35 tips voor een fijne Hemelvaart in Friesland

15 mei 2023
Alweer een fijn lang weekend! Speciaal voor Hemelvaart hebben we een heleboel tips verzameld voor thuis en wanneer je er op uit wilt.
Tips Hemelvaart met kinderen

1. Hou een fietsproeverij. Stippel een fietsroute uit langs jullie favoriete bakker, ijssalon of frietzaak en bestel bij allemaal iets lekkers.

2. Het échte vakantiegevoel krijg je op het water. Reserveer een sup, kano of (fluister)bootje en kies het ruime sop.

3. Ligt er in de schuur nog ergens een pvc-buis? Met pijltjes van krantenpapier kun je een wedstrijdje houden wie het verste kan schieten door in de buis te blazen.

4. Dat is wel héél vroeg… Ga met het gezin dauwtrappen in de buurt. LET OP: vooral geschikt voor ochtendmensen!

5. Check of dat leuke klimbos in de buurt open en ga een middagje door de boomtoppen slingeren. Ook leuk voor papa’s en mama’s!6. Zoek allemaal één ijsrecept op en besteed samen een zonnige dag aan het maken van verschillende soorten ijsjes. Pssst.. misschien moeten jullie wel eerst de vriezer leegeten voordat al die ijsjes erin passen...

7. Een klassieker: pak een lekkere picknick in en strijk tijdens een wandeling of fietstocht neer op een mooi plekje.

8. Een ritje langs de boerenstalletjes. Haal zelf je aardbeien, bloemen en eieren. 

9. Eens iets anders dan barbecueën. Kies voor gourmetten of fonduen in de tuin. Dat voelt opeens toch als een hele andere ervaring dan binnen.

10. Maak zelf een speurtocht door de wijk11. Ga lekker naar het terras, check hier onze 10 favoriete terrassen met speelplek

12. Ga last-minute nog een paar daagjes weg tijdens Hemelvaart óf doe alvast inspiratie op voor het Pinksterweekend of de zomervakantie. Op onze site Kidsproofvakantie.nl vind je de leukste kindvriendelijke accommodaties.

13. Zoek met lekker weer een uitdagende natuurspeeltuin in de buurt. Vergeet de oude kleren niet!

14. Zand tussen je tenen en grassprietjes die aan je voeten kietelen. Probeer eens een blotevoetenpad met de kinderen.

15. Haal de natuur in huis door je eigen veldboeket te plukken. Onderweg tijdens een ommetje óf in een speciale pluktuin. In een pluktuin kunnen kinderen zelf een boeket samenstellen van de allermooiste bloemen.16. De hele familie bakt! Hou een taartwedstrijd met het gezin of de familie. Wie bakt de lekkerste taart of cake? Niet teveel eten die dag, want na afloop moeten alle baksel natuurlijk geproefd worden.

17. Speelkwartiertje! Laat de kleine een hoge toren bouwen van alle kussens die je kunt vinden in huis. En daarna lekker uitrusten in de berg zachte kussens.

18. Knutsel je eigen insectenhotel voor in de tuin of op het balkon.

19. Spring op de (bak)fiets met de kinderen en rol zo 2 of 3 dagen van B&B naar B&B. Perfect voor een minivakantie in de buitenlucht én lekker lokaal.

20. Even lekker alle energie eruit. Tijd voor die gezinssurvival dus! Bijvoorbeeld bij de Aventoer in Burgum.21. Nog zo’n sportieve activiteit is mountainbiken op een lokale route. Voor kinderen is het een hele belevenis dat ze opeens over zand, takken en heuveltjes mogen fietsen.

22. Verzamel vier gezinnen en bedenk allemaal een workshop. Denk aan een dansworkshop, yogales, pannenkoeken bakken of spannende proefjes doen. Zo hebben jullie vier dagen lang iets leuks te doen.

23. Durven jullie het aan? Laat de kinderen de baas zijn voor één dag. Dat wordt vast snoepjes bij het ontbijt en lekker veel gamen ;)

24. Strikjes en jurken uit de kast! Tover het gezin én het huis om tot een chique restaurant voor één avond. Het diner kun je laten bezorgen óf je kunt zelf lekker kokkerellen.25. Maak met het gezin op een schilderdoek of A3 formaat tekenboek een raster. In elk vakje mag een leuke activiteit komen te staan die jullie de komende maanden willen gaan doen. Maak er leuke tekeningetjes bij en versier met handlettering en washitape! En nu maar afstrepen die leuke uitjes! 

26. Even lekker kletsen. Ken je onze Kidsproof Kletspraat al? Stel elkaar de vragen tijdens de lunch, het diner of een wandeling. Zo leer je elkaar nóg beter kennen.

27. Leg een kindertuintje aan waar de kinderen zelf mogen kiezen wat ze willen kweken. Hemelvaart is een echt tuin-aanpak-weekend! 

28. We kennen Hemelvaart ook als een echt woonboulevard weekend. Laat de kinderen iets in hun kamer kiezen wat ze willen veranderen en ga samen aan de slag. Wandje behangen, meubeltje schilderen, online accessoires kopen of een nieuw wandrek knutselen? Tip: bedenk vóór het Hemelvaartweekend alvast de klus, zodat je niet in de drukte naar een (woon)winkel of bouwmarkt hoeft.

29. Ga naar een kinderboerderij. De leukste vind je hier: De leukste kinderboerderijen van Friesland.30. Samen verdwalen. Stap op de fiets of de benenwagen en laat de kinderen bij elke kruising kiezen welke kant jullie opgaan. Links, rechts of rechtdoor? We zijn nu al benieuwd waar je uitkomt!

31. Organiseer een bonte avond in de woonkamer. Iedereen bereid een act voor die je om de beurt opvoert.

32. Sta héél vroeg op en bekijk samen de zonsopgang en ga daarna lekker uitgebreid ontbijten met z'n allen. PS: de zon komt wel al op vóór 6 uur ’s ochtends… Voor avondmensen is de zonsondergang dus geschikter ;). Bijvoorbeeld bij Beachclub Lemmer.

33. Ga eens gourmetten als ontbijt: gebakken eitje, spek en pannenkoekjes bijvoorbeeld. Wedden dat de kinderen heel gek staan te kijken.

34. Organiseer een ontbijtbioscoop. De gordijnen blijven dicht, film gaat aan en ondertussen houden jullie je pyjama lekker aan. Maak het extra leuk met zelfgemaakte tickets die de kinderen ‘s ochtends op hun nachtkastje vinden.

En natuurlijk check je onze UITAGENDA voor nog veel meer leuke tips! 

Fijn weekend!