Speurtocht door de Botanische Tuinen

13 juli 2021
Mammablogger Edith brengt samen met haar 2 dochters (8 en 5 jaar) een bezoekje aan de Botanische Tuinen van Utrecht. Een verrassend uitje!
Speurtocht met kinderen door de Botanische Tuinen van Utrecht
Zien, voelen, ruiken en proeven
Tijdens een bezoekje aan de Botanische Tuinen op het universiteitsterrein van Utrecht worden de zintuigen goed getest. Ruiken aan bloemen en ontdekken dat deze niet allemaal lekker ruiken (echt stinken zelfs), je ogen uitkijken in de vlindertuin met wel honderden kleine, grote en hele grote vlinders en je vingers openhalen aan een schietende Dynamietboom. Dit alles met een zonnetje en een paar uur de tijd biedt perspectief op een mooie ochtend of middag.



Klein stukje memory lane
Voor mij is het alweer even geleden dat ik op de Uithof was, na vier jaar hier te hebben gestudeerd, kom ik nu niet meer veel verder dan hockeyclub UNO. Mijn richtingsgevoel op de Uithof is dan ook weg. Wel erg leuk om hier weer eens te zijn: studenten, fietsers en natuurlijk lijn 12. Maar wij zijn op zoek naar de Botanische Tuinen, die al sinds 1639 in Utrecht gevestigd zijn. Niet altijd op deze plek trouwens, op de Uithof vind je ze sinds de jaren zestig. Dat zie je ook, er staan grote oudere bomen en overal zie je mooie volgroeide planten en struiken.



Van start met de speurtocht
Aangekomen melden we ons bij de receptie en we vragen naar meer informatie over de speurtocht. De dame achter de receptie geeft ons een korte toelichting en pakt een rugzakje gevuld met een pen, plattegrond, zonnebloempitten en een veer. We kunnen op pad.



De speurtocht bestaat uit zo’n 25 vragen dus enig tempo is geboden. Direct na het binnengaan van de tuin ruik en zie je bloemen en alles oogt heel mooi en lieflijk, het voelt even alsof je in warmere oorden bent. Bij de les blijven, want op naar vraag één. De vragen fungeren als een soort gids die je rondleiden door de tuin. Je passeert bamboegewassen, waant je in de tropen, vliegt samen met de vlinders en van de oude Grieken en Indianen keer je terug naar nu.

Dit is de speurtocht in een notendop, want de vragen zijn zo nu en dan best pittig. De speurtocht is niet voor niets pas vanaf 8 jaar en dan nog zijn sommige vragen best lastig. Maar door de variatie van moeilijkheidsgraad is het ook voor de kleinere kindjes leuk om mee te doen. Ook omdat je onderweg van alles tegenkomt waar klein en groot de ogen uit kijken. Mooie en grappige planten, bomen, bijenkassen, prikplanten, kleine gifkikkertjes en vele interessante weetjes.





Wat heb je nodig?

Wij hadden duidelijk tijd te kort. Ik dacht aan twee uur genoeg te hebben, maar dat bleek te krap. Wil je alles rustig bekijken, de vragen allemaal maken en ook nog diverse informatieborden onderweg even rustig lezen dan heb je meer tijd nodig. Helemaal als je afsluitend ook nog even het zintuig proeven wilt benutten door een lekker broodje te eten op het terras. Plan dit bezoek met mooi weer, neem een snackje en een drankje mee voor onderweg en je bent zo drie uur verder.



Adres

Botanische Tuinen Universiteit Utrecht
Budapestlaan 17
3584 HD Utrecht

Klik door voor meer info over de Botanische Tuinen in Utrecht.


Edith Rameckers, samen met Jeroen, moeder van dochters Milou 8 en Nadine 5, freelance communicatieadviseur en woonachtig in De Bilt.



Ben je benieuwd naar andere ervaringen van Kidsproof? Kijk dan eens bij alle blogs!