Op pad met je kids zonder portemonnee..

16 januari 2019
Marleen woont samen met haar man en kinderen in Schagen. Ze wilden graag de dure uitjes schrappen omdat er een studie bij kwam. Omdat hun kinderen echte doeners zijn en houden van de natuur is Marleen zich eerst gaan richten op buiten.

Kinderboerderij
Vlakbij ons huis is er een schattige kinderboerderij waar je gratis naar binnen mag. Kinderen vinden het hier heerlijk. Buiten staan een aantal trekkers met aanhanger waar de kinderen op mogen rijden. De medewerkers van de KIBO (kinderboerderij) zijn vaak erg enthousiast en nemen de kinderen vaak aan de hand. Zo mag onze dochter Tessel (4 jaar) vaak helpen met het voeren van de dieren en het schoonmaken van de hokken. Onze zoon Arthur (2 jaar) stapt er vaak stoer achteraan. Binnen staat er een grote tafel waar vaak de leukste kleurplaten klaar liggen en boekjes over dieren om te lezen.Strand en zee
Omdat ik geboren en getogen ben in Drenthe, was ik het niet gewend de prachtige zee zo dichtbij huis te hebben. Nu ik wel die rijkdom heb, ben ik hier vaak te vinden met de kinderen. Omdat alle seizoenen zo mooi zijn op het strand komen we er geregeld, dus ook in de winter. Dik ingepakt in onze skipakken en snowboots laten we ons meevoeren op de krachtige wind of proberen we juist tegen de wind in te rennen, wie het hardst kan. In de zomer probeer ik onze dochter voor te bereiden op surfles met mijn oude bodyboard. Het is een soort zoethoudertje want ze kan echt niet wachten om op een echte plank te staan. Verder is het zoeken van schelpen een oude favoriet en nemen we veren en andere schatten mee. Met andere schatten bedoel ik afval. Samen zoeken we naar afval en gooien we dit weg in het dorp. Zo probeer ik de kinderen te leren hoe belangrijk het is om samen te zorgen voor een schone, gezonde wereld. En dat al het afval natuurlijk schadelijk is voor de dieren in de zee. Springen over de golven is ook een favoriet! Wie het hoogst kan.Vaak gaan we ook met z’n allen op avontuur met de veren- of vlinderkaart. Dit zijn kaarten waar alle verschillende veren en vlinders op staan die je in Nederland kan tegenkomen. De kinderen hebben dan echt een doel en krijgen zo’n gelukzalig hoofd  wanneer ze iets hebben gevonden wat op één van de kaarten staat.

Foto speurtochten
Foto speurtochten in de tuin (of waar dan ook) zijn echt legendarisch. De kinderen moeten even een andere activiteit voor zichzelf doen en dan duik ik de tuin in met mijn mobiel of Ipad. Ik maak dan foto’s van objecten en een deel van dit object van heel dichtbij (dan een heel klein stukje). Daarna mogen de kinderen per foto raden wat het is. Ze gaan dan echt op zoek in de tuin naar een bepaalde kleur of structuur die ze zien op de foto.

Samen koken
Niet helemaal gratis, maar zo leuk… Samen koken! Wanneer de kinderen uitgeraasd zijn buiten is het heerlijk om de kookschorten om te doen, handen te wassen en koken maar! Ik maak vaak recepten met de kinderen uit het kookboek van bijvoorbeeld Rens Kroes. Dan zien ze dat je van bietjes ook chocolade-brownie kan maken. Echt hilarisch om die koppies te zien als het uit de oven komt. Op Kidsproof staan ook leuke kinderrecepten om samen te koken!

Natuurgebied Zwanenwater
Vlakbij Callantsoog ligt het prachtige natuurgebied “Het Zwanenwater’ hier gaan we op zoek naar vossen (1 x een vos gezien dus nu elk bezoek op zoek naar de vos, haha), bevroren palingen naast de sloot (echt waar… een gigantische paling lag daar helemaal bevroren), welke vogels horen we nu? Wat ruik je nu? Op onze rug liggen op een pen plek en wolken kijken, soorten paddenstoelen bekijken en op zoek naar de oudste boom van Het Zwanenwater. Zomaar een greep uit de avonturen die we daar beleven.Liefs Marleen

TIP: kijk eens bij al onze blogs, ook vaders geven hun favoriete uitjes!