6x met je kabouter naar het Kabouterpad

3 juli 2023
Op zoek naar kabouters in het bos! Volg een kabouterpad; lekker met (geschminkte) rode konen en puntmuts de paden op! We hebben 4 hele leuke kabouterpaden in de buurt gevonden!

Speciaal voor onze eigen kleine 'kaboutertjes' heb ik een blog geschreven met allemaal leuke kabouterroutes. De meeste routes zijn niet langer dan 2 kilometer. Door alle vrolijke opdrachten tussendoor, lopen je kinderen spelenderwijs de route. Ideaal voor een middag op stap met het hele gezin!

1. Kabouterpad Schoorlse Duinen
Bij Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer ligt een tasje gevuld met lekkers voor je klaar. Met een puntmuts op loop je samen met je ouders een route van 2 kilometer. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten bij elke Duinkabouter. Met de kralenketting vind je de kleur van het volgende routepaaltje. Na afloop krijg je een kabouterplaat of diploma.

TIP: nieuw is de Elfendeurtjesroute, nog zo'n leuke route om met de kleintjes te lopen! 
2. Kabouterpad Pim en Pientje | Bezoekercentrum De Hoep | Castricum
Als een echte kabouter met rode puntmuts op pad in het Noord-Hollands Duinreservaat! De wandelroute van kabouters Pim en Pientje is een korte wandeling van 2 km voor kinderen vanaf 4 tot 6 jaar. De route start bij bezoekerscentrum De Hoep. Rode bordjes met kaboutermutsjes erop wijzen de weg.3. Kabouterpad Rosarium | Heerhugowaard
Bij De Bolle Buik kun je een rugzak met spannende spulletjes lenen om een echt kabouterpad te lopen in het park. Het kabouterpad is ontwikkeld door het IVN-NKL en De Bolle Buik en bedoeld voor kinderen tot een jaar of 8. Tijdens het lopen van dit pad wordt er bijvoorbeeld gezongen over kabouters, geluisterd naar geluiden in het park, gekeken naar watervogels, wordt er naar brandhout gezocht voor kabouters en nog veel meer. Alle activiteiten bij elkaar duren 1 tot 1,5 uur.4. Kabouterpad Schaapskooi | Bergen
Met een kaboutermuts, rood geschminkte wangen en een rugzak ga je op pad. Maximaal 10 kinderen kunnen samen met één rugzak doen. Na afloop krijg je een diploma en een glaasje limonade. Wie alle opdrachten doet, is ongeveer anderhalf uur onderweg. LET OP: alleen op zondagmiddag!

5. Kabouterpas Streekbos | Bovenkarspel
De Kabouterpadwandeling in het Streekbos in Bovenkarspel bestaat uit allerlei spelletjes met afwisselend kleine natuuropdrachtjes, één spelletje per paaltje. Bedoeld voor kinderen van 3 - 8 jaar samen met (groot)ouders. De Kabouterroute wordt aangegeven d.m.v. 11 paaltjes rondom de grote plas in het Streekbos; deze zijn voorzien van een button met een rood kaboutermutsje.

6. Kabouterpad | de Beemster
Ontdek de wereld van de kaboutertjes tijdens een leuke wandeling over het Beemster Kabouterpad! Op dit pad leren de kleintjes op een super leuke manier de natuur ontdekken. Onderweg wijzen de kabouters de weg en is er overal wel iets te ontdekken.

Voor adressen en openingstijden klik je op de groene linkjes.

TIP: ben je op zoek naar andere leuke natuuruitjes? Kijk dan even in onze categorie 'er-op-uit' met leuke plekken in de natuur; lekker naar buiten!