Getest: de ridderproef op Kasteel Doorwerth

19 juli 2022
Ridder Corneel woont al jaren op kasteel Doorwerth. Hij wordt al een dagje ouder en kan wel wat hulp gebruiken. Ik ging met twee ridders in spe op ontdekkingstocht door het kasteel. En je raadt het vast: ze hebben de ridderproef goed doorstaan en zijn tot ridder geslagen! Zó cool! Lees en kijk je mee?
Getest: Ridderproef op kasteel Doorwerth
Een uitje naar een kasteel is altijd heel bijzonder, maar nog een beetje extra als je er tot ridder geslagen kunt worden. In de zomervakantie kunnen kinderen deelnemen aan de ridderproef op kasteel Doorwerth. Je gaat op ontdekkingstocht door het kasteel en leert aan de hand van vragen en opdrachten meer over het leven op het kasteel. Onze ridders in spe hebben onlangs deze toffe actviteit getest en een supermiddag gehad!



In de hal worden we welkom geheten door twee kasteeldames in kleding van vroeger. Zij geven uitleg over wat de ridderproef precies inhoudt en reiken onze schildknaapjes (zo worden ze in het kasteel genoemd), 'het houten schild' met het opdrachten- en vragenboekje uit.





We beginnen de route in de keuken van het kasteel. We gaan op zoek naar witte muizen. Geen echte muizen, hoor! We moeten ze tellen en kruisen vervolgens het juiste antwoord aan in het boekje. Naast muizen tellen, kijken de jongens hun ogen uit naar wat er allemaal nog meer te zien is in de kasteelkeuken.



We vervolgen onze tocht naar de grote zaal waar een Trebuchet klaar staat. En hoe cool dat je dan zelf mag proberen te schieten. Als het aan de jongens lag, waren we hier nog een hele tijd gebleven om te kijken wie het verst kan schieten.



In de bedkamer hangt een wel hele bijzondere pan aan de muur. Enig idee waar deze pan voor gebruikt werd? We kunnen het helaas nog niet verklappen. In het opdrachtenboekje komt deze vraag ook terug.



Verderop tijdens de tocht door het kasteel komen we in de wapenkamer en deze maakt vanaf het begin al veel indruk op de jongens. Overal kanonnen, helmen, schilden en andere ridderuitrustingen.



Als je dan ook nog jezelf mag gaan uitdossen als echte ridder, dan is de pret compleet. Dus helm op, handschoen aan en ga zo maar door. Tip: maak hier een leuk familieportret in ridderuitrusting.



In de torenkamer staat op de tafel kasteel Doorwerth als maquette nagebouwd. Deze schildknaapjes mogen zelf aan de slag met de blokken op de grond. De opdracht is er samen een mooi kasteel van te bouwen. Ze zijn trots op wat ze gemaakt hebben en willen graag een foto van hun bouwwerk. Zo kunnen ze laten zien aan ridder Corneel welk kasteel zij gebouwd hebben.



Dan komen we uit bij een zaal vol jachtgeweren waar de jongens meteen op af lopen. Ze moeten hier een vraag beantwoorden welk zwaard een slagzwaard is. Ze gaan speuren in de vitrines op zoek naar het juiste antwoord.



Vlak voordat we bij Ridder Corneel aankomen, staan we ineens oog in oog met de beer. Toch best even spannend, maar ook cool.



Na deze zaal, hebben de schildknaapjes alle opdrachten volbracht en de vragen beantwoord. Met de ingevulde letters, die ze na het beantwoorden van elke vraag hebben gekregen, proberen ze een wachtwoord te vormen dat ze aan ridder Corneel gaan vertellen. En dat wachtwoord vormen blijkt nog niet zo gemakkelijk te zijn. Eenmaal gevonden, lopen we de wenteltrap helemaal naar boven en worden we enthousiast ontvangen door ridder Corneel.



Hij gaat voor de ridders in spe alvast een oorkonde invullen dat ze hebben deelgenomen aan de ridderproef en de opdrachten volbracht hebben en het wachtwoord hebben gevonden.



Daarna gaat het officiële gedeelte van start met een praatje van ridder Corneel en worden de jongens allebei tot ridder geslagen. En dat vinden ze toch stoer! En wedden jullie als ouder ook?



Met een Ridderproef-oorkonde, een foto met ridder Corneel en veel wijsheden en feitjes over het kasteel op zak, gaan de ridders met een voldaan gevoel naar huis. Ze hebben genoten van deze leuke activiteit en zijn enthousiast over de Ridderproef. Vooral het praatje van Ridder Corneel aan het einde vonden ze echt geweldig. Ik had het opgenomen en dat hebben ze nog menigmaal terug geluisterd.



Handig om te weten
-In de zomervakantie kun je meerdere dagen de Ridderproef doen: 20 en 27 juli, 3, 10, 17 en 24 augustus.
-Je kunt online je kasteeltickets boeken.
-Parkeren is gratis.

Heel veel plezier met deze leuke en stoere activiteit!

Groetjes, Esther Naar de website