Handige zakgeldtips

26 maart 2024
Wij hebben voor jou de ultieme zakgeldtips verzameld. Hoe leer je kinderen slim met geld omgaan? Je leest het hier... 
zakgeldtips
1. Een eigen pas
Bij de meeste banken kun je al voor jonge  kinderen een bankrekening openen met een eigen bankpas. Zorg dat je zelf een periodieke overboeking maakt. Hoeveel? Check even op het Nibud. Zo kunnen ze hun eigen aankopen pinnen. Superfijn!
 
2. Maak duidelijke afspraken
Spreek af met je kind wat hij of zij er zelf van moet betalen. Kadootjes voor ouders en broers/zusjes? Dat is een mooi begin. Zijn ze wat ouder en krijgen ze meer zakgeld, dan kunnen ze daarvan bv ook zelf uitjes gaan betalen die ze met vrienden/vriendinnen doen. Een bezoekje aan de kermis. Of een leuk feest. Op die manier leren ze plannen met geld. 
 
3. Lenen
Willen ze iets kopen wat nu nog te duur is? Kijk uit met lenen! Laat het te lenen bedrag behapbaar zijn, en reken ze voor tot wanneer ze dan niet kunnen kopen. Het is de overweging waard om het wel een keer toe te staan, om in het klein te laten ervaren wat het doet. Mijn tip is: 1x op de blaren laten zitten, er over praten en nooit meer doen. 
 
4. Sparen
Wat goed werkt... Is vragen wat nu bijvoorbeeld een groot verlangen is. Dat grote LOL huis? Een doos LEGO? Een eigen kaptafel. Ik noem maar wat... Schrijf op het wat het kost. En overweeg om met wat extra klusjes het bedrag sneller bij elkaar te sparen. Laat ze eens proeven aan wat ondernemersgeest door spullen in huis te verzamelen wat verkocht kan worden. Help om het op Marktplaats te zetten. Kijk eens hoe vindingrijk ze worden op het moment dat ze een doel voor ogen hebben. 
Extra leuk, verzin zelf ook een doen waarvoor jij spaart (bijvoorbeeld een dagje of weekend weg). Laat ze zien wat jij er aan doet om dat bij elkaar te sparen. Leuk! En nuttig. Immers, je bent het rolmodel. 
 
5. Loslaten en fouten laten maken
Willen ze voor de zoveelste keer meuk kopen waarvan jij denkt... 'dat is binnen 2 dagen kapot'. Hou je in! En laat ze zelf die fout maken. Ja, dat is vervelend. Kost misschien een paar tranen, maar het is wel een goede leerschool. En liever dat ze zo'n fout nu maken.