Op Stoomtramavontuur

22 februari 2024
Nienke ging met haar dochters van 4 en 5 jaar naar Museumstoomtram. Ze hebben het echt heel leuk gehad sommige dingen waren nog wat moeilijk zoals de speurtocht (leuker als ze zelf kunnen lezen) maar ze hebben erg genoten!
Review bezoek Museumstoomtram met kinderen
We kwamen eerst binnen bij het (stoomtram)station Hoorn (makkelijk te vinden, staat ook groot op het gebouw). Bij binnenkomst kregen de kinderen een kaart (speurtocht) met vragen. We hadden gereserveerd voor 14.00, wat betekende dat we tot 14.30u de tijd hadden om alvast wat vragen te beantwoorden.

Review Museumstoomtram

Dit was voor de leeftijd van de meiden nog wel moeilijk (zij zijn 4 en 5 jaar). Het is leuker als de kinderen al zelf kunnen lezen. Wel vonden de meiden de schermen in het station heel interessant, daarop waren filmpjes te zien van de treinen vroeger en ook een grote digitale kaart van Nederland (vonden ze heel leuk: ‘’papa, waar wonen wij dan?’’). Vervolgens konden we nog naar het seinhuis. Dit was een stuk interessanter voor ze (interactief). Ze mochten de hendels overhalen om de spoorbomen te bedienen, bij de laatste hendel zagen ze een letter voor de speurtocht.

Museumstoomtram

Bij de balie zijn er verschillende dingen te koop. De meiden kregen een (stoomtram)fluit en een conducteurssetje. Superschattig om al die kindjes met petjes en fluitjes rond te zien lopen (en veel geluid hahaha).

Museumstoomtram met kinderen

Vervolgens kwam de stoomtrein, je ziet hem van ver aankomen door alle rook. Dat vonden de kids heel interessant. In de trein konden ze zelf een plekje zoeken op de houten banken met tafeltjes. De trein maakte veel geluid en er was door de ramen ook veel rook te zien, was indrukwekkend voor ze! De conducteur (in de bijpassende kleding van vroeger) kwam langs voor de kaartjes en de meiden mochten hem helpen om de kaartjes te knippen. Dat was leuk!

Museumstoomtram met kinderen

De eerste stop was in Wognum, waar een aantal mensen in oude klederdracht stonden. Daar konden de kinderen (en verzorgers) ook in klederdracht op de foto! Er was een rollenspel aanwezig van de burgemeester en zijn vrouw die ook met je op de foto konden. Vonden de meiden eerst heel spannend, maar daarna wel heel leuk!Ook was er Oudhollands speelgoed (hoepel, steltenlopen, etc), was voor de meiden nog iets te moeilijk. Tijdens de stop mochten de kinderen ook bij de locomotief kijken naar de kolen etc, als het vuur oplaaide kregen ze nog een letter van de speurtocht. Papa moest wel mee zo hoog in de locomotief! Daarna hebben ze nog uitgebreid gekeken naar de rook die uit de trein kwam.

Museumstoomtram locomotief kinderen

In de trein was er de mogelijkheid om drinken (koffie, thee, fristi, etc.) te kopen en poffertjes of koeken. Tijdens de tocht kwamen er nog mensen langs met langedijkse klederdracht. Ze gaven uitleg over de kleding en de verschillende lagen ervan. Ook over de sieraden en waar ze symbool voor staan.Bij terugkomst in Hoorn zijn we nog naar de opslag van de locomotieven gegaan, daar konden ze nog wat antwoorden vinden voor de speurtocht. Ze vonden de oude treinen heel interessant om te zien. Sommigen zelfs met een huiskamertje en slaapkamertje voor de lange tochten vroeger!Buiten was er nog een spoor in het klein met een soort goederen treintjes. Daar konden ze de spoorbomen besturen, de sporen wisselen en goederen in en uitladen en naar de 2 verschillende locaties sturen door aan een wiel te draaien. (Er was een begeleider bij die uitleg gaf over hoe het moest en wat waar naartoe moest, dus net echt!).Dit vonden de kids echt fantastisch (ondanks de regen!).Toen we het eindantwoord van de speurtocht hadden, konden we dat bij het restaurant laten zien en kregen de kids een snoepketting.Kortom, de kinderen hadden een ontzettend leuke middag.

Nienke