Stoommachine MuseumTerug naar het overzicht

Altijd al benieuwd geweest naar stoommachines? In Medemblik kun je komen kijken!

Stroop je mouwen maar op, want in het Stoommachinemuseum kom je niet om te niksen. Help de stoker, bedien de watertafel en ontdek hoe James Watt’s werelduitvinding werkt!
Sissend stoom, draaiende wielen, bewegende zuigers, sjouwende stokers en machinisten: het Stoommachinemuseum is voortdurend in beweging! De techniek van stoommachines is goed te zien en dankzij de proefondervindelijke uitleg door vrijwilligers goed te begrijpen. De bezoeker aanschouwt en beleeft de industriële geschiedenis waarmee de vooruitgang in ons land halverwege de negentiende eeuw begon. Stoommachines roepen bij veel mensen ook nostalgische herinneringen op.

Toch is het museum niet oubollig, maar juist interactief. Met miniatuur stoommachientjes kunnen kinderen zelf ontdekken dat, als water tot een bepaalde temperatuur wordt verwarmd, stoomkracht allerlei apparaten in bewegen kan zetten. Zo leren ze spelenderwijs hoe stoom wordt opgewekt, een pomp wordt aangedreven en diverse machines in beweging worden gezet.

Met zoekopdrachten door het hele museum leren kids hun weg door het Land van Water en Stoom. Tijdens Stoomdagen mogen bezoekers de stoker helpen bij het brandend houden van het vuur in de ketel en kan iedereen zijn stookdiploma halen. In de smederij werden vroeger onderdelen voor de machines gesmeed en/of gerepareerd. De smederij uit 1869 is nog steeds in gebruik. Op gezette tijden geven de smeden (vaak op woensdag, donderdag en zondag) van het museum demonstraties. Kids mogen de smid dan een handje helpen door het bedienen van de blaasbalg en worden daarvoor beloond met een smeeddiploma.

Het Nederlands Stoommachinemuseum is dé plaats om te ontdekken wat water en vuur teweeg kunnen brengen!

Op Stoomdagen is de ketel opgestookt. Je hoort dan de stoommachines puffen, voelt de warmte en ruikt de olie. Op reguliere dagen draaien de machines op perslucht. Het museum heeft de grootste verzameling werkende stoommachines onder één dak.  Maar ook buiten gaat de collectie verder. Hier draaien tijdens Superstoomdagen onder andere de stoomhijskraan en -baggermolen.
Dit Medemblikker museum is gevestigd in voormalig stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’ aan het IJsselmeer. Niet voor watjes, wel voor Wattjes!

Nederlands Stoommachine Museum

Oosterdijk 4
1671HJ Medemblik
Openingstijden Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Tijdens de schoolvakanties is het museum zeven dagen per week open én onder stoom. Prijs Kinderen van 4-18 jaar betalen € 5,00
Volwassenen € 8,00. Gratis met Museumkaart.
Naar de website Direct mailen Telefoonnummer
Meer leuke tips

Blogs & filmpjesAlle blogs

Uitgelicht

HALLO HERFST!

HALLO HERFST!

De blaadjes vallen van de bomen en de paddenstoelen schieten uit de grond. Het is nu echt herfst! Een heerlijke tijd om eropuit te gaan met de kids!

Ontdek hier onze herfst tips!