Stoommachine MuseumTerug naar het overzicht

Altijd al benieuwd geweest naar stoommachines? In Medemblik kun je komen kijken!
De Kracht van Water en Vuur
In het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik vind je de grootste verzameling nog werkende stoommachines bij elkaar. Het museum is gevestigd in het voormalig stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’ aan het IJsselmeer en is dé plaats om te ontdekken wat water en vuur teweeg kunnen brengen. Op stoomdagen wordt het vuur in de ketel opgestookt om de machines te laten draaien. Het Stoommachinemuseum is altijd in beweging en is leuk voor jong en oud.

Stap in de fascinerende wereld van stoom
Als je op stoomdagen het museum binnenloopt, hoor je sissende stoom, puffende stoommachines, en ruik je de olie. Wil je weten hoe de stoommachines werken en wat stoom betekent heeft? Vraag het onze machinisten en rondleiders, ze leggen het je graag uit.

Interactief museum

Stroop je mouwen maar op, want in het Stoommachinemuseum kom je niet om te niksen. Maak zelf stoom met miniatuurstoommachines en je ontdekt wat stoomkracht doet. Op stoomdagen kun je de stoker helpen het vuur in de ketel brandend te houden en het ‘hulpstokersdiploma’ verdienen. Een leuke speurtocht ligt klaar met zoekopdrachten door het hele museum. Raad eens hoe hoog de schoorsteen is! Als de smid aanwezig is in de oude smederij van het gemaal (vaak op woensdag en zondag) mag je helpen met het bedienen van de blaasbalg en kun je een ‘smeeddiploma’ verdienen. In de smederij werden vroeger onderdelen voor de machines gesmeed en/ of gerepareerd. De smederij stamt uit 1869 en is voor demonstraties nog steeds in gebruik.

Industriële Revolutie

Zonder de uitvinding van de stoommachine begin 18e eeuw door Thomas Newcomen was de Industriële Revolutie niet mogelijk geweest. De eerste stoommachines werden gebruikt voor het oppompen van water uit de mijnen. Nadat de Schotse ingenieur James Watt in 1769 de stoommachine verbeterde door er een condensor aan te verbinden, kwam de industrialisatie in een stroomversnellling. Stoommachines zijn op vele terreinen ingezet. De bekendste toepassing van een stoommachine is waarschijnlijk de stoomlocomotief.

Van juni tot en met september zijn er ook speciale evenementenweekenden. Klik voor het actuele programma en openingstijden even door via de roze websitebutton. 

Nederlands Stoommachine Museum

Oosterdijk 4
1671HJ Medemblik
Openingstijden Zie website voor actuele openingstijden Prijs Kinderen van 4-18 jaar betalen € 6,00
Volwassenen € 9,00. Gratis met Museumkaart.
Naar de website Direct mailen Telefoonnummer
Meer leuke tips

Tips van de maand

Blogs & filmpjesAlle blogs

Uitgelicht

Cultureel Festival 'Op de Planken'

Cultureel Festival 'Op de Planken'

Een feestweekend op 8 en 9 juni: 50 jaar Museum Broekerveiling!

Van betoverende muziekoptredens tot meeslepende toneelstukken.

Slechts EUR 2,50 entree!