De allerleukste tips voor de kerstvakantie met kinderen in de Kop van Noord-Holland

20 december 2023
2023 - Kerstvakantie! Op Kidsproof vind je de leukste tips voor kerstvakantie uitjes en kinderuitjes. Check onze tips en maak er samen met je kinderen een mooie vakantie van!
Kerstvakantie uittips voor het hele gezin
Wat is er deze kerstvakantie te doen in Alkmaar, Hoorn, Den Helder en omgeving? Lees onze favoriete tips voor kerstvakantie uitjes, kerst-uitjes en familie-activiteiten wordt het een hele leuke vakantie met de kinderen!

Feest in Theater de Vest
Nijntje komt naar Theater de Vest op woensdag 27 december! Een feest voor kinderen vanaf 2 jaar én ouders. Kom samen genieten van deze onvergetelijke middag, waar Nijntje haar verjaardag viert en nieuwe vriendjes ontmoet.

Ga de natuur in
Even een frisse neus halen? Maak dan een winterse wandeling. Met een wandelroute om het meer en verschillende speeltuintjes is het Geestmerambacht heerlijk om lekker naar buiten te gaan!



Beleef de marine
Ga deze kerstvakantie op ontdekking in het Marinemuseum in Den Helder. Stap aan boord van de onderzeeboot, bekijk wapens en uniformen of test in de nieuwste tentoonstelling ‘Navy Games’ je eigen maritieme skills!



Magische kerstbeleving
Stap in de magie van Winterland van Fluwel! Red jij het bevroren elfendorp? Deze magische kerstbeleving duurt ruim 2 uur en is inclusief een hapje, drankje, lichtjes, sfeervol vuur op het kerstpleintje én een bezoek aan de kerstman.

Maak je eigen protestbord
Het Stedelijk Museum Alkmaar heeft deze kerstvakantie iets speciaals: Maak je eigen protestbord voor kinderen en jongeren! Leer hoe je creatief, kort en pakkend je stem kan laten horen over een thema dat voor jou belangrijk is.

Creatieve workshops
Ontdek je creativiteit in de kerstvakantie bij STUDIO C van Museum Kranenburgh! Er worden verschillende leuke kinderworkshops gegeven van schaduwtheater tot papierkunst en je eigen droombeesten maken.

Vier kerst in de Grote Kerk
Het Kersthuis is aan vanaf 23 december. Wandel door het Oh Denneboombos, dans in de Stille Nacht Silent Disco, speel curling in de kerk, shop kerstcadeaus op de markt en smul van warme choco en wafels in het Knusse Kerstcafé.
Te bezoeken t/m 3 januari 

LEGO en kerst in één
Beleef de kerstvakantie in het Museum van de 20ste Eeuw met de LEGO-tentoonstelling! Ontdek LEGO-kerstmannen en -bomen tijdens de LEGO-Kerst-speurtocht. Het hele museum ademt kerstsfeer!

Muziektheater (8+)
Ontdek het muziektheater 'Gullivers reizen' op 12 januari bij De Vest! Een hilarische voorstelling, met livemuziek, zang en videoprojectie. Volg Gul, wereldkampioen schaken, die op een onbekend eiland terecht komt.

Winterpret bij de Meent
Geniet van winterplezier bij IJsbaan de Meent tijdens de kerstvakantie met discoschaatsen op het Alkmaars IJsplein! Speciaal voor gezinnen wordt de 400-meterbaan elke middag omgetoverd tot een gezellige plek op het ijs.

Gratis naar het Kaasmuseum
Feest bij het Kaasmuseum! Kinderen kunnen tijdens de kerstvakantie gratis het museum verkennen. Ontdek de wereld van kaas door spelletjes en een speurtocht. Na al die kaasavonturen kun je op het Waagplein een drankje doen.



Schaatsplezier in Den Helder
Van 9 december tot en met 7 januari kun je genieten van schaatsplezier op de unieke 400 meter ijsbaan in Den Helder! De ijsbaan aan de kop van de Beatrixstraat belooft ook dit jaar weer heerlijk ijsplezier.

Gratis animatie en stormbaan
Elke dag kunnen kinderen zich uitleven op de 15 meter lange stormbaan in het 50-meterbad. Voor de kleintjes is er weer een Experience Center bij Zwembad Hoornse Vaart. Ook is er elke dag gratis animatie met het animatieteam

Warme Winterdagen
Vier de warme winterdagen bij Museum BroekerVeiling! Kom koekjes bakken, groente veilen, appelmoes maken en met brooddeeg experimenteren in het Proeflab en bekijk een nieuwe theatershow. TIP: Gratis warme choco!

Ga haaien en roggen voeren
Durf jij haaien en roggen te aaien? Kom dan deze vakantie naar Fort Kijkduin! Beleef de vernieuwde expositie 'Aanvallen & Verdedigen' van (zee)dieren en duik samen met een gids in het verleden van het fort.



Zuiderzeelicht
Beleef de magie van de feestdagen in het Zuiderzeemuseum tijdens Zuiderzeelicht! Laat je meeslepen door sfeervol verlichte straatjes en geniet in museumrestaurant het Amsterdamse huis van heerlijk winters lekkers.

Een spannende show
Ontmoet Mega Mindy in Schouwburg Het Park in Hoorn! Beleef de Mega Mindy Show voor 4 jaar en ouder, waar Mega Mindy en haar grote liefde Toby opzoek gaan naar de mysterieuze boef 'De Onzichtbare Ekster'.

Spetterend plezier
Duik de kerstvakantie in bij Zwembad De Waterhoorn! De Waterhoorn biedt spetterende activiteiten aan voor alle leeftijden! Je kunt elke dag vrijzwemmen in het recreatiebad én wedstrijdbad inclusief de Waterspeeltuin!

Indoor minigolf
Kom een potje minigolf spelen bij Indoor Adventure Minigolf in Waarland! Dit bevind zich naast Vlindorado, dus het is heerlijk warm. Speel de 15 uitdagende holes tussen de planten en vijvers van 8 tot maar liefst 15 meter lang.



Kerst bij Huis van Hilde
Ontdek 'De Makers van Holland' en ga terug naar de Middeleeuwen in Huis van Hilde. Doe mee met de kinderrondleiding, vilt een gelukshanger, twijn een armbandje, ga zelf aan de slag als archeoloog & nog veel meer!

Dagje Amsterdam

Kerstvakantie met Disney
De vakantie in het Rijksmuseum wordt magisch! Volg de Disney Tekenroute vol met challenges, sluit aan bij een van de gratis teken- en schilder workshops of ga mee met een (theatrale) rondleiding! Kom ook naar deze magische wereld.

Kerstvakantie bij Move
Kids kunnen deze kerstvakantie weer aan de slag bij Move Amsterdam. Op het programma de workshops knutselen met AI en 3D techniek, de DJ workshop, ijssculpturen of peperkoekhuisje maken. En vergeet ook de tentoonstellingen niet!

Maritieme kerstvakantie
In Het Scheepvaartmuseum is bijna te veel te doen om op te noemen. Een pop-up bioscoop, een Green Screen voor een familiefoto, een boodschappenroute, een VOC-schip en je kunt een thaumatroop maken! In samenwerking met Cinekid.

Wat is er vandaag te doen? (http://www.kidsproof.nl)
Natuurlijk is er nog veel meer te beleven deze kerstvakantie. Voor alle toffe uitjes neem je dagelijks een kijkje in onze Uitagenda. Daar verzamelen we de leukste wandelroutes, knutselactiviteiten, museumbezoekjes en nog veel meer!

Onze populaire kerstvakantie blogs:

Pimp je choco
De kerstvakantie is ook dé tijd om even een lekkere chocomelk te maken. En natuurlijk, omdat het vakantie is, maak je ook daar een feestje van! Wij hebben de lekkerste tips voor de ultieme chocomelk op een rij gezet. 13 recepten 

Oud & Nieuw tips met kinderen
Een gezellig oud & nieuw met kinderen? Met deze 23 tips, maak je er een knallend feestje van!

Kerstkapsels
Simpele kerstkapsels die elke vader of moeder kan maken! Angela's Haarstudio geeft inspiratie!

Leuke kerstfilms en -series
Ga alvast met het hele gezin in pyjama op de bank zitten, want we hebben de leukste kerstfilms en kerstseries voor jullie op een rijtje gezet! Check in deze blog de 26 leukste films en series die je deze kerstvakantie samen kunt kijken.



8x boswandelingen
In de Kop van Noord-Holland kun je prachtige boswandelingen maken. Er zijn hier namelijk onwijs veel mooie bossen te vinden. In deze blog hebben we allerlei leuke wandelingen in de regio voor je op een rijtje gezet > De natuur in

Strijkkralen voorbeelden
Van strijkkralen kun je van alles maken, van onderzetters tot mooie kerstboomhangers. Wij hebben in deze blogs de leukste strijkkralen voorbeelden voor je op een rijtje gezet. Welke gaan jullie maken? > Leuke voorbeelden

Grappige nieuwjaarstradities
De Nederlandse nieuwjaarstradities kennen we natuurlijk allemaal: oliebollen, champagne en sterretjes afsteken om 12 uur. Wat doen ze eigenlijk in andere landen? Lees het in deze leuke blog met 11 grappige nieuwjaarstradities! > Happy New Year 



Kerstknutsels - In de kerstvakantie is het ook heerlijk om lekker een dagje thuis te chillen! Wij hebben wat leuke knutsel-, bak- en andere tips voor je verzameld voor thuis! Thuis tips 



We werken nog steeds aan deze blog en updaten 'm iedere keer als we weer een leuke tip vinden.

Fijne kerstvakantie en tot volgend jaar!
Claudine