Herfstvakantie tips in de Kop van Noord-Holland

10 oktober 2023
Bijna herfstvakantie 2023 dat betekent een heerlijk weekje vrij voor de kinderen! Wij hebben een aantal leuke tips voor je verzameld; naar een museum, theater, film, zwembad of toch lekker buiten spelen? Bekijk ze snel!
De allerleukste herfstvakantie-uitjes met kinderen in Noord-Holland

Herfstvakantie 2023 met kinderen in Noord-Holland

De herfstvakantie is een fijne vakantie om eropuit te trekken met elkaar. Ga uit eten en jumpen, ga naar de Oudhollandse kermis, kom zwemmen of schaatsen, duik in de wondere wereld van de onderwaterarcheologie, beleef een magische lichtjesavond, ga naar het theater, plant zelf een tulpen en nog véél meer! Vervelen is er deze herfstvakantie écht niet bij! Wij hebben de leukste tips voor de herfstvakantie in de Kop van Noord-Holland hieronder op een rijtje gezet!

Klik op de groene titels voor meer info!

Cinekid festival bij Filmhuis Alkmaar
Dit jaar zijn er weer veel avonturen te beleven tijdens het Cinekid Festival bij Filmhuis Alkmaar. In de herfstvakantie ontdek je de leukste films en mag je aan de slag in het MediaLab. Op zaterdag ochtend ontbijten in je pyjama!

Geestmerambacht
Maak een wandeling bij het Geestmerambacht! Geniet van speeltuintjes onderweg, daag elkaar uit om als eerste de top van de berg te bereiken, en trakteer de kids op iets lekkers in een van de restaurantjes.

De Grote ZooiZee
Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden zet deze herfstvakantie zwerfvuil centraal. Bekijk samen de vondsten van een wadstruner, doe onderzoek met bubbelthee, haal met een graafmachine afval uit het zand en maak een plastic-vrij zeepje. Allemaal gratis activiteiten.

Kermisfeest
Het is het hele jaar al feest in het jarige Zuiderzeemuseum, maar als de Oudhollandse kermis neerstrijkt in het buitenmuseum, gaat het dak eraf! Geniet in de herfstvakantie van de gratis attracties; ook 's avonds op 21 en 28 okt!

Maisdoolhof en bollen planten
In het Land van Fluwel zijn weer leuke én spannende activiteiten voor de kinderen. Verdwaal in het Maisdoolhof, plant je eigen tulpenbollen, waag je aan Land van Gruwel (voor de durfallen), geniet van het BlotenVoetenPad & meer!

Herfst bij de Marine
Stap binnen bij het Marinemuseum voor een avontuur vol actie! Bouw een LEGO marineschip, ontdek de zee in de voorstelling 'Geheime Dieptes', beleef de Koude Oorlog en train als een echte TopMatroos.

Ontdek het Kaasmuseum
Het Kaasmuseum is deze herfstvakantie open! Kom achter het geheim van het maken van de lekkerste kaas, speel leuke spellen en doe mee aan de speurtocht! Na al die kaasavonturen, kun je op het Waagplein heerlijk iets drinken.

Kleien en schilderen
Hey daar, creatievelingen! Museum Kranenburgh heeft iets speciaals voor jullie. Studio C wordt omgetoverd tot een plek waar je je eigen monsters van klei en je schilderijen kunt maken! Dus haal die handen maar alvast uit de mouwen!

LEGO tentoonstelling
Beleef de uniek LEGO verzameling in het Museum van de 20e eeuw. Bekijk hier de creaties van LEGO. En nog beter, je kunt zelf bouwen met duizenden LEGO-stenen, terwijl ouders genieten van een kopje koffie.

Het ijs op!
IJsbaan de Meent opent haar deuren! Kan jij niet wachten om je schaatsen aan te trekken en te genieten op de ijsbaan? Het kan eindelijk weer! Vanaf 27 oktober wordt 's middags de baan omgetoverd tot een gezellig familie ijsplein.

NIEUW: Pannenkoekenhuis
Maak je klaar voor een smakelijk avontuur bij het Pannenkoekenhuis Wafelien! Hier kan jij met je hele familie genieten van heerlijke pannenkoeken. Open vanaf 21 oktober. WIN gratis pannenkoeken eten met het hele gezin!

Kindervoorstellingen in Hoorn
Schouwburg Het Park heeft dit jaar weer een Berenserie voorstellingen! Tegen hele betaalbare prijzen, want theater is er voor álle kinderen. Nieuw dit jaar: stel je eigen Berenserie samen met 3 voorstellingen voor € 30!

KinderTheaterWeek
Deze herfstvakantie wordt voor het eerst de Nationale KinderTheaterWeek georganiseerd. Bij Schouwburg Het Park speelt o.a. Winnie de Poeh en Buurman & Buurman. Ook zijn er gratis kinderrondleidingen!

Proeflab en kaarsen maken
Ontdek de magie van de herfst bij Museum BroekerVeiling! Laat je gaan in het Proeflab en experimenteer met groenten als een echte "Gronderzoeker en Etenschapper". Op woensdagmiddag kun je je eigen kaars te maken.

Waterpret
Dompel jezelf onder in avontuur bij Zwembad De Waterhoorn deze herfstvakantie! Ontdek de wereld van VR snorkelen, wordt een zeemeermin in het zwembad en dans de herfst weg op de schuim- en poolparty.

JeugdTheaterVestival
Het is in de herfstvakantie weer feest op woensdag 25 oktober bij het TAQA Theater De Vest! Kom kijken bij één van de mooie voorstellingen in het theater en kom spelen in de 'Vessie huisjes' in de foyer vóór de voorstelling. Voor alle leeftijden is er iets leuks!

Gips je eigen beeldje
Ontdek kunst met je kleintjes bij Stedelijk Museum Alkmaar deze herfst! Laat de creativiteit gaan bij het gipsen van je eigen beeld en ga op 'slow looking' reis met opdrachtkaarten. Een onvergetelijke vakantie-ervaring!

Aan de slag met LEGO!
LEGO fans opgelet: op 22, 23 en 24 oktober organiseert Huis van Hilde in samenwerking met Lego®-master David Vanhee en Familia Brickia ‘Archeologie in LEGO®-stenen’, voor iedereen die van LEGO® en archeologie houdt.

Een Theatertip en Sinterklaastip voor later

Buurman en buurman
Buurman en Buurman gaan verhuizen! Dat kan natuurlijk maar één ding betekenen: totale chaos. Op 5 november is deze spetterende musical van Buurman en Buurman te zien in TAQA Theater De Vest! Voor mekaar. A je to!

Met korting naar Pietendorp
Op 25 & 26 november en 3 december is het weer Pietendorp in het Zuiderzeemuseum en nemen meer dan 150 Pieten hun intrek in het buitenmuseum. Tijdelijk slechts 10 euro per ticket! Korting geldt tot 1 november

Iets verder weg, maar wel de moeite waard!

Magie in de familiemaand | 3+
De familiemaand in het Rijksmuseum staat in het teken van Disney. Het belooft magisch te worden. Ga met Mickey op tekentour, doe de familierondleiding of ga aan de slag in een van de (gratis) Disney workshops. En neem de hele familie mee.

De Caribische Week
Voor een extra zomerdag kun je van 14 t/m 29 oktober terecht bij de Orchideeën Hoeve! Het strand ligt klaar, de djembés mogen worden bespeeld en de rangers nemen je mee door de Caraïben. Verder gaat de tropische Pankong River open!

Herfstvakantie bij Move
De Kids workshops bij Move Amsterdam zitten deze vakantie bomvol creativiteit en mobiliteit. Van griezelige chocolade insecten en pimp je pompoen tot drones in de lucht en BMX'en over de grond. Alle reden voor een bezoekje dus! Als je durft. Voor kinderen met lef!

Ode aan de zee en boten 
Alles over boten en de zee. Maar ook zeemonsters kleuren en meelezen over Bibi Kayman en de Zee van liefde. Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam vult de herfstvakantie met zoveel leuke extra kinderactiviteiten. Al leuk vanaf 2 jaar!

Lekker knutselen met herfstschatten!
In de herfst liggen de Nederlandse bossen vol met de mooiste herfstschatten. Eikeltjes, kastanjes, beukennootjes en knisperende bladeren. Mooi om thuis neer te leggen én leuk om mee te knutselen.

9x binnenspeeltuin

Bij koud of guur weer zijn binnenspeeltuinen echt een uitkomst. Daarom hebben wij voor jou alle speelparadijzen in de Kop van Noord-Holland op een rijtje gezet. Hoef je er alleen nog maar eentje uit te kiezen. Eindeloos spelen 

Populaire herfst blogs

Iedere herfstvakantie gaan wij aan de slag met pompoenen. Meestal kochten we die bij de lokale supermarkt, maar nu zijn we erachter gekomen dat er pompoenboerderijen in de buurt zijn, waar je zelf een pompoen kunt uitzoeken. Dat is al een uitje op zich! Kijk hier voor de pompoen adresjes in de Kop van Noord-Holland.Wat we ook iedere herfstvakantie doen is een boswandeling maken en daarna knutselen met de kastanjes, eikeltjes en bladeren die we in het bos hebben gevonden. Ter inspiratie voor jullie, hebben we een lijstje van 8x boswandeling gemaakt! Nu nog kiezen uit alle leuke tips! Fijne Herfstvakantie!

Claudine