek naar schatten! 

8. Open dagen
Denk aan de open monumentendag (september), fabrieken en bedrijven die een open dag hebben. De opening van het theaterfestival. Straattheater etc. Er is elk weekend wel iets te doen! Vaak kun je hier springkussens, workshops, gadgets en nog veel meer vinden. Niet alleen leuk en gratis, vaak ook nog educatief.


Uitjes onder de vijf euro per persoon

Wij kunnen nog wel even verder met het verzinnen van toffe uitjes, onder de EUR 5,- per persoon!

1. Zwemmen
Iéder kind houdt van zwemmen!

Zwembad Waarland: EUR 4,50 per persoon (buitenbad)
Zwembad Duikerdel: EUR 4,50 per persoon (binnenbad) - pas gerenoveerd

2. IJs
Ga een ijsje halen in een ijssalon. IJs is gewoon altijd feest. En voor EUR 5,- per persoon kun je een flink ijsje halen mét een lekker topping. Ook een heerlijk idee om 's avonds nog even op de fiets te stappen. De meeste ijssalons zijn tot acht of negen uur open! Lekker in de schemer terugfietsen en jouw kids hebben gegarandeerd een topdag gehad!

Onze favoriet: Di Fiorentina in Heiloo. Oeh, dat ijs is zo lekker!

3. Pluktuin
Met een budget van EUR 5,- per persoon kun je bij de meeste pluktuinen ook prima terecht. Lees hier over: 7 x De Leukste Pluktuinen van Noord-Holland

4. Speeltuinen
naar een goedkope speeltuinSpeeltuinen zijn vaak ook niet zo enorm duur. Neem als ouder lekker een kleedje, wat lekkers en een tijdschrift (of een vriend/vriendin) mee en ook jij hebt een gouden dag, terwijl de kids eindeloos spelen! Wij tippen:

5. Maïsdoolhof in Wieringerwerf

Voor maar EUR 4,- pp kun je heerlijk spelen bij het maïsdoolhof.

We hopen dat je blij bent met onze tips en dat je weer een paar adresjes extra weet te vinden voor de kleine portemonnee! 

Veel plezier!