• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Help, mijn dochter is een ponymeisje!

23 mei 2024
Heb jij een ponymeisje (of -jongen) thuis? Van leuke pony-uitjes tot paardentaart: er is genoeg om je ponygek blij te maken zónder er meteen een aan te schaffen... Hieronder een heleboel tips van collega Jantine!
ponymeisje in huis
Ik kwam er met m'n dochter al snel achter. Ik zette haar als peutertje op een lief klein shetlandertje. En huilen toen ze eraf moest! Inmiddels is ze 11 en rijdt ze alweer 4 jaar bij de manege in de buurt. Ná de zwemdiploma's begonnen, dat was de regel (en daardoor ging dat zwemdiploma supersnel:-).

Nu ben ik zelf ook besmet met het paardenvirus, dus herken ik veel in mijn dochter. Maar ook als je zelf geen idee hebt en denkt 'oh help, wat nu', dan hier volop tips om jouw ponygek blij te maken!Op veel kinderboerijen zijn pony's te vinden. Vaak mag je daar een pony poetsen en knuffelen en op gezette tijden een ritje maken. 

Er zijn ook in onze regio genoeg pony-feestjes te vieren. Kijk maar eens in de categorie dieren- en natuurfeestjes. Sommige op een manege maar ook op verschillende (kinder)boerderijen bieden ze een feestje met pony's aan. Leuk!Is het menens, ga dan op zoek naar een fijne manege in de buurt en vraag een proefles aan. Zo kun je kijken of de sfeer je bevalt, de pony's er fijn en blij bij staan én of je kind het écht leuk vindt. Maneges hanteren verschillende leeftijden waarop je kunt instromen, bij sommige kan het al vanaf 5 jaar. Voordeel: de kinderen hebben nog helemaal geen angst en mits goed begeleid is dit top. Check hier de maneges in Twente.Natuurlijk krijgt je ponymeisje een abonnement op de Penny. Met bijbehorend dekbedovertrek, dekentje, kussentje, doeboeken... De kamers van ponymeisjes zien er waarschijnlijk allemaal hetzelfde uit. Volgeplakt met posters uit de Penny:-).

Om de ponyhonger te stillen zijn er superveel leuke boeken te vinden. Eén van de favorieten hier thuis is Help ik ben een pony. Ook heel leuk is de serie van De Roskam voor de wat jongere kinderen. De serie Manege de Zonnehoeve is hier ook versleten. En kijk vooral in je plaatselijke boekwinkel voor leuke ponyboeken. Eén van onze favorieten is  Boekhandel Broekhuis in Oldenzaal en Hengelo.Een geweldig uitje zónder pony's: naar de Epplejeck of een andere ruitersportzaak! Want een winkel vol met paardenspullen zoals halsters, borstels, kleding is echt hélemaal het einde als je paardengek bent... ook al kopen we dan alleen paardensnoepjes. Ja, die bestaan. Zelfs paardenchocolade!Tip: geef je dochter een halster cadeau, ook al heb je geen pony. Mijn meiden spelen vaak 'pony'tje' in de tuin en zijn hier úren zoet mee! De één is de pony (en moet dus het halster om:-), de ander het baasje. Ze bouwen hindernissen waar ze overheen springen, krijgen eten in de schuur... Hilarisch en schattig tegelijk!

Altijd leuk en handig als je in de vakantie moet werken: op ponykamp! In onze kampencategorie zit er vast een leuke voor je bij. Sommige kampen zijn geschikt voor de kleintjes (vanaf ongeveer 6 jaar), dat is dan meestal zonder overnachten. Zijn ze wat groter en meer ervaren, dan is een kamp mét overnachtingen natuurlijk het einde...Paardenkoekjes, paarden cupcakes, slobberijs... Je kunt het zo gek niet verzinnen. Bij ons thuis wordt er bijna wekelijks wel wat lekkers gebakken voor de pony's en paarden op de manege. En als de lievelingspony jarig is, dan krijgt hij een heuse paardentaart! Met andijvie, appels, wortels, oud brood en meer lekkers (let op, paarden zijn veganisten..:-). Keken wij vroeger vooral 'Black Beauty', tegenwoordig is er de film 'Whitestar', ook op Netflix te vinden. Deze paardenfilm móet jouw ponymeisje natuurlijk zien! Met in de hoofdrol het paard van Britt Dekker 'George' (welbekend onder paardenmeisjes). Hieronder de trailer. Nu hopen op een tweede deel...!Als je van paardenfilms houdt, dan moet je zéker Media Horses International volgen. Zij regelen vanuit hun manege in Emmeloord voor veel producties in Nederland de paarden. Zo was hun 'Michiel' de stand-in voor George en ook in de leuke familiefilm Kruimeltje en de strijd om de goudmijn zie je hun paarden terug.Wil je wat paardenplezier beleven tijdens je vakantie? Eén van onze favoriete bestemmingen is Terschelling. Daar vind je De Prairie! Je kunt met de shetlanders aan de hand, kind op z'n rug, een boswandeling van ongeveer een half uurtje maken. Een ander ponywalhalla vind je in Drenthe bij Het Land van Bartje van Landal Greenparks. Tip: schrijf je wel op tijd in voor de ponylesjes en wandelingen. 

Of wat dacht je van een lieve wandelpony bij Pony Picknick? Extra leuk: de pony draagt jouw picknicktassen naar de huifkar die even verderop in het bos staat. Natuurlijk compleet met een goede poetsbeurt, en leuke spelletjes tijdens de picknick. Je eigen pony voor minimaal 2 dagen krijg je onder andere op deze camping bij Ommen. Vakantie in een cowboyhouse? Check dan Ponyparkcity! Nog meer leuke vakantie-adresjes met dieren vind je op Kidsproof Vakantie.

Tsja... als je ze dan écht blij wilt maken: koop een paard! Heb ik onlangs gedaan, voor mezelf dan wel te verstaan:-). Met de wijze les: als je later groot bent, kun je ook nog een pony/paard kopen. Daar ben je nóóit te oud voor!

Veel ponyplezier,

groet Jantine