• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Zo krijg jij je kids mee naar buiten!

17 juni 2024

Schermklevers, kom mee naar buiten! Ik ken geloof ik geen enkele ouder die het niet belangrijk vindt dat zijn kinderen veel buiten zijn.

Wel ken ik veel ouders die het soms lastig vinden om hier tijd voor vrij te maken, door de drukke schema’s met school, werk, huiswerk, sporten etc. En dan is er ook nog eens die enorme onweerstaanbare aantrekkingskracht van schermen op kinderogen en het kinderbrein. Het begrip achterbankkind is verleden tijd en de Digi kinderen zijn een feit, kinderen spelen tegenwoordig liever een spelletje online dan buiten…

Mijn zoontje protesteert steevast als ik een plannetje opper om er lekker op uit te gaan. Maar als we dan na enige overtuigingskracht en soms wat lichte dwang op pad zijn, dan vindt hij het altijd enorm leuk. Pfff. Je moet er iets voor over hebben. En nee, die energie heb ik ook niet altijd.

Gelukkig ben ik niet de enige. Er is onderzoek gedaan naar de gewenste en de (werkelijk) bestede buiten- en binnentijd. Oeps! We blijken onszelf graag als ‘buitenmens’ te zien, maar blijken in werkelijkheid toch echt meer ‘binnenmens’ te zijn.

En omdat maar liefst 67% (!) van de deelnemers aan het onderzoek aangaf meer buiten te willen zijn, 76% van de deelnemers vindt dat kinderen te weinig buiten komen en ‘Ik weet niet wat ik buiten moet doen’ in de top 5 redenen van niet-naar-buiten-gaan staat, ben ik zo vrij om mijn top 5 ‘Hoe neem je ze mee naar buiten?’-tips met je te delen:1. Op tijd aankondigen, zelf alles alvast inpakken en dan gewoon doen. Doorpakken. Ondanks tegengestribbel, geweiger, gezeur en gehuil. Gewoon inpakken en gaan. Vrolijk blijven. De truc: humor! Halverwege de weg ernaartoe leidt je ze onverwachts af met iets geks en dan zijn ze het vaak zo weer vergeten.

2. Zoek iets uit dat ze echt leuk vinden: een hele coole buitenspeeltuin waar je nog niet bent geweest, met een verrekijker vliegtuigen kijken bij een plaatselijk vliegveld, een kabouterpad of blote-voeten-pad lopen, picknicken, dieren aaien, een speurtocht bij een natuurgebied etc. Onze ‘Eropuit’ categorie staat vol met leuke ideeën en je kunt ze ook nog filteren op ‘buiten’! Geen excuus dus dat je niet weet wat je moet doen….

3. Neem vriendjes en vriendinnetjes mee. Zij blij, jij blij. 

4. Zitten ze als boomklevers aan hun schermpjes vast? Doe er je voordeel mee: vloggen is helemaal hip, dus laat ze buiten een activiteit op camera vastleggen. Als je echt cool bent maak je er vervolgens samen een YouTube filmpje van! 

5. Had ik al opgebiecht dat ik ze stiekem wel eens omkoop? ‘Gaan we daarna lekker een ijsje eten, schat’. Niet geheel verantwoord, maar het werkt vaak wel. Oeps….Veel plezier buiten!

Annemarie