

Blogs & inspiratie
6 misverstanden over pleegzorg
Gepubliceerd op 5 maart 2025
Er is met pleegzorg veel meer mogelijk dan je denkt, bijvoorbeeld deeltijdpleegzorg. Of pleegzorg voor wat oudere kinderen. Lees hieronder meer over alle mogelijkheden.

Voor Leonie en haar vriend Remco was alles nieuw toen zij in 2024 pleegouders werden van een meisje van vier jaar. Ze kozen heel bewust voor deeltijdopvang: een soort co-ouderschapsconstructie waarin de biologische moeder van het meisje nadrukkelijk betrokken blijft bij de opvoeding. “Die behoefte voelden wij heel sterk”, vertelt Leonie. “We wilden heel graag met de ouder of ouders samenwerken waar dat mogelijk is. Een ouder kent zijn of haar kind tenslotte nog altijd het beste en zal ook altijd een belangrijke rol blijven spelen in het leven van een kind.”
Sommige kinderen groeien in hun eigen gezin niet veilig en stabiel op. In zulke situaties kan een kind daardoor soms tijdelijk niet thuis wonen. Hoe verdrietig dat ook is, het is belangrijk dat een kind op zo’n moment goed wordt opgevangen. Pleegzorg biedt kinderen dan een warm 2de thuis. Misschien kun jij ook wel pleegouder worden?
Er zijn verschillende vormen: bijvoorbeeld deeltijdpleegzorg. Een kind is dan 1 of 2 weekenden per maand bij een pleeggezin zodat de ouders de ruimte krijgen om op adem te komen. Of een co-ouderschap constructie waarbij een kind een paar dagen per week in een pleeggezin verblijft en verder bij zijn eigen ouder(s) woont.
Zo is er veel meer mogelijk met pleegzorg wat niet zo bekend is. In dit artikel zet Youké Pleegzorg een aantal veelvoorkomende misverstanden op een rijtje en laten ze zien hoe jij een verschil kunt maken in het leven van een kind.
6 misverstanden over pleegzorg:
1. Je hebt geen contact met de familie van het pleegkind: Bij pleegzorg is samenwerking met de biologische familie juist een belangrijk uitgangspunt. Je krijgt daarbij ondersteuning van een pleegzorgorganisatie. Dit betekent dat je er als pleegouder niet alleen voor staat.
2. Pleegzorg is hetzelfde als adoptie: Bij adoptie wordt een kind onderdeel van jouw gezin voor altijd, terwijl pleegzorg gericht is op tijdelijke opvang. Zo kort mogelijk, maar zo lang als nodig is totdat een kind weer thuis kan wonen.
3. Je hebt geen inspraak: Pleegouders geven aan welke vorm van pleegzorg en welke gezinssituatie bij hen past. Een pleegzorgorganisatie zoals Youké kijkt vervolgens naar wat een kind nodig heeft en zoekt een pleeggezin dat een goede match vormt voor beiden. Daarnaast traint en begeleidt de pleegzorgorganisatie toekomstige pleegouders.
4. Pleegzorg is fulltime: Er zijn verschillende vormen van pleegzorg, zoals weekendpleegzorg of deeltijd-pleegzorg. Het is dus mogelijk om pleegzorg te combineren met een baan of andere verplichtingen.
5. Alleen (hetero) stellen kunnen pleegouder worden: Ook alleenstaanden en stellen van hetzelfde geslacht kunnen pleegouder worden en een kind een veilig 2de thuis bieden.
6. Pleegzorg is alleen voor jonge kinderen: Pleegzorg is er voor kinderen van alle leeftijden, van baby’s tot tieners. Juist voor tieners is het niet makkelijk een passend pleeggezin te vinden.
Nieuwsgierig geworden? Vraag vandaag nog een informatiepakket aan
Ben je benieuwd of pleegzorg past bij jou? Of wil je meer weten over de mogelijkheden en ondersteuning? Vraag dan nu een gratis informatiepakket aan bij Youké pleegzorg. Samen zorgen pleegouders en Youké ervoor dat elk kind een veilig en prettig tweede thuis krijgt.
Ben je geïnteresseerd in pleegouderschap of wil je meer weten? Klik door naar de site van Youké via de roze websitebutton.
Deel deze blog:
Lees ook:


Leuke paasuitjes met kinderen in en om Utrecht
Bijna Pasen! Lees onze paastips voor leuke paasactiviteiten en paasuitjes met kinderen in en om Utrecht en ga er gezellig met het gezin of de hele familie op uit!
Tip! KreaDoe Lentefestival
Te gek ouder-kind uitje: de Jaarbeurs staat een heel weekend vol met creatieve stands en workshoptafels! Vind jouw favoriete knutselitems of ontdek een nieuwe hobby.
Ken jij deze 10 verrassende streekmusea in provincie Utrecht al?
Van magische kasteelkamers tot interactieve ontdekkingstochten, heksen en klederdracht. Het aanbod van de streekmusea is heel verrassend én gevarieerd. Onderstaande 10 streekmusea moet je bezocht hebben met je gezin!
De leukste speeltuinen voor peuters en kleuters
Op zoek naar een fijne speeltuin die geschikt is voor peuters en kleuters? In Utrecht zijn superveel plekjes met veilige klimtoestellen, zandbakken en waterspeelplekken. We hebben onze favoriete speelparadijsjes voor de kleintjes voor je op een rijtje gezet!!
Play-in is een feestje om te beleven!
Kidsproofblogger Mandy en haar gezin stonden te stuiteren, want zij mochten een ochtendje klimmen, klauteren, springen en spelen uitproberen bij Play-in in Utrecht. Wat een feest! En ideaal; er is AIRCO!
Tips voor paasbrunch, paaslunch & paasdiner met kinderen!
Of je nu zin hebt in een lekkere paasbrunch, paaslunch of paasdiner; in en om Utrecht kun je met Pasen 2025 heerlijk uit eten met het hele gezin! Ook voor de kinderen is er van alles georganiseerd. Wij verzamelden deze toffe plekjes voor jou. Vergeet niet om tijdig te reserveren!