8x de leukste boswandelingen met kinderen in de Kop van Noord-Holland!

31 januari 2024
Mooie boswandelingen met kinderen maak je in de prachtige bossen in de Kop van Noord-Holland! Wij zetten 8 geweldige boswandelingen voor je op een rijtje.
Boswandelingen met kinderen is altijd een goed idee. In de Kop van Noord-Holland zijn zoveel mooie bossen te vinden. In het weekend hebben we lekker de tijd en zijn wij zelf vaak te vinden in het bos. Leuk om samen naar kabouters of paddestoelen te speuren! Combineer de boswandeling met een heerlijke warme choco. Er is altijd wel een leuk restaurantje te vinden in de buurt van het bos. Soms zelf met speeltuin erbij! Laarsjes aan en op naar het bos!

8x de mooiste boswandelingen met kinderen in de Kop van Noord-Holland


1. Noord-Hollands Duinreservaat | Castricum
Bij bezoekerscentrum de Hoep worden onwijs veel leuke activiteiten georganiseerd. Er is van alles te doen, maar het is ook het ideale startpunt voor een boswandeling. Het bezoekerscentrum ligt namelijk in het Noordhollands Duinreservaat, één van de mooiste plekken van Noord-Holland. Via het Bezoekerscentrum kan je een Kabouterpad lopen. Als een echte kabouter met rode puntmuts op pad in het Noordhollands Duinreservaat. Kabouter Pim en Pientje is een korte uitgezette wandeling  (2 km) voor kinderen vanaf 4 tot 6 jaar, die start bij Bezoekerscentrum De Hoep. Rode bordjes met kaboutermutsjes erop wijzen je de weg! Een routebeschrijving en een rugzak vol met spannende opdrachten en materialen maken van deze wandeling een echte belevenis voor de kinderen. Zijn jullie dorstig en hongerig geworden na het wandelen, schuif dan aan bij Johanna's Hof! Buiten hebben ze een groot terras, er zijn diertjes én er is een leuke speeltuin! Volg vanaf Johanna's Hof de paaltjes met een blauwe driehoek. Dit is een korte wandeling van 2,1 km en de kinderen kunnen zich uitleven in het speelbos!

2. Het Streekbos | Bovenkarspel
Het Streekbos is maar liefst 73 hectare groot. Het terrein bestaat uit bos, weiden en water. Er zijn genoeg wandelpaadjes, wat het een fijne wandelplek maakt. Wist je dat er ook een Kabouterpad is? De Kabouterpadwandeling bestaat uit allerlei spelletjes met afwisselend kleine natuuropdrachtjes, één spelletje per paaltje. Bedoeld voor kinderen van 3 - 8 jaar samen met (groot)ouders. De wandeling over een schelpenpad van 1,3 km duurt circa 20 minuten (wandeltempo voor volwassenen zonder pauze). Reken op 60 minuten of meer met kinderen die aan de spelletjes meedoen.3. Heilooërbos | Heiloo
Rond Landgoed Nijenburg kun je het prachtige Heilooërbos vinden. Het bos zit vol natuur, cultuur en mystiek. Het bos is groot en oud en voor kinderen zeer geschikt om leuke spelletjes te doen. Op de Kattenberg staat een eeuwenoude boom met allemaal kiertjes en gaatjes die ook wel ‘de Snoepjesboom' genoemd wordt.

4. Schoorlse Duinen | Schoorl
Het Klimduin in Schoorl is een wel 51 meter hoge zandberg. De berg biedt rechtstreeks aansluiting aan een uitgebreid duin- en bosgebied. Maak een wandeling door de Schoorlse Duinen en eindig op het strand, na natuurlijk keihard van het duin af te zijn gerend. Bij het Bezoekerscentrum in Schoorl kan je het Kabouterpad lopen. Met een puntmuts op (de kindjes dan hè) loop je een route van 2 kilometer. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten bij elke Duinkabouter. In Schoorl zijn 2 kabouterroutes. Met de ene route beklim je het hoogste duin van Nederland, de andere is meer geschikt voor jonge kinderen en wandelwagens. Er zijn ook nog andere leuke routes, zoals het Dierenvriendjespad, het Hogeduinenpad of de Elfendeurtjesroute! Wij zijn hier zelf ook regelmatig te vinden. Lees hier onze blog!5. Robbenoordbos/Dijkgatbos | Slootdorp en Wieringerwerf
Het Robbenoordbos en Dijkgatbos zijn twee bossen in Wieringerwerf. Het Robbenoordbos heeft mooie bomen en onwijs veel paddenstoelen. Kun jij de kaboutertjes vinden? Het Dijkgatbos heeft twee meren gecreëerd door een levendige geschiedenis. Hierdoor is een prachtig klein natuurgebied ontstaan.

6. Kooibos | Callantsoog
In het Kooibos zijn allerlei bijzondere planten te vinden. Het bos dankt haar naam aan de eendenkooi die er al honderden jaren staat.  Wil jij ook op tocht door het Kooibos? Boek dan een rondleiding bij het VVV-kantoor in Callantsoog!7. Bergense Bos | Bergen 
Het Bergense Bos is een prachtig bos in Bergen. Het eerste deel van het bos- en duingebied is vrij toegankelijk. Vertrek vanuit Restaurant Duinvermaak en kom hier na de wandeling terug om te spelen in de speeltuin of om bij te komen met wat te drinken. Dit is ook een van onze favorieten voor in het weekend. Lees hier onze blog!

8. Donkere Duinen | Den Helder
De Donkere Duinen is een goed onderhouden natuurgebied om lekker te kunnen wandelen. Het is niet erg groot en heeft in het midden een vijver waar je eendjes maar ook schildpadden aantreft. In het midden van het park is een grote opening waar kinderen lekker kunnen spelen. Honden zijn toegestaan. Dit is leuk te combineren met een bezoek aan de Helderse Vallei en de pannenkoekenvallei.

Knutselen met schatten uit het bos
We hebben nog wat leuke knutseltips voor je: een bomentrol, een eekhoorn met handjesstaart, herfstmonstertjes van dennenappels , rupsje van kastanjes, een beertje van kastanjes en een egeltje van herfstblaadjes

Op Kidsproof vind je een overzicht van alle leuke buitenuitjes in bos en natuur in de Kop van Noord-Holland!