18x Heerlijke herfstwandeling in en om Den Bosch

9 oktober 2023
Lekker wandelen altijd een goed idee! Wist je dat Den Bosch en omgeving héél veel mooie plekken heeft waar de kids uren rond kunnen struinen in de natuur? Wij verzamelden maar liefst 18 fijne plekken voor een mooie en leuke boswandeling voor kinderen!

Maurickbos Vught
Kasteel Maurick grenst aan een bewonderenswaardig bosrijke omgeving! Kom heerlijk door het bos struinen. Wel stilletjes.... want misschien spot je dan wel een ree of een fazant!

IJzeren Man Vught
Bij De IJzeren Man in Vught is het heerlijk vertoeven! Lekker wandelen (met de hond) in de bossen, spelen in de speeltuin, warm worden bij de vuurkorven. Dit winterseizoen (1 oktober t/m 31 april) kun je bij De IJzeren Man elke dag genieten van de mooie natuur in de buitenlucht!

Moerputten Den Bosch
Natuurgebied de Moerputten is uitgestrekt en divers, met laagveenmoeras, open water en bijzondere flora en fauna. Er zijn drie wandelroutes aangelegd door het gebied, gemarkeerd met blauwe, gele en rode paaltjes. Bij de ingang staat een bord waarop deze routes zijn aangegeven.Vughtse Hei
Trek je laarzen aan om lekker te wandelen en hutten te bouwen van takken en bladeren. Ga op zoek naar de mooiste planten, bomen of de grootste tak die er bestaat. Op de Vughtse Heide is het heerlijk vertoeven en kan je genieten van al dat moois dat de natuur ons te bieden heeft.

Rosmalens Zandverstuiving
Super mooi natuurgebied vlakbij Rosmalen. Je kunt er heerlijk wandelen door de bossen, rollen in het stuifzandgebied en zoeken naar de mooiste dingen uit de natuur! Ook kun je kunstwerken (Armando en Wiel van Rosmalen) van verschillende kunstenaars bezichtigen

Zandmeren Kerkdriel
Op een landtong in één van de mooie uiterwaarden langs de afgedamde Maas ligt het recreatiegebied De Zandmeren. Een toplocatie met ’s avonds de mooiste zonsondergangen. Trek jezelf met het pontje naar de overkant en beleef de gave struinroute langs de Maas!Heempark
Het Heempark in Den Bosch Zuid bevat heel veel verschillende wilde planten. Zo is er een kruidentuin met geneeskrachtige planten, een plantmuur met alles wat er maar op zo'n muur wil groeien en leven, de bloemenweide (een voormalig blauwgrasland) met zijn vele bloemen van groot tot piepklein!

Nulandseheide / Karregat
Aan weerszijden van de spoorlijn Den Bosch - Oss, direct ten noordwesten van Nuland, ligt de Nulandsche Heide. Een afwisselend gebied van heide en bos. Je ziet bultjes van stuifzand die net boven de spoordijk uit steken. Ze zijn begroeid met eiken of dennen. Het stuifzand wordt weer actief gemaakt. Een heerlijke plek voor een wandeling of lekker ravotten in de natuur! 

Haanwijk
Een unieke beleving in een mooi natuurgebied vind je bij Haanwijk in Sint-Michielsgestel! Ten noordwesten van de bebouwde kom van Sint-Michielsgestel vind je het natuurgebied Haanwijk. Via Halder aan de weg van Vught naar Sint-Michielsgestel kun je het natuurgebied bereiken. Steek via de brug De Dommel over en daar zie je het kasteel Nieuw Herlaer!


Het Groene Woud
Het Groene Woud is een nationaal landschap en het 'groene hart' dat ligt tussen Den Bosch, Eindhoven en Tilburg. Een gebied met bossen, moerassen, heide en boerenland. Je kunt er super lekker klauteren, spelen, fietsen, wandelen, speurtocht houden en bijzondere dieren en planten ontdekken, hutten bouwen én van de lekkere streekproducten proeven.

Herpenduin
Een mooi, leuk, gezellig en sportief avontuur, dat is een wandeling over het Docus de Das-avonturenpad in het Herpenduin natuurgebied! Docus de Das heeft jouw hulp nodig! Sinds de bosheks haar pan verandersoep in het meertje van het bos heeft laten vallen heeft Docus zijn vriendjes niet meer gezien. Alle dieren denken sindsdien dat ze een ander dier zijn.

Landgoed Wamberg
Ontdek de eiken op de oprijlaan en de berken langs de vijver met hun heksenbezems. De beplanting verraadt de geschiedenis van de Wamberg. Ontdek oude bomen uit verre streken die wellicht ontsproten zijn uit zaden die de toenmalige eigenaar Van Lanschot verkreeg via zijn handelsconnecties. Daarnaast staan er inheemse struiken, zoals braam en vlier of de rododendron dat een echt landgoedstruik is.

Kanaalpark
Ben jij een echt buitenkind en vind je het leuk om op ontdekking te gaan? Wandel dan door het Kanaalpark dat tussen Den Bosch, Empel en Rosmalen te vinden is. Een heerlijke omgeving om je even terug te trekken, de rust op te zoeken en te genieten van de natuur. Het Kanaalpark is een landschapspark dat zich uitstrekt van Berlicum tot aan de Maas.


Oosterplas
Om de Oosterplas heen ligt een heerlijk park waar jong en oud zich kunnen vermaken. Dus neem een picknickmand vol lekkers mee en ga picknicken in de natuurspeeltuin. Fiets een rondje Oosterplas met de wind in je haar! Of ga tijdens je wandeling rond de Oosterplas opzoek naar de mooiste herfstbladeren. 

Binckhorst
Naast het bebouwde deel ligt een natuurgebied met bos, heide en stuifzand. Dit grenst in het oosten aan de Nulandse heide en het is er heerlijk vertoeven! 

De Kanonsberg
Volgens Staatsbosbeheer en andere kenners is dit dé mooiste wandelroute van de Maashorst. Een ruim 8 kilometer lange wandeling leid je langs de diversiteit van het gebied. Niets wordt overgeslagen en zo wandel je het ene moment over heide- en grasvelden en duinen en het andere moment door het bos.

Eikenburg
Het afwisselend natte en droge gebied levert veel variatie in begroeiing op, waaronder koningsvarens en in de herfst veel soorten paddenstoelen. Langs sommige poelen groeit de beschermde gagel. In de ochtend kun je met wat geluk reeën spotten! Ook kun je als je heel stil bent spechten, bosuilen, salamanders en libellen zien.

TIP: Neem de Herfstbingo mee op pad!

Na al dat wandelen hebben jullie wel een warme chocomelk verdient! Klik hier voor variatie tips!

Geniet van de natuur!

~ Carlijn ~