Klein, kleiner, groots.Terug naar het overzicht

donderdag 25 april 2024
De poppenhuizen van jonkvrouw Lita de Ranitz tonen het Den Haag van 1910 in het Haags Historisch Museum
Reis vanaf nu in het Haags Historisch Museum terug naar het Den Haag van 1910. Bezoek de tentoonstelling Klein, kleiner, groots. De poppenhuizen van jonkvrouw Lina de Ranitz. Bewonder een rijke collectie van twintig poppenhuizen en andere historische miniatuurschatten die Lita de Ranitz naliet.

In september 1910 werd op een Haags huis in aanbouw de vlag gehesen. Het was een heel bijzonder huis: een moderne villa in miniatuur, gebouwd voor jonkvrouw Lita de Ranitz. Het Grote Poppenhuis, zoals deze miniatuurvilla bekend werd, was voorzien van alle moderne gemakken: warm en koud stromend water, centrale verwarming, elektriciteit en zelfs al een stofzuiger voor de meid.

Lita reisde vanaf 1910 heel Europa door op zoek naar miniaturen en kunst om haar villa in te richten. Voor het poppenhuis verzamelde ze een unieke collectie schilderijen op miniatuurformaat van onder anderen Anton Mauve, Johan Barthold Jongkind en Hendrik Akkeringa. Het poppenhuis groeide uit tot een Haagse bezienswaardigheid en had zelfs een eigen postadres voor de eigen poppenhuiscorrespondentie!

De periode rond 1910 is een periode waarin de geest van de 19e eeuw nog leefde en waarin moderne snufjes in het huishouden doordringen, maar de interieurs nog terugverwijzen naar vervlogen tijden. Een tijd waarin nog een duidelijk klassenverschil was tussen ‘mevrouw’ en de dienstbodes, maar waarin een ongehuwde rijke dame wel haar eigen leven kon vormgeven. Het Grote Poppenhuis is een uniek venster op die wereld.

Bezoek in de tentoonstelling de interactieve ruimte waarin je een reis door tijd en ruimte beleeft. Reis naar de wereld van Lita en haar dienstmeid, naar het Den Haag van 1910!

De tentoonstelling is te bezoeken van 18 november 2023 t/m 1 september 2024. 

Klik op de roze button voor meer informatie en om je tickets te reserveren. 

Tip: Na het museumbezoek lekker bijkomen? Bezoek eens één van de kindvriendelijke restaurants in (omgeving) Den Haag.

Haags Historisch Museum

Korte Vijverberg 7
2513 AB Den Haag
Openingstijden De tentoonstelling is te zien van 18 november 2023 t/m 1 september 2024

Maandag: gesloten.
Dinsdag t/m vrijdag: 10 - 17 uur.
Zaterdag en zondag: 11 - 17 uur
Prijs Kind t/m 5 jaar: gratis
Kind 6 t/m 17 jaar: €5,-
Volwassene (18+): €15,-

Museumkaart, Vriendenloterij VIP-kaart, Ooievaarspas en Rotterdampas: gratis
Studentenpas/CJP-kaart: €7,50
Naar de website Direct mailen Telefoonnummer
Meer leuke tips

Blogs & filmpjesAlle blogs

Uitgelicht

Supergave attractie in Madurodam!

Supergave attractie in Madurodam!

Leef je uit in de wereld van De Hollandse Meesters: spring, klim, klauter en doe alles wat je niet laten kunt. Dé nieuwe familieattractie in Madurodam!

Ontdek de Hollandse Meesters