Tips voor zomervakantie-uitjes in en om Utrecht!

27 juni 2023
Zomervakantie 2023! Leuke tips voor zomervakantie-uitjes en kinderactiviteiten in en om Utrecht! Op Kidsproof vind je hééél veel te gekke ideetjes. Zo maak je er samen met de kinderen een heerlijke zomervakantie van!
Zomervakantie: uitjes en tips in en om Utrecht!

Zomervakantie-uitjes: leuke tips en zomeruitjes voor kids in en om Utrecht

Utrecht is zo mooi! Check onze toffe tips en zomervakantie-uitjes. Waarschijnlijk ken je nog lang niet alle pareltjes in de regio. Volop leuke zomeruitjes en vakantietips voor ouders én kinderen!

Bezoek samen een leuk museum

Kennen jullie de Botanische Tuinen al? Je kunt hier genieten van prachtige en bijzondere bloemen en planten. Wauw! Ook de vlinderkas is geopend en zit vol met kleurige vlinders. Kom je samen met de kids verwonderen over al het moois dat de natuur ons te bieden heeft! 

Omringd door zelfspelende instrumenten kun je deze vakantie Museum Speelklok ontdekken. Spits je oren en luister naar de prachtige klanken van draaiorgels tijdens de Brainfreeze speurtocht vol ijsjes, de nieuwe Podcast en de Muzikale Rondleiding!



Kom naar Kasteel de Haar en voel je een echte prinses of ridder! Of je dit kasteel nu bezoekt om het park, de geschiedenis, of de hertjes, je waant je even in een andere wereld. Achter elke deur en elk detail schuilt wel een verhaal. Leuk voor de kids: de speur- en ontdekkingstochten over het park! En deze zomer kan je bezoek aan Kasteel de Haar wel heel speciaal worden. Tijdens 'Typisch Adel' leer je over wat er komt kijken als je van adel bent en in de speurtocht 'Het gestolen Recept' ga kun je op zoek naar het geheime recept voor de cake!



Voel aan munten, hoor de azan, proef de 1000 smaken van de Kanaalstraat en laat je prikkelen door het prachtige Lombok. De Zintuigen wandeling van Ludens zit vol met originele kinderopdrachten, een puzzel en weetjes. Laat je samen verwonderen! 



Een enorme bomentuin van 58 voetbalvelden groot, een coole boomhut, een speeltuin en de prachtigste bomen vind je in dit levende bomentheater. Kom naar het Nationaal Bomenmuseum en laat je verwonderen door het bomenrijk! De ideale plek om alle energie kwijt te kunnen én met lekker veel ruimte!



Klaar om op missie te gaan? De hele zomervakantie zijn er stoere activiteiten voor kids van alle leeftijden bij het Nationaal Militair Museum. Ontdek binnen de wereld van de krijgsmacht in de vernieuwde Xplore, rijd buiten in een mini-jeep over een uitdagend parcours én stap in de kistjes van een soldaat om je soldaten-skills te testen!



Hét archeologiemuseum van Utrecht vind je in Castellum Hoge Woerd. Een interactief museum bovenop UNESCO-werelderfgoed. In dit 'Romeinse' fort is deze zomervakantie van alles te beleven voor jong en oud! De toegang is gratis.



Museum Sonnenborgh heeft deze zomervakantie de telescopen weer opgesteld! Tijdens de Kinderkijkavonden en Zon op Zondag tuur je de hemel in op zoek naar de grootste ster. En in de Solar Science Show laten experimenten, proefjes en foto's laten zien hoe de zon aan zijn licht komt. Natuurlijk kun je deze zomer ook de rest van het heelal in miniatuur bewonderen.


 
Bij GeoFort in Herwijnen kunnen kinderen zich deze zomer ook lekker uitleven. Dit interactieve museum met leuke binnen- én buitenactiviteiten is in de vakantie iedere dag open. Stap in een lift dwars door de aardbodem, ontsnap uit het Kimaatdoolhof, doe een toffe Minecraft workshop of ontdek de nieuwe Rising Risk: Een trekpontje naar het drijvende eiland in de fortgracht waar je het toekomstscenario van de stijgende zeespiegel ziet.



Wie kent Kikker en zijn vriendjes niet? Bij deze expo in het Waterliniemuseum Fort bij Vechten zijn onderdelen uit de Kikker boekjes omgezet naar toffe spelvormen. Kom je sneeuwballen gooien, vissen vangen of koken?



Actieve vakantieuitjes voor het hele gezin

Geniet van het campingleven in eigen stad! Van 8 juli t/m 19 augustus wordt het Berlijnplein namelijk omgetoverd tot Stadscamping RAUM. Met workshops, muziek, lekker eten, kunstinstallaties en meer avontuurlijke campingactiviteiten.



Waterratten en strandliefhebbers kunnen zich heel goed vermaken bij Down Under. Jong en oud kunnen hier allerlei watersporten doen zoals wakeboarden, wakeskaten en waterskiën. Yeah! Maar je kunt hier ook eindeloos luieren op het strand en heerlijk eten.

Benieuwd naar andere leuke zwemplekjes? Wij hebben de leukste buitenzwem-plekken in en om Utrecht voor je op een rijtje gezet.

Ook op verschillende locaties van Utrecht Natuurlijk wordt de zomer gevierd! Op Koppelsteede en Gagelsteede is een uitgebreid zomerprogramma vol extra activiteiten. En de stadsboerderijen plus speeltuinen zijn ook in de vakantie te gek!



Op de Utrechtse Heuvelrug beleef je iedere dag een avontuur. Lekker buiten ravotten, genieten van de natuur en verborgen pareltjes ontdekken. In het mooie stukje Nederland vol bos, duinen en kastelen ervaar je het vakantiegevoel!



Een bezoek aan De Ontdekhal is een geweldig uitje voor het hele gezin. Na een avontuurlijke film worden deelnemers uitgedaagd om zelf te bouwen en uit te vinden. In de fijne sfeer met veel groen kunnen kinderen hier lekker zelf aan de slag of samen met een ouder. In de zomer zijn er veel extra activiteiten zoals de waterbende en raceautootjes. Cool!



Met ruim 465 treden en een hoogte van bijna 112 meter is de Dom de hoogste toren van Utrecht! Beklim samen met een gids de middeleeuwse toren. Onderweg naar de top stop je regelmatig en vertelt de gids je leuke wetenswaardigheden. En als je eenmaal boven bent... wow, wat een gaaf uitzicht!

Leef je uit in Speelbos Gagelbos! In dit mooie speelbos kun je heerlijk spelen met touwen en takken. Haal jij droog de overkant? Naast deze toffe plek zijn er natuurlijk nog een heleboel andere fijne speeltuinen in en om Utrecht. Je vervelen is geen optie meer!

Geniet van een voorstelling

Een uitje naar Bibliotheek Utrecht is altijd een goed idee! En je vindt er meer dan alleen boeken. Denk aan een rondleiding door bieb Neude of een speciale rondleiding vol dieren voor kleuters. Voor buiten is er een mooie picknickmand met letters!



Het zomerseizoen is geopend en dat betekent ook het openluchttheater van het Slottuintheater! In de tuin van Slot Zeist staat een enorm podium met grote tribune waar bezoekers kunnen genieten van sfeervolle acts. Ook leuk te combineren met een bezoekje aan de speeltuin en het restaurant van Blik & Burgers in Zeist. 



Feestje in het donker

Bij Kinepolis Jaarbeurs Utrecht draaien weer allerlei leuke films voor kinderen van alle leeftijden. Zak lekker weg in de zachte stoelen en bewonder het grote scherm. Maak er een feestje van met De vier elementen, mythische krakens, heel veel slijm en een vakantie op stelten!



Uiteten met de kinderen

Wil je de perfecte zomerdag afsluiten met een lekker etentje? Kijk dan op onze themapagina Uit eten met kinderen. Natuurlijk heeft de binnenstad superleuke restaurantjes waar je met kinderen meer dan welkom bent. Vind je het handig om met de auto dichtbij te staan? Dan is bijvoorbeeld Rhijnauwen een heerlijke plekje. Kinderen hebben hier volop de ruimte om lekker te spelen! 


Regen of zin om de warmte te ontvluchten?

Met een binnenspeeltuin maak je kinderen altijd blij! Denk bijvoorbeeld aan Play-in, een unieke binnenspeeltuin waar je ook kunt klimmen en jumpen. Deze zomervakantie zijn hier extra ruime openingstijden en is een bezoekje extra voordeling met de zomeracties! Ook de Pretfabriek in Woerden is een echte aanrader!

Weten jullie even niet wat jullie kunnen doen? Inspiratie kun je deze zomer halen uit het Kind & Co Doeboek! Speciaal voor kinderen van 4 tot 12 jaar zijn er leuke knutselopdrachten, puzzels en activiteiten verzameld die je overal kunt doen. Supertof!



Om nog meer inspiratie op te doen voor leuke uitjes in en om Utrecht kun je ook kijken op onze themapagina Eropuit. Hier vind je een overzicht van allerlei kinderactiviteiten: van speeltuin tot museum, van educatief tot actief. In de Uitagenda hebben we heel veel leuke kinderuitjes, kinderactiviteiten en tips voor de zomervakantie in en om Utrecht voor je op een rijtje gezet.

Fijne vakantie allemaal!