13x gratis kinderuitjes in Utrecht

26 januari 2023
Leuk kinderuitje dat niet zo duur is of zelfs gratis? Dat kan. Er zijn supertoffe dingen om te doen die helemaal niets kosten! Bekijk onze leuke tips voor gratis kinderuitjes en activiteiten in en om Utrecht.
Gratis uitjes in Utrecht

Gratis uitjes in Utrecht - geen kosten en toch veel plezier!


1. Verrekijker mee

Van welk voertuig gaat het hart van jouw kleine sneller kloppen? Vliegtuigen, treinen, boten of auto’s? Ga eens een middagje voertuigen spotten. Bij veel (lokale) vliegvelden heb je zogenaamde spottersvelden, waar je vliegtuigen goed kunt zien opstijgen en landen. Maar ook vanaf bruggen, stations of viaducten kun je de mooiste voertuigen ontdekken. Tip: smeer een paar boterhammen voor onderweg en neem een klapstoeltje en verrekijker mee.

2. Een toren beklimmen

Het zijn vaak een héleboel traptreden omhoog, maar dan heb je ook wat. Ga eens een dagje met het gezin naar een uitkijktoren of kerktoren die je mag beklimmen. Vaak zijn deze torens helemaal gratis én je hebt bovendien prachtig uitzicht. Pssst.. die verrekijker komt hier vast ook van pas. De bekendste in Utrecht is natuurlijk de Domtoren waar kinderen t/m 3 jaar gratis naar binnen kunnen.

3. Met je neus in de boeken

Uitgebreid door kinderboeken snuffelen is al heerlijk, maar de bibliotheek is zóveel meer dan alleen maar boeken. Veel bibliotheken organiseren regelmatig gratis voorleesuurtjes voor de kleintjes of bieden creatieve kinderactiviteiten en workshops. Het lidmaatschap is voor kinderen sowieso gratis, heel fijn!4. Naar het dierenasiel

Wist je dat je in dierenasiels onder bepaalde omstandigheden mag helpen met de honden uitlaten? Extra leuk om vooraf lekkere hondenkoekjes te bakken als traktatie voor de asielhonden. Hebben jullie geen asiel in de buurt waar dit kan? Misschien mogen de kinderen een keertje die lieve hond uit de buurt uitlaten.

5. Op stap met de boswachter

Op veel plekken in Nederland kunnen gezinnen gratis op stap met de boswachter. De boswachter vertelt onderweg meer over de dieren en planten en laat nesten, holletjes en sporen zien. Opeens bekijk je het bos of de hei met hele nieuwe ogen. Als de boswachter even geen tijd heeft, kun je natuurlijk ook zelf de natuur in. Er zijn op veel plekken leuke speurtochten uitgezet die je gratis kunt volgen. Ook leuk: bekijk ons overzicht met de leukste boswandelingen in regio Utrecht.

6. Castellum hoge woerd

Ga samen op ontdekkingsreis bij Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn! Op de plek waar eens Romeinen rondliepen staat nu een moderne interpretatie van het vroegere fort. Achter de hoge muren vind je een museum met een gigantisch groot Romeins schip, stallen vol met lieve dieren en een centrum voor natuur- en milieueducatie. Super stoer en ook nog eens reuze leerzaam. Echt een leuk gezinsuitje en ook nog eens gratis!

7. Bootje varen

Wat begon als een heel normaal fietstochtje wordt plotseling éxtra leuk als je onderweg een pontje neemt. Veel fietspontjes zijn (bijna) gratis. Dat zullen de kinderen leuk vinden! Kies een zonnige dag met weinig wind en neem een goedgevulde picknicktas mee voor een geslaagd dagje uit.8. Naar de (kinder)boerderij

Geitjes knuffelen, achter de kippen aan lopen en bij de koeien kijken. De meeste kinderboerderijen kun je gratis bezoeken. Op de stadsboerderijen van Utrecht Natuurlijk is bijvoorbeeld van alles te beleven! Het voeren van de dieren is voor kinderen vaak het leukste om te zien en te doen. Zoek dus vooraf de voedertijden op. Krijg je daar zelf ook honger van? Pas op dat de geitjes de meegenomen boterhammen niet oppeuzelen.

9. Naar het museum

Van indrukwekkende schilderijen tot beelden en snuisterijen. Neem de kinderen eens mee naar een museum. In Nederland mogen kinderen in veel musea gratis naar binnen. Sommige musea hebben zelfs ook vrije toegang voor volwassenen. Zo leer je in het Utrechts archief alles over de historie van Utrecht. Maak een virtueel ritje in een echte ouderwetse koets of reis door de geschiedenis in tien toffe verhalen.

10. Een pareltje in Lombok

Neem eens een kijkje bij Molen de Ster in Lombok. Iedere zaterdag tussen 13.00 en 16.00 uur kun je een interessante rondleiding volgen waarin wordt uitgelegd hoe de molen werkt. Als de wind goed staat kun je zelfs zien hoe er hout wordt gezaagd! Op het erf vind je ook een leuke kinderboerderij waar heerlijk gespeeld kan worden.

11. Fun in het Tuincentrum

Zelf de grote winkelkar duwen, bij de cavia’s kijken of misschien zijn er ook wel vissen. Een tripje naar een tuincentrum is voor kinderen een hele belevenis en gewoon lekker gratis! Wil je niet met lege handen naar huis? Een leuke budget aankoop zijn de mini-plantjes en mini-cactussen van circa 1 euro per stuk. 

gratis uitjes utrecht

12. Een gratis speelplek

De speeltuin bij jullie in de wijk is natuurlijk gratis, maar daar zijn jullie vast al héél vaak geweest. Kies daarom eens voor een leuke speeltuin in Utrecht ietsje verder van huis. Misschien ontdekken de kinderen daar wel een nieuwe favoriete klimboom of staat er een gaaf klimrek. Heb je een speelbos of klimbos dichtbij? Die zijn ook zeker de moeite waard om te bezoeken.

13. Toerist in eigen stad

Speel met de kinderen eens een dagje toerist in eigen stad! Er zijn vast een heleboel mooie straatjes en mooie plekjes die jullie nog niet kennen. En zijn jullie wel eens in de grootste kerk van de stad geweest? Tip: vraag de kinderen om in de kerk alle afbeeldingen van engeltjes te zoeken.

Bij Kidsproof.nl inspireren we ouders heel graag om eropuit te gaan met hun kinderen. Helaas kunnen niet alle ouders in Nederland zomaar alle uitjes, schoolreisjes en clubjes betalen. Maar gelukkig is er Sam&, een samenwerkingsverband van Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job. Via Sam& vind je verschillende organisaties die kunnen helpen als er thuis weinig geld is voor leuke dingen. Zo kan elk kind meedoen! Klik op de roze websitebutton om naar het platform van Sam& te gaan.

Naar de website