12 x Gratis uitjes met kinderen in Den Haag

11 april 2024
Gezellig samen erop uit op woensdagmiddag, het weekend of in de vakantie! Best lastig om elke keer weer wat leuks te bedenken, en helemaal iets wat gratis of niet te duur is. Gelukkig zijn er ook superleuke dingen in Den Haag te doen die helemaal niets kosten!
Gratis kinderuitjes in Den Haag
1. Voertuigen spotten
Van welk voertuig gaat het hart van jouw kleine sneller kloppen? Vliegtuigen, treinen, boten of auto’s? Ga dan eens een middagje spotten. Samen treinen kijken bij het station bijvoorbeeld. Bij veel (lokale) vliegvelden heb je zogenaamde spottersvelden, waar je vliegtuigen goed kunt zien opstijgen en landen. Zo ook bij Rotterdam - The Hague airport. Bij Stoomgroep Zuiderpark rijd je een rondje met het treintje mee voor €1,50.



2. Naar de kinder (stads)boerderij
Geitjes knuffelen, achter de kippen aan lopen en bij de koeien kijken. De meeste kinderboerderijen kun je gratis bezoeken. Op de locaties van de Haagse Stadsboerderijen is bijvoorbeeld van alles te beleven! In Delft is Buytendelft en aan de overkant de Papaver een adres om te onthouden. Het voeren van de dieren is voor kinderen vaak het leukste om te zien en te doen. Zoek dus vooraf de voedertijden op. Krijg je daar zelf ook honger van? Pas op dat de geitjes de meegenomen boterhammen niet oppeuzelen.



3. Met je neus in de boeken
Uitgebreid door kinderboeken snuffelen is al heerlijk, maar de bibliotheek is zóveel meer dan alleen maar boeken. De Haagse bibliotheken organiseren regelmatig gratis voorleesuurtjes voor de kleintjes, ze kunnen lekker spelen en ook zijn er vaak creatieve kinderactiviteiten en workshops. We zetten ze regelmatig in de uitagenda van Kidsproof Den Haag. Het Kinderboekenmuseum in Den Haag is met de Ooivaarspas gratis te bezoeken.



4. Gratis museumbezoek voor kinderen
Gelukkig zijn veel Haagde musea gratis voor kinderen. Zo kan je t/m 18 jaar gratis naar het Mauritshuis en ook het Kunstmuseum is gratis voor de jeugd. De wonderkamers zijn een echte aanrader hier! Het Haags Historisch museum is gratis tot 6 jaar. Een leuke tip vinden we het bezoekerscentrum van het Vredespaleis. Je kunt hier gratis de (kinder)audiotour doen (leeftijd:8+).



4. Overal dieren!

Wist je dat je in dierenasiels onder bepaalde omstandigheden mag helpen met de honden van het asiel uitlaten? Extra leuk om vooraf lekkere hondenkoekjes te bakken als traktatie voor de asielhonden. Hebben jullie geen asiel zoals het Haags Dierencentrum in de buurt waar dit kan? Misschien mogen de kinderen een keertje die lieve hond uit de buurt uitlaten. Ook leuk is de Egelopvang in het Westduinpark van Den Haag, hier zijn regelmatig open dagen wanneer je gratis op bezoek kunt. Leuk in combinatie met een struintocht mét fijne speeltuinen door het Westduinpark! Wie weet spot je de grote Schotse Hooglanders wel.



Ben je dol op dieren ga dan vooral een keer naar Avonturia de Vogelkelder. Deze enorm direnwinkel is gratis toegankelijk. Ook heb je hier een betaald gedeelte Mappa Mundia, welliswaar de goedkoopste dierentuin van Nederland.




5. Op stap met de boswachter
Op veel plekken in Nederland kunnen gezinnen gratis op stap met de boswachter. De boswachter vertelt onderweg meer over de dieren en planten en laat nesten, holletjes en sporen zien. Opeens bekijk je het bos of de hei met hele nieuwe ogen. Als de boswachter even geen tijd heeft, kun je natuurlijk ook zelf de natuur in. Er zijn op veel plekken leuke speurtochten uitgezet die je gratis kunt volgen. Onze favoriet is de gratis Haagse Bos App. Samen met de boswachter is deze puzzeltocht bedacht. Je hebt de keuze uit drie puzzeltochten: het hele bos, omgeving Paleis Huis den Bosch of omgeving Koekamp/Malieveld. 


6. Gratis ontdekplekken in de natuur
De Duincampus in Meijendel is dé plek voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar om op onderzoek uit te gaan. Voor wie alles wil weten over de natuur, het water en dieren! Je start bij bezoekerscentrum de Tapuit in Meijendel. Daarna nog even spelen in het Monkeybos of met de kleintjes de vossentocht lopen.



Er zijn nog veel meer gratis natuurplekken:

- De Japanse tuin op Landgoed Clingendael is in voor-en najaar gratis te bezoeken
- Bekijk de toegangshekken van het Koninklijk Paleis wat in een prachtig oud bos ligt
- Landgoed Ockenburgh, mét kabouterpad
- De gratis te bezoeken Paleistuin in het centrum
- De rozentuin in het westbroekpark, vaar over met het pontje van de waterkant en strijk neer in de speeltuin naast Greens.

Tip: Kijk ook eens in ons overzicht natuur- en speelgebieden in Den Haag.



7. Bootje varen
Wat begon als een heel normaal fietstochtje wordt plotseling éxtra leuk als je onderweg een pontje neemt. Veel fietspontjes zijn (bijna) gratis. Dat zullen de kinderen leuk vinden! Kies een zonnige dag met weinig wind en neem een goedgevulde picknicktas mee voor een geslaagd dagje uit. We noemden net al even het handpontje bij het Westbroekpark in Den Haag. En wat dacht je van het zelfbedieningspontje met kettingveer bij Zoeterwoude Geerweg - Blankaardpolder, lekker de polder in! Meteen even geitjes kijken bij Boerderij 't Geertje!

8. De paden op, de lanen in
Wandelen saai? Dan heb je zeker nooit geocaching gedaan. Maak een gratis account, vind een geocache en ga op jacht! Eenmaal gevonden kan je het logboek voorzien van jouw naam en datum. Verstop daarna de geocache precies zoals je hem gevonden hebt.



9. Fun in het Tuincentrum
Zelf de grote winkelkar duwen, in de kersthuisjes spieken of bij de cavia’s kijken. Een tripje naar bijvoorbeeld tuincentrum Ockenburgh is voor kinderen een hele belevenis en gewoon lekker gratis! Wil je niet met lege handen naar huis? Een leuke budget aankoop zijn de mini-plantjes en mini-cactussen van circa 1 euro per stuk.

10. Een gratis speelplek
De speeltuin bij jullie in de wijk is natuurlijk gratis, maar daar zijn jullie vast al héél vaak geweest. Kies daarom eens voor een leuke speeltuin in Den Haag ietsje verder van huis. Misschien ontdekken de kinderen daar wel een nieuwe favoriete klimboom of staat er een gaaf klimrek. Heb je een speelbos of klimbos dichtbij? Die zijn ook zeker de moeite waard om te bezoeken.



11. Volg een Street art route
Door heel Den Haag vind je Street Art en op de Binckhorst is zelfs een Street Art route, maar ook in Scheveningen vind je veel street art. Op deze website vind je alle locaties.




13. Toerist in eigen stad
Speel met de kinderen eens een dagje toerist in eigen stad! Er zijn vast een heleboel mooie straatjes en mooie plekjes die jullie nog niet kennen. En zijn jullie wel eens in de grootste kerk van de stad geweest? Tip: vraag de kinderen om in de kerk alle afbeeldingen van engeltjes te zoeken. Naast bekende gratis plekken zoals het Binnenhof en Hofvijver, een wandeling over het Lange Voorhout kan je ook op zoek gaan naar minder bekende plekken zoals het Hemels Gewelf in Kijkduin. Stippel een wandeling uit langs de Kloosterkerk, de Haagse markt, het standbeeld van Haagse Harry, Chinatown als je door het centrum van Den Haag gaat of ga juist langs de sprookjesbeelden op de boulevard, de Pier, bekijk een gratis sportwedstrijd bij het Beach Stadium en de street art van Scheveningen aan de kust. Zo ontdek je elke keer weer wat nieuws!



Steuntjes in de rug, zoals SAM& de Ooievaarspas
Bij Kidsproof.nl inspireren we ouders heel graag om eropuit te gaan met hun kinderen. Helaas kunnen niet alle ouders in Nederland zomaar alle uitjes, schoolreisjes en clubjes betalen. Maar gelukkig is er Sam&, een samenwerkingsverband van Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job. Via Sam& vind je verschillende organisaties die kunnen helpen als er thuis weinig geld is voor leuke dingen. Zo kan elk kind meedoen! Klik op de roze websitebutton om naar het platform van Sam& te gaan.

In Den Haag hebben we de Ooievaarspas ter ondersteuning van gezinnen waar niet genoeg geld is voor uitjes en of sporten en hobbies. Je komt in aanmerking voor een Ooievaarspas als je een inkomen hebt tot 130% van de bijstandsnorm. Om te kijken of je aan alle voorwaarden voldoet, kun je het beste op de gemeente Den Haag website kijken. Naar de website