8x het Westduinpark ontdekken met kinderen

1 december 2023
Elke keer dat we in het Westduinpark zijn verbazen we ons weer; het is groot, het is mooi en fantastisch om met kinderen te ontdekken. We delen graag onze liefde voor het Westduinpark met jullie!
Westduinpark Den Haag met kinderen ontdekken
Ik noem het Westduinpark altijd gekscherend Central Park. Met 235 hectare natuur nog net niet zo groot als het park in New York, maar een groots stuk natuur midden in de stad is het zeker!

Je kan er rustig een paar uur wandelen, fietsen of paardrijden en er is heel veel te ontdekken zeker voor gezinnen met kinderen.

Ligging Westduinpark
Het Westduinpark ligt tussen Scheveningen en Kijkduin langs het Zuiderstrand aan de ene kant en Duindorp en de Vogelwijk aan de andere kant. Het natuurgebied bestaat uit duinen en bos. Je vindt er volop open zandvlaktes, hoge duintoppen met uitkijkpunten, bunkerresten uit de Tweede wereldoorlog en zelfs wildlife: Schotse hooglanders begrazen het gebied.Westduinpark met kinderen
Het Westduinpark is elk seizoen te bezoeken met kinderen. Natuurlijk in de zomer vanwege de stranden en fijne strandtenten langs het Zuiderstrand. Wij gaan graag op de fiets op zoek naar een rustige strandslag.'s Avonds is het prachtig om naar een mooie zonsondergang te kijken vanaf één van de duintoppen. Waar het in de zomer misschien te warm is om het park écht te ontdekken met je kinderen lenen de andere seizoenen zich daar juist heel goed voor. Wat er allemaal te ontdekken is voor het hele gezin delen we graag met je.1. Wandelen
De hoofdroute loopt tussen Scheveningen en Kijkduin, één pad aan de kant van het strand en één pad meer door het bos aan de kant van de stad. Ga vooral ook van deze wandelpaden af de zandpaadjes op (mits er geen bordje verboden toegang staat natuurlijk). Leuk is het om de groene paaltjes te volgen. Ze vormen gek genoeg geen complete wandelroute, maar ze brengen je wel naar mooie plekken van de gebaande paden af. Zo sta je ineens op een grote open zandvlakte of maak een klim naar een uitkijkpunt! Onze kinderen vinden het fantastisch om van de duintoppen af te springen of te rollen. Het is soms pittig stappen door het rulle zand, maar met laarsjes of stevige schoenen aan kom je een heel eind.2. Wildlife zoeken
De Schotse hooglanders, die hier rond lopen om het gebied te begrazen, vinden is altijd een hoogtepunt van een bezoek aan het Westduinpark voor onze kinderen. Het zijn ook grote imponerende grazers. Kom dan ook zeker niet té dichtbij, maar ze van een afstand bekijken en fotos van maken is heel leuk.3. Bezoek de egelopvang
In het Westduinpark is een Egelopvang. Deze is aan het eind van de Savornin Lohmanlaan, op de hoek van de Laan van Poot. Volg het eerste pad en ga dan naar links de duinen in. De vrijwilligers van Egelopvang Den Haag zetten zich in voor zieke en gewonde egels en bieden ze hulp in hun onderkomen.De egelopvang is dagelijks geopend van 10.00 tot 12.00 uur om egels te brengen die verzorging nodig hebben. Er zijn regelmatig open dagen dan kan je de schattige egeltjes bezoeken. Superleuk en leerzaam voor kinderen.


Foto: egelopvang Den Haag

In verband met de Coronamaatregelen is het nu niet mogelijk om de egelopvang te bezoeken. Hopelijk in de zomer weer wel!

4. Spelen in de speeltuin
Er zijn fantastische speelplekken voor kinderen in en in de buurt van het Westduinpark. Aan de kant van Scheveningen vindt je achter de wijk Duindorp Zandspeeltuin ‘t Speelduin. Een grote speeltuin met leuke speeltoestellen en natuurlijk heel veel zand voor alle leeftijden.


Halverwege het Westduinpark ter hoogte van de Kwartellaan is ook nog een stoere speelplek. Speelplek Westduinpark bestaat uit een avontuurlijk parcours. De kinderen kunnen hier heerlijk ravotten en doe zelf ook een rondje mee. Wie is het eerst langs alle obstacles gekomen? Verwar de speelplek niet met het leuke speeltuintje aan de Kwartellaan in de Vogelwijk zelf, deze is ook erg leuk vooral voor de wat kleinere kinderen. De Speelplek Westduinpark ligt echt in het Westduinpark zelf, als je over het Kwartelpad loopt en rechtsaf gaat.Het Westduinpark wordt vaak in één adem genoemd met de Bosjes van Poot, het ligt dan ook (slechts door de Nieboerweg gescheiden) naast elkaar. De Bosjes van Poot is bosrijk en heuvelachtig en populair bij hondebeziiters omdat de viervoeters hier los mogen lopen.Voor kinderen is aan de rand van de Posjes van Poot een relatief nieuwe speeltuin: het Apenbos. Niet te verwarren met het Monkeybos in Wassenaar. Speeltuin het Apenbos is mede ontworpen door kids uit de buurt! Zo is bij het ontwerp aangegeven dat de kinderen in ieder geval een kabelbaan wilden, schommels en klim- en klautermogelijkheden. En dat er ruimte moest komen om te spelen met de bal. En dat is gelukt!De speeltuinen van het westduinpark vind je dus vooral aan de kant van Scheveningen. Wil je bij het Westduinpark meer richting Kijkduin naar een speeltuin kies dan voor de Zandspeeltuin aan de Heliotrooplaan in Park Meer en Bos in Den Haag. Vanuit dit park wandel je ook zo naar het Westduinpark.

5. De Jutterskeet
De Jutterskeet van ome Jan staat bij strandslag 5 valk achter het NH Atlantic hotel Kijkduin. Benieuwd of je kinderen goede jutters zijn? Bij de Jutterkeet kun je in het weekend en in de zomermaanden ook zelf aan de slag!Heb je wel eens met een metaaldetector over het strand gespeurd? Of wil je leren knopen? Natuurlijk kun je ook een speurtocht doen en op jacht gaan naar de schat. En leen gerust een netje om te gaan vissen in de zee....6. Het Zuiderstrand
Het Zuiderstrand is absloluut ons favoriete Haagse strand! Het is het rustige alternatief tussen Scheveningen en Kijkduin, direct achter de duinen, voor iedereen die van strand en zee houdt. Hier raak je je kinderen niet meteen kwijt in de drukte en hebben ze ruimte om een flink zandkasteel te bouwen. Top! Ook als het geen zomer is is het hier heel fijn. Lekker op zondag uitwaaien met de kinderen op het strand heerlijk.7. Strandtenten
Wat is er fijner dan een zomers met de kinderen naar het strand te gaan. Plus neer te ploffen bij één van de strandtenten aan het Zuiderstrand. Steeds meer strandtenten hebben een speeltuin of andere speelmogelijkheden voor kinderen.
8. Bunkers
De meest bijzondere bunker in het Westduinpark is zeker de filmbunker; een voormalige Duitse bunker, die helemaal gerestaureerd en omgebouwd is tot filmbunker voor het Nationaal filmarchief van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Dat spreekt bij heel veel kinderen tot de verbeelding!  Er zijn speciale kluizen gebouwd om de uiterst brandbare nitraatfilms, die vroeger gebruikt werden, in op te slaan. In deze filmbunker wordt zo'n 6 miljoen meter film bewaard. De bunker is ter hoogte van stradtent de Fuut en bij uitkijkpunt Vogelwijk1 te vinden.


Aan de rand van het Westduinpark is ook een deel van Atlantikwall Museum Scheveningen. In Kijkduin, in het duin achter het NH Atlantic Hotel, heeft de stichting een deel van het complex Widerstandsnest 67 HL toegankelijk gemaakt. Circa 130 meter tunnel en 6 bunkers zullen uiteindelijk te bezichtigen zijn. Een deel van het gangenstelsel is nu al te bezoeken. In verband met Corona zijn ze voorlopig gesloten, maar deze zomer kan je wellicht weer een bezoekje brengen.Overnachten
Hotel NH Atlantic Kijkduin ligt tegen het Westduinpark aan en heeft familiekamers.
Ook kan je op het strand van Kijkduin slapen in een strandhuisje. Aanbieders zijn Haagse Strandhuisjes en Kijkduin Strandhuisjes. Overdag speel je lekker met de kids op het strand en als het wat koeler is wandel je naar het Westduinpark.

Bereikbaarheid Westduinpark
Je komt in het Westduinpark door met het openbaar vervoer tram 12 of bus 22 naar Duindorp te nemen, of bus 23, 24 of 26 naar Kijkduin. Kies het liefste voor de fiets of kom lopend. Parkeren met de auto kan lastig zijn, maar welliht heb je succes bij La Cantina (aan het eind van de Houtrustweg), ergens langs de Laan van Poot, op de Savornin Lohmanlaan of in Kijkduin (voor mensen met een beperking de beste keus).

We zijn benieuwd naar jullie bezoeken aan het Westduinpark met kinderen! Mail ons op: denhaag@kidsproof.nl