Avontuurlijk bezoek aan het NMM!

20 juli 2020
Dit stoere museum blijft ook na vijf bezoeken echt een van de favoriete musea van de kinderen van mijn collega's. Een goede reden om de kids eens te vragen wat ze er zo leuk vinden. ‘De mega coole vliegtuigen overal’, ‘het bewegende paard’, ‘het levende strategospel’, ‘de stormbaan buiten’ en het 'zelf in een mini-tank rijden'. Voor hun dus alle reden om nog een keer te gaan!
Avontuurlijk bezoek aan het NMM
Het Nationaal Militair Museum waar de krijgsmacht centraal staat, bevindt zich op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Het imposante gebouw met glazen buitenwanden ligt prachtig in het uitgestrekte landschap. Ideaal in deze coronatijd: het museum is heel ruim opgezet. Met een uitgebreide collectie en vele activiteiten zowel binnen als rondom het museum, kun je je hier met gemak een halve dag vermaken.

Lees hieronder onze ervaring over een bezoek aan het NMM. Wil je liever gelijk naar de site van het Nationaal Militair Museum? Scroll dan naar onderen en klik via de roze button door naar de site.

Veel te zien
Indrukwekkende verhalen plus beelden, een uitgebreid wapenarsenaal, heel veel vliegtuigen, pantservoertuigen, tanks en helikopters; jong en oud raakt hier niet uitgekeken. Wij ontdekken hier iedere keer weer nieuwe voertuigen die supervet zijn. Deze keer was dit pantservoertuig een echte hit (zie foto hierboven).

NMM kinderuitje Amersfoort Utrecht

Zelf ontdekken
Mam, mogen we vast naar de Xplore? De kinderen kunnen niet wachten om naar deze speciale interactieve ruimte te gaan waar ze van alles kunnen doen en ontdekken. De geheime missie waarbij je op een bewegend paard zit, de cabine waarin je zelf kunt schieten, de F-16 simulator, de soldaten die je kunt ‘aankleden’ in camouflagestijl en meer; de kids vermaken zich opperbest!

NMM kinderuitje Amersfoort Utrecht

NMM kinderuitje Amersfoort Utrecht

Even bijtanken
Als we binnen alles hebben gezien, is het tijd voor een koud drankje. Er is een ruim restaurant waar je zelf lekkere drankjes en hapjes kunt uitzoeken. Van een kleine snack tot een belegd broodje, er is volop keuze. Vanaf dit restaurant heb je een fantastisch uitzicht op de hangende vliegtuigen, de oude landingsbanen en de bosrand. De zon schijnt, dus wij kiezen voor een plekje op het uitgestrekte terras, vlak naast de Fokker F-27 Trooper.

Lekker je energie kwijt
De kids blijven niet lang op hun stoel zitten; de waterbaan met spelende kinderen ziet er ook wel heel aantrekkelijk uit. De schoenen gaan uit en spetteren maar! Houd je liever droge voeten? Geen probleem, ook dan kun je hier lekker spelen met de waterpompen en het stromende water. Terwijl de kids spelen blijven wij nog even chillen op het terras. Zijn je kinderen nog wat kleiner? Dan kun je ook lekker aan de rand van de waterbaan of de grote zandbak zitten.

NMM-waterbaan

Natuurlijk willen onze kinderen ook de stormbaan testen. Wie is er als eerste aan het eind van het hele parcours? Lekker klimmen en klauteren, welk kind houdt er niet van! Leuke tip: loop ook nog even via de trap (kun je per ongeluk over het hoofd zien) verder naar boven naar het vliegtuig van hout. Prachtig gemaakt en ideaal om in te klimmen. Hier vlak naast ligt de uitkijktoren (Gebouw 45) met een waanzinnig uitzicht over het hele gebied, zeker de moeite waard!

NMM vakantie-uitje Amersfoort Utrecht

Kruip achter het stuur
Zin in actie? In de weekenden van het buitenseizoen en in veel vakanties kun je zelf achter het stuur kruipen van een mini-jeep (vanaf 4 jaar) of een mini-tank (vanaf 8 jaar en 1.35 m lang). Wij kozen nu voor een megavet ritje over het uitdagende parcours in een mini-tank. Laat je je liever rijden? Neem dan plaats in een rupsvoertuig en scheur door de arena. Ook heel erg cool weten we uit ervaring!

NMM-mini-tank-rijden

Rondom het museum
Leuke tip voor als je meer tijd hebt of al vaker bij het NMM bent geweest. Maak een mooie wandeling door het natuurgebied van het Utrechts Landschap. Wandel langs de overblijfselen van de oude vliegbasis zoals een oude schuilkelder en een commandobunker. De wandelroute is verkrijgbaar bij de entreebalie van het museum. Ook fietsen in deze omgeving is een echte aanrader. Buiten het broedseizoen kun je ook op de voormalige landingsbaan met je fiets of step, supergaaf!

Vakantie bij het NMM
In de schoolvakanties organiseren ze meestal extra activiteiten. Deze zomervakantie kun je van 18 juli t/m 16 augustus stoere soldatenactiviteiten uitvoeren bij 'Stap in de kistjes van een échte soldaat'. Leer salueren, een tentje opzetten, code kraken, knopen leggen en test je conditie bij de mini-bootcamp. Ben jij een échte soldaat? Zie de vakantie-activiteiten bij het NMM.

Praktische info
Het NMM is goed met de auto bereikbaar en er is een groot parkeerterrein, parkeren is gratis.

Van dinsdag t/m zondag ben je van harte welkom bij het museum en in de vastgestelde schoolvakanties zelfs iedere dag. Het museum is gesloten op Nieuwjaarsdag, Koningsdag en Eerste kerstdag.

Klik voor meer info over een bezoek aan het Nationaal Militair Museum door naar de site via de roze button!

NMM vakantie uitje Amersfoort Utrecht Naar de website