Het Kinderboekenmuseum, wat een feest!

6 februari 2023
Blogmama Emy gaat voor ons op pad met haar dochters van (bijna) 3 en 8 jaar en brengt een bezoek aan het Kinderboekenmuseum in Den Haag. "Dat stond écht nog op mijn verlanglijstje. Een aantal verhalen over gehoord en dan vooral dat het zo ontzettend leuk is. Dus vol verwachting op naar Den Haag!"
Kinderboekenmuseum Den Haag

Na de auto geparkeerd te hebben bij parkeergarage New Babylon, liepen we heel gemakkelijk naar het museum. Handig die bordjes die het precies aangeven. Met het openbaar vervoer komen is ook heel eenvudig, het C.S. ligt ernaast. Bij binnenkomst van het gebouw van de Koninklijke Bibliotheek, neem je de trap naar boven. Dan, via het winkeltje waar je ook je kaartje koopt, loop je het museum in. Altijd fijn zo’n museumkaart die wij voor beide kinderen hebben want dan mogen ze gratis naar binnen. En ja, ik moest me even inhouden want wat is het toch leuk om kinderboeken te kopen! Straks dan maar, op de terugweg.

Tip: kijken wat er deze vakantie te doen is in het Kinderboekenmuseum Den Haag, check het in de uitagenda.

Ik ben Kikker!
De trap naar boven is de afdeling voor de kleintjes t/m 6 jaar, de trap naar beneden is het gedeelte voor kinderen vanaf 7 jaar. Eerst maar even boven kijken... Onze jongste wist niet waar ze kijken moest! Wow, wat ziet het er allemaal leuk uit.

Laten we beginnen bij de tentoonstelling van Ik ben Kikker!. Bij binnenkomst even de schoenen uit en als de kinderen het willen, een écht Kikker broekje aan: rood met witte strepen. Die van ons wilde maar wat graag Kikker zijn, dus wist niet hoe snel ze het broekje aan moest doen. Daarna kon het grote avontuur beginnen!


De wereld van Kikker (n.a.v . de boeken van Max Velthuijs) is nagebouwd met allerlei interactieve elementen. Je ziet bomen, gras en water. Onze dochter ging direct in het bootje varen en hengelen in het 'water' om zo de visjes te vangen. Op de visjes staan letters. Daarna, en dat was gróót favoriet, ging ze een taart bakken (grote schijven van stof) in het keukentje van Varkentje. Er is zelfs gedacht aan diverse zitjes voor de ouders, zodat je kind lekker kan spelen en je ze toch in de gaten kan houden.



ABC met de dieren mee

Na deze supergeslaagde interactieve tentoonstelling, zijn we de rest gaan bekijken, en dat was óók al zo leuk! In ABC met de dieren mee ontmoeten ze de leukste beesten uit kinderboeken en worden ze langs alle letters van het alfabet geleid. Je moet het zien als een interactieve speelruimte waar peuters en kleuters heerlijk kunnen klimmen & klauteren, glijden en spelen. Ze raakte er niet uitgespeeld omdat ze elke keer weer wat nieuws zag. 

De ‘helden’ van de kinderboeken spreken enorm tot de verbeelding. Blikken van herkenning zagen we dan ook steeds op haar gezicht. Er is een Dikke Dik doolhof, een Rupsje Nooitgenoeg waar je doorheen kan kruipen, er zijn letter-ijsschotsen van Kleine IJsbeer, je kan je eigen verhaal maken met Pim en Pom, letterpannenkoeken ‘eten’ met Nijntje en nog veel meer!



Papiria
Daarna maar eens de benedenverdieping gaan bekijken met de oudste dochter van 8 jaar. Wat direct opvalt als je beneden komt, is de enorme boekenmuur waar wel 50.000 boeken in verstopt zitten! We beginnen met het bekijken van een film met uitleg over hoe de tentoonstelling Papiria werkt. Dat is wel handig want er zit namelijk een spannend verhaal achter. Papiria wordt bedreigd door Inktvraat. Hij vreet alle woorden, verhalen en tekeningen op. Inktvraat moet worden verslagen en dat kunnen we doen door zelf nieuwe verhalen te maken.

Bij de entree hebben we een zogenaamde ‘slurper’ gekregen. Deze slurper is een polsband die woorden en zinnetjes kan ‘opslurpen’. (Hij maakt ook een ‘slurpend’ geluid bij het opslurpen van woorden waar natuurlijk hartelijk om gelachen werd ...) Met de woorden die je opslurpt, maak je aan het eind je eigen verhaal. Je doet verschillende opdrachten om spulletjes te verzamelen om je eigen hoofdfiguur in het boek te maken. Die opdrachten zijn heel verschillend maar allemaal erg leuk om te doen!

Onze dochter was razend enthousiast over alles en had al gauw een A4tje uitgeprint met alle woorden en zinnetjes die ze opgeslurpt had inclusief zelfgemaakt hoofdfiguur voor in haar boek. In de workshopruimte kon ze daarna lekker aan de slag met haar boek. Toen ze niet meer kon stoppen, hebben we het mee naar huis genomen zodat ze de komende tijd verder kan werken aan haar spannende boek!



We hebben allemaal een topmiddag gehad! Jongste heerlijk gespeeld, oudste lekker interactief bezig geweest en wij als ouders hebben daar ook erg van genoten! Museum suf? Dat woordje komt niet in je op als je bij het Kinderboekenmuseum in Den Haag bent geweest!

Liefs, Emy

Tip: ga ook zeker langs bij de tentoonstelling De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt!

Tip: vier je verjaardag bij Papiria, echt superleuk!
Bezoeken? Het museum is alleen te bezoeken met een vooraf besteld online ticket. Dit geldt ook voor Museumkaarthouders of houders van andere kortingspassen. Online tickets zijn makkelijk te kopen: ga naar de ticketshop en kies een dag en tijd. Klik door naar de website via de roze button op deze pagina.

Naar de website