• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

10 tips voor veel pakjesavond(voor)pret!

1 november 2023
De harten van de kids kloppen al weken vol verwachting! Nog even en dan is het weer zover: pakjesavond! Eén van de leukste gebeurtenissen van het jaar. Wij hebben alvast 10 tips verzameld om er een heerlijk avondje van te maken!
Ben je niet alleen op zoek naar tips voor pakjesavond zelf maar ook naar leuke sinterklaasactiviteiten in de sinterklaasperiode? Bekijk dan ons overzicht met alle Sinterklaasuitjes in en om Utrecht!

Tips voor het vieren van pakjesavond - sinterklaasavond

Tip 1: Aftellen
De pret voor pakjesavond begint voor de kids al lang van tevoren (en steeds vroeger de laatste jaren, de pepernoten liggen immers al in september in de winkels). Blijven je kids steeds vragen hoeveel nachtjes het nog is tot pakjesavond? Maak een aftelkalender

Tip 2: Helemaal in de stemming
Om alvast in sinterklaasstemming te komen, kun je leuke sinterklaasspelletjes spelen. Favorieten bij ons thuis zijn het pepernotenspel en pepernoten 4-op-een-rij. Ook heel leuk voor pakjesavond!Tip 3: Sintproof
Het huis in sinterklaassfeer brengen is ook een fijne bezigheid om samen met de kids te doen. Maak je eigen mijter of pietenmuts. Knutsel een leuke sinterklaasmobiel en hang ‘m voor het raam of maak een pietje van brooddeeg.

Tip 4: Vroeg beginnen
Op het allerlaatste moment nog snel even de stad in om je cadeaus te kopen, samen met de rest van Nederland… herkenbaar? Veel winkels hebben vaak al een paar weken voor Sinterklaas een speciale koopavond. Inslaan maar! Zoek je nog een leuke speelgoedwinkel?

Tip 5: … en dan is het pakjesavond
Mijn kinderen hebben op het heerlijke avondje zelf vaak weinig trek in avondeten. Wat er dan prima ingaat is een Sinterklaaspannenkoek. Ook gourmetten met de kids is leuk voor pakjesavond. Dan zijn ze lekker bezig en het leidt ze even af van de spannende avond die nog komt.

Tip 6: Nog wat lekkers
Bij het heerlijk avondje hoort natuurlijk snoep en koek. Gevulde speculaas smaakt zooo lekker als je hem zelf maakt. Lekker met chocolademelk even anders. En als gezonde snack kun je appelmijtertjes maken. Wil je suiker helemaal vermijden? Maak dan eens suikervrije pepernoten of speculaasbrokken.Tip 7: Zoek de cadeautjes
Een ‘piet’ op de deur laten bonzen en de zak op de stoep achterlaten, het blijft een topper! Maar er zijn ook andere leuke manieren om de kids de zak met cadeautjes te laten vinden:

Piet is verdwaald in huis!
Verstop door het hele huis briefjes met daarop aanwijzingen. De eerst leg je bijvoorbeeld in de gang met daarop de tekst: ga naar de keuken. Daar ligt weer een briefje: naar de wasmachine, badkamer, etc. Op het laatste briefje staat uiteindelijk waar de zak met cadeautjes staat. Extra spannend: strooi pepernoten en laat roetvegen achter! Ook leuk: laat de kinderen via foto’s of een speurtocht-op-rijm de cadeautjes zoeken.

Opdrachtjes doen
Bedenk een aantal kleine opdrachtjes, zoals sinterklaasliedje zingen, een kunstje doen of een mop vertellen. Schrijf de opdrachtjes op een papiertje en doe ze in een doos. Om de beurt moet iedereen een briefje pakken en de opdracht uitvoeren. Gedaan? Dan mag er een cadeautje uit de zak worden gepakt!

Tip 8: Krijgen en geven
Stop in de zak ook een cadeau voor een ander. Bijvoorbeeld voor een kind uit de buurt dat weinig speelgoed heeft of een gift aan een goed doel. Ook ‘tegoedbonnen’ voor bijvoorbeeld een héle middag samen spelletjes spelen of een afwas- of kameropruimbeurt overnemen is leuk om te geven én te krijgen!Tip 9: De dag erna  
Na 5 december ben je waarschijnlijk wel klaar met al dat sinterklaassnoep. Je kunt er prima iets anders van maken! Pepernoten en speculaasbrokken zijn een heerlijke bodem voor cheesecake en van de chocoladeletters kun je prima brownies maken!

Tip 10: Uitzwaaimoment
Kijk of er in de omgeving ook een Sinterklaas uitzwaaimoment wordt georganiseerd. Een mooie afsluiter van het sinterklaasfeest en fijn voor kinderen die houden van structuur en duidelijkheid.

Héél veel plezier!