7x een kijkje onder de grond!

17 augustus 2023
Zuid-Limburg heeft zoveel spannende en mooie grotten die je samen kunt bezoeken. Leuk en leerzaam voor een dagje uit met de kids. Er is zoveel te ontdekken en te leren!
Maastricht Undergrond Kindergrottentocht

1. Mergelijkrijk

Voor kinderen is MergelRijk in Valkenburg een echt paradijs in een Mergelgrot waar enorm veel te beleven en te doen is. Met een leuk speurtochtboekje gaan jullie op pad door het gangenstelsel en ontdekken er alles over grotten, mergel en nog meer!

In het grottenatelier ga je zelf een mergelblokje bewerken en je gaat fossielen zoeken in de fossielengroeve. De van TV bekende zandtovenaar kom je ook tegen in een door hem gemaakte film, speciaal voor MergelRijk. Als klap op de vuurpijl ga je ook leuke foto’s maken bij de 3D grotschilderingen, dus vergeet je telefoon of camera niet mee te nemen.

Er valt voor jong en oud enorm veel te beleven in deze leuke grot!2. Gemeentegrot: Cave Experience

Bij Cave Experience begin je eerst met een rondleiding met de trein of lopend door de oudste mergelgrot van Nederland. De gids vertelt meer over het ontstaan en de geschiedenis van de Gemeentegrot van Valkenburg! Tijdens je tocht kom je langs muurschilderingen, beeldhouwkunst en schuilkelders uit de periode van de Koude Oorlog. 

Geniet van een waar licht- en geluidsspektakel!3. Grotten Zonneberg

Het is oorlog. Je moet vluchten, onderduiken, je moet verdwijnen, nú! Mensen in Maastricht doken vroeger 30 meter onder de grond om te schuilen voor de vijand, om hun levens te redden. De Official Maastricht Guide laat je de gangen van Grotten Zonneberg zien die in deze oorlogsjaren van puur levensbelang waren.

Ontdek deze spannende grotten!


5. C-Mine expeditie

Daal af in de ondergrond en ga op C-Mine expeditie. Maak je klaar voor een avontuur van anderhalve kilometer: voel, hoor, zie en ervaar. Wandel door de oude tunnels, langs uitdagende installaties tot op de top van de hoogste schachttoren van België!

C-mine expeditie is een uniek belevingsparcours, dat al je zintuigen zal prikkelen.6. Grotten Noord

De Grotten Noord bevinden zich diep onder de Sint Pietersberg en herbergen een wel heel bijzonder stukje geschiedenis van Maastricht. Wat betekenen de vele tekeningen en opschriften precies en wat werd er nou écht bewaard in de ondergrondse kluis? De Official Maastricht Guide vertelt je er graag alles over!

Een magisch ondergronds museum dat vol staat met unieke houtskooltekeningen, opschriften en schilderingen.7. Steenkolenmijn

Bij de Steenkolenmijn in Valkenburg aan de Geul begin je met een film in de ondergrondse filmzaal, die in mijnbouwstijl is ingericht. Daarna geeft één van de mijngidsen je een toffe en spannende rondleiding! De rondleiding is een reis door het verleden langs de machines, die werden gebruikt om kolen te winnen.

Ben jij benieuwd hoe deze machines werken? Kom langs om het te zien!

TIP: Om dan toch weer van fijn daglicht en de gezonde boslucht te genieten, speel dan na een grottocht even lekker bij Speeltuin Thienbunder!