Low budget uitjes in Zuid-Limburg

30 januari 2023
Een dag vol avontuur en plezier beleven? Dat hoeft helemaal niet veel te kosten. In Zuid-Limburg zijn er allerlei leuke activiteiten te doen die (bijna) helemaal gratis zijn! Goed voor het humeur en de portemonnee.

Low budget dieren spotten

In het Beestige Boelbos maak je gratis kennis met alle leuke en bijzondere diertjes die in het Nationaal Park rondlopen. Het heideblauwtje leidt de kinderen op een speelse manier langs de verschillende dieren. Doe de avontuurlijke vossensluiptocht of ga door de slangenkruip! Naast het Beestige Boelbos ligt ook de speelduin de Mechelse Heide waar kinderen lekker in het zand kunnen ravotten.

Boerderij Daalhoeve is een grote kinderboerderij, waar kinderen naar hartenlust kunnen ontdekken en spelen! Het is van oorsprong een oude hoeve met daaromheen allerlei stallen en kleine weilanden. Kinderen maken hier kennis met allerlei dieren en producten van de boerderij!

Wauw, wat veel dieren bij Kinderboerderij Schutterspark in Brunssum! En ook hele speciale, zoals: alpaca's, wallaby's, een emoe, fazanten, baardagamen en meer! Voor de kinderen zijn er een heleboel spellen te doen en staat de speeltuin klaar om te worden ontdekt. Een picknick na het spelen is ook geen slecht idee.

Konijnen, geiten, pauwen, schapen, varkens en zelfs ezels heten je van harte, en soms een beetje luidruchtig, welkom bij Streekboerderij Daniken. Op deze kinder- en zorgboerderij mogen kinderen alle dieren knuffelen en kunnen ze lekker spelen op de zandberg. Er is ook een moestuin om te zien waar al die groenten vandaan komen. Toegang is gratis.De natuur in voor nop!

Het Beestige Multimovepad is een 2,5 kilometer lange hindernisbaan vol met natuurlijke hindernissen en houten constructies! Kinderen kunnen los op de 12 bewegingsvaardigenheden die te vinden zijn op het parcours. Zo zijn er klim- en stappalen, een evenwichtsbalk, een groot hangnet waar de kinderen lekker op kunnen ravotten en meer! Het pad is gratis.

Ontdek Limburg met de fotospeurtocht van Arriva! Voor €7,50 reis je met een volwassene en maximaal drie kinderen van 4 t/m 11 jaar naar het startpunt. Je kunt kiezen uit Roermond – Swalmen, Reuver – Swalmen, Maastricht Noord – Houthem St. Gerlach of Nuth - Spaubeek. Alle routes zijn ongeveer 4 kilometer lang en duren een uur.

Het BloteVoetenPark in Brunssum is maar liefst 10 hectare groot én in de buitenlucht. En wist je dat op blote voeten lopen gezond is en bijdraagt aan een goede weerstand? Regelmatig organiseert het BloteVoetenPark uitjes voor kinderen, met of zonder schoenen. Deze uitjes zijn meestal low budget.

Een uitje dat niet veel hoeft te kosten en waar je naderhand nog van kunt genieten, is het bloemen en groenten plukken bij een gezellige pluktuin! Met een mandje aan de arm gaan de kinderen hier op plukavontuur. Wij verzamelden 8 prachtige pluktuinen in Zuid-Limburg en verder in Nederland, om te bezoeken met de kids.

Altijd al eens een indrukwekkende kalksteengroeve willen ontdekken? Ga dan eens op avontuur in het ENCI-gebied bij de Sint-Pietersberg in Maastricht. Het ENCI-gebied is een prachtige plek om te wandelen, vissen, hardlopen of fietsen. Geniet van alle mooie planten en dieren die het gebied te bieden heeft. Ook leuk om met kinderen op fossielen zoektocht te gaan!
(Bijna) gratis spelen!

Met een ravotplek voor de kleintjes, een bouw-je-eigen-hut bos, een ontdekpoel en een dierenboombeeldenroute is Speelnatuur Brunssummerheide een droom die uitkomt. Verscholen naast de Ravotplek liggen de bijenstal en een veldje waar veel kleine dieren komen kijken. Je kunt hier ook heerlijk wandelen met toffe natuurweetjes! Toegang is gratis.

Centre Céramique is niet alleen een plaats voor boeken, de jeugdbibliotheek is vormgegeven als een stad in het klein, met huisjes waarin kinderen naar hartenlust kunnen spelen. In de huisjes zijn educatieve spelletjes aangebracht, zoals een alfabetspel, een kleurenspel en een geheugenspel. Er is een kledingwinkeltje, een keukentje èn een ligbad. Je kunt er ook even lekker languit met je boekje. Kinderen zijn gratis lid.

Jong als oud vermaakt zich heerlijk bij Kattevennen! Er zijn fietsroutes, wandelroutes als het planetenpad en de stokkenmannenroute, paarden, een speeltuin, een Bikepark, een minigolfbaan en meer! De meeste familie-activiteiten zijn helemaal gratis! 

Klim en klauter mee met de Adventure Trail van SnowWorld Landgraaf! Via dit prachtige pad langs het Klimpark van Adventure Valley ga je met het gezin op avontuur. Onderweg leer je een stukje geschiedenis over het mijnverleden van de Wilhelminaberg. Liever een rondleiding met kids? Ook dat is zeker mogelijk!Veel plezier!