Herfst, herfst wat heb je te koop? Zoek de herfst Big-5

18 september 2023
Stiekem willen we de kachel weer aan. Maar eigenlijk is de herfst het perfecte seizoen om lekker naar buiten te gaan! Het is niet te warm en nog niet te koud en er is van alles te vinden en zien. Vind jij de big five van de herfst?

Je kunt natuurlijk opzoek naar kastanjes, eikeltjes en andere herfstschatten en hier poppetjes van maken. Of mooie bladeren zoeken en die drogen in een telefoonboek. Vervolgens kun je hier mooie kunstwerkjes van maken. Maar wat als je kinderen niet echte knutselaars zijn? Of als je zelf net even wat anders wilt?

Bouw een hut, stamp lekker in de plassen of ga eens op kleine beestjes safari! In de herfst krioelt het van kleine monstertjes. Dat komt omdat deze beestjes al het afval uit de natuur, zoals bladeren, afbreken. Woel dus eens in de aarde en kijk onder stenen of boomstammetjes. Maak hier een spel van en noem het de Echte Pokémon Jacht. Laat kinderen in een jampotje de big five zoeken: een oorwurm, een pissebed, een slak, een regenworm en een spin. Die zijn overal wel te vinden!En als je dan toch lekker buiten aan het rondstruinen bent, dan kom je vast en zeker wel een spinnenweb tegen. Spuit deze dan eens nat met een plantenspuit voor een mooi druppeltjes effect. Of houdt een stuk zwart papier achter het web en probeer het hier op te leggen. Dan kun je ook heel mooi zien hoe het web in elkaar zit. Een spinnenjacht kun je trouwens ook heel goed op zolder of in de schuur doen en daarna een van de Surinaamse verhaaltjes van Anansi de spin vertellen. Lekker griezelen op zolder: wat is er leuker dan dat!?

Ga je naar het bos of ander natuurgebied: dan kom je vast en zeker paddenstoelen tegen. Zo mooi om te zien. Vind jij er één met rood en witte stippen? Dan weet je er vast een liedje bij! En je weet maar nooit wat de herfts in petto heeft... wie weet een egeltje? Wel voorzichtig zijn natuurlijk! 
In de ban van pompoenen

Is het echt heel erg slecht weer? Denk dan eens aan het sprookje van Assepoester. Een mooi verhaaltje om voor te lezen en helemaal in de ban te raken van pompoenen. Want als je die betovert kan er een koets ontstaan. In het boek In het sprookjesbos maken kinderen hun eigen koets van papier-maché. Blaas een ballon op, scheur samen kranten in kleine stukjes, maak wat behangers lijm aan en zorg voor oranje verf. De krantensnippers even lekker laten weken in de behangerslijm en dan hiermee de ballon bedekken. Na een uurtje of een paar uurtjes drogen is de basis van de koets klaar. Je kunt hem daarna beschilderen, wieltjes maken, en een groen kroontje van papier geven. Snijd de raampjes uit met een stanleymes en zoek tussen het speelgoed naar een paar paarden of muizen die de koets kunnen trekken.  

Sluit de dag af door samen een soepje te maken van een echte pompoen! Yummie!

Geniet van de herfst!

P.s. geïnspireerd geraakt? Ook de leukste plekjes in de natuur vind je in de rubriek Eropuit!

Naar de website