Herfstvakantie in de bieb

29 september 2023
Warm deze vakantie lekker op in de bieb met superleuke programma's voor kids. Als voorproefje van Museumnacht Kids staan er te gekke workshops op de agenda, de Herfststukjes komen eraan en kinderen kunnen met Cinekids Medialab op reis!

Museumnacht Kids

In de herfstvakantie kun je in de bibliotheek al terecht voor een voorproefje van Museumnacht Kids. Je kunt meedoen aan workshops, een onderzoek doen of op ontdekkingsreis gaan met het Centraal Museum, Utrechts Archief, Spoorweg Museum, Universiteitsmuseum, Museum Speelklok en Kasteel de Haar.

Tentoonstellen doe je zo! (8-12 jaar)
door Centraal Museum Utrecht
Hoe maak je van een verzameling een tentoonstelling? Ontdek het door je eigen miniatuur tentoonstelling te bouwen! Aan de hand van de collectie van het Centraal Museum maak je kennis met het beroep tentoonstellingsmaker.
Bibliotheek Overvecht, 18 okt | Bibliotheek Kanaleneiland, 20 okt | Bibliotheek Neude, 21 oktDe geschiedenis van schrijven (4-12 jaar)
door Utrechts Archief
Wist jij dat mensen vroeger heel anders schreven dan nu? Met mooie krulletters en pennen gemaakt van veren! In de herfstvakantie komt het archief langs in de bieb en kun jij alles leren over de geschiedenis van schrijven. Kom je ook?
Bibliotheek Hoograven, 18 okt | Bibliotheek Zuilen, 21 oktHoe werkt een trein?  (8-12 jaar)
door het Spoorwegmuseum
Heb jij altijd al willen weten hoe een trein werkt en vooral hoe zo’n groot gevaarte vooruit komt? Doe dan mee met deze workshop en leer leuke details over hoe dat in zijn werk gaat. Ook ga je zelf aan de slag met het maken van een simpele elektromotor.
Bibliotheek LRC, 18 oktBak vol botten (8-12 jaar)
door Universiteitsmuseum Utrecht
Er zijn allerlei botten van dieren gevonden, maar van welke dieren zijn ze? Onderzoek je mee?
Bibliotheek Kanaleneiland, 17 okt | Bibliotheek Hoograven, 19 oktHeesbeentje (6-12 jaar)
door Museum Speelklok
Ga in je eigen wijkbibliotheek mee op ontdekkingsreis in de wereld van zelfspelende muziekinstrumenten van Museum Speelklok! Draai zelf aan het orgel het Heesbeentje, maak je eigen melodietje op de Eigenwijskaart, los muzikale puzzels op of kleur vrolijke kleurplaten!
Bibliotheek Overvecht, 17 okt | Bibliotheek Zuilen, 18 okt | Bibliotheek Neude, 19 oktMaak je eigen wapenschild (6-10 jaar)
door Kasteel de Haar
Ridders hebebn altijd een groot schild bij zich waaraan je kon zien wie ze zijn. Met tekeningen, symbolen en kleuren. Je kunt voor jezelf ook zo’n wapenschild maken. Verzin symbolen bij je naam, bij waar je woont of wat je hobby’s zijn.
Bibliotheek Vleuterweide, 20 oktHerfststukjes

Acht theaters in de provincie Utrecht brengen in de herfstvakantie een afwisselend programma waar zeker ook wat moois voor jou bij zit. Verrassende, avontuurlijke, grappige en energieke dans- en muziektheaterproducties voor peuters en kleuters. Maar ook voor bijna-pubers, ouders, opa’s en oma’s. Kom je ook?

Brokkejok (4+) door: coupdeboule + Het Filiaal theatermakers
Over waarom liegen soms misschien ook wel een beetje niet zo erg is. Leugens maken brokken. Maar wanneer ben je dan een jokkebrok? Met deze vraag gaat coupdeboule aan de haal.
15 oktober, Bibliotheek NeudeDe Vos, de raaf en het meisje (6+) door: Muzieksmederij i.s.m. Holland Opera
Een muzikale voorstelling geïnspireerd op de fabel van La Fontaine. Bij een wandeling in het bos ontmoet het Meisje een pratende Vos! Deze Vos organiseert een surpriseparty voor Muis en omdat hij zelf niet goed kan schrijven vraagt hij of het Meisje hem wil helpen.
18 oktober, Bibliotheek NeudeJuffrouw van Dale vertelt verhalen (3+) door: Babette van Veen
Juffrouw Van Dale is een echte voorleesjuf, ze woont in de bibliotheek en soms, heel soms komt ze tevoorschijn om zomaar een verhaaltje voor te lezen. Moet je wel eens niesen? Grote kans dat Juffrouw Van Dale dan in de buurt is. Want ze is een beetje stoffig!
19 oktober, Bibliotheek NeudeCinekid Medialab op reis!

Het Cinekid MediaLab komt ook naar Utrecht deze herfstvakantie. Met de twee digitale (kunst)werken Spelen met AI en Verwonderwezens maak je kennis met de digitale wereld. Kom ontdekken, spelen en je verwonderen van zaterdag 14 t/m zondag 22 oktober bij Bibliotheek Neude.

Schilder met je neus (3+)
Vergeet je handen, en gebruik je neus eens om te tekenen. In dit werk volgt een camera je neus. Door die te bewegen laat je een gekleurde lijn achter op het scherm. De maker van dit werk houdt van experimenteren, en dat kun jij nu ook. Wie weet wat voor een briljante neusartiest er in je schuilt!

Maak het gezicht compleet (3+)
Met motion capture kun je bewegingen van mensen kopiëren. Die techniek is hartstikke handig, als je animaties wilt maken die echt lijken. Maar hoe werkt het? Bij dit werk kun je er zelf mee experimenteren, met je mond! Daarmee probeer je de uitdrukking van een gezicht na te doen, dat op een AI-gegenereerd kunstwerk staat. Verwonderwezens (3+)
Het verschil tussen natuur en technologie is niet zo groot als je denkt. Met Verwonderwezens verbeeldt kunstenaar Markos R. Kay de verwevenheid tussen natuur en technologie en stelt de vraag of er een fundamenteel verschil is tussen het kunstmatige en het natuurlijke. De vier korte meditatieve video's vormen een rustpunt op het MediaLab.Veel plezier! Naar de website