In gesprek met Lieneke Le Roux (oma in de Familie van Nielie)

14 december 2018
In de kerstvakantie gaat 'Familie van Nielie breekt de tent af', een warm en winters theaterspektakel van Theatergroep Kwatta (een coproductie met Oorkaan), in première in Stadsschouwburg Nijmegen! Wij gingen in gesprek met Lieneke Le Roux: de leuke, enthousiaste en te gekke oma van de familie!
De Familie van Nielie is een splinternieuw gezin en woont sinds kort met elkaar onder een dak. Samen met een hond, een varkentje, oma en een filosoof in de kast. Het is winter, iedereen heeft het koud, Jonathan is jarig en dan…gebeurt er iets waardoor de zon gaat schijnen en de Familie van Nielie zich plotseling in het hartje van de zomer bevindt. Kan iets tegelijkertijd echt en niet echt zijn? Bij de Familie van Nielie weet je het maar nooit. Geen wonder dat ze verzeild raken in een wereld waar in de winter de zon altijd schijnt, robots een hart hebben, oma’s geheimzinnige missies krijgen en niets is wat het lijkt.

Midden in de montageweek waarbij alle aspecten zoals licht, geluid, de spelers, muzikanten bij elkaar gebracht moeten worden, maakt actrice Lieneke Le Roux (oma van de familie) even tijd voor een telefonisch interview met mij. En wat een superenthousiaste actrice is Lieneke en ze praat met zoveel passie over haar vak. Lees hieronder het gehele interview en ik weet zeker dat je net zo enthousiast zult worden als zij zelf is over dit jeugdtheaterstuk. En ik ben zelf ook zo nieuwsgierig geworden naar dit 2e deel van de Familie van Nielie en kijk uit naar de première op 23 december!

1. Kun je iets vertellen over jezelf?
Ik ben al 35 jaar actrice en heb echt van alles en nog wat gedaan. De laatste jaren werk ik vaak als actrice bij Bos Theaterproducties. Daarvoor heb ik Powervrouwen gemaakt en gespeeld, Zadelpijn, maar heb ook veel familievoorstellingen voor Ro Theater gedaan. Ik speel zowel voorstellingen voor volwassenen als voor kinderen. Ook heb ik rollen gehad in de serie 'Ik ook van jou', de films 'Broos' en 'Brozer' en veel gastrollen in o.a. 'Flikken Maastricht' en 'De Zwarte Tulp'. Dus ik ben echt van alle markten thuis op het gebied van theater.

De familievoorstellingen vind ik zelf ook altijd erg leuk om te doen. Het allerleukste is dat, als een voorstelling goed is, dan weet je de verbinding te maken tussen kinderen en volwassenen; volwassenen voelen zich weer even kind en kinderen voelen zich groot, dan heb je het goed gedaan. Voor mij is het het toppunt van geluk als je met een gezin naar theater zit te kijken en dat je dan met z'n allen zit te genieten, apart én samen!

2. Wat maak voor jou jeugdtheater van Kwatta zo bijzonder?
Bijzonder eraan is dat je iedereen op een zo breed mogelijk niveau kunt vermaken en tussen de bedrijven door op een poëtische manier onderwerpen die spelen aan de orde kunt stellen, zoals in het geval van een samengesteld gezin in De Familie van Nielie. Dit onderwerpt leeft in de maatschappij en in dit jeugdtheaterstuk komt dit dan niet nadrukkelijk, maar terloops, wel onder de aandacht. Wat ik ook mooi vind, is dat Kwatta kinderen bloedserieus neemt en speelt daarop in in hun theaterstukken.



3. Wat vind je van je rol als oma in De Familie van Nielie breekt de tent af?
Het is de 1e keer in mijn leven dat ik een rol als oma mag spelen. Ik vind het echt heerlijk! Deze oma wordt in dit tweede deel van De Familie van Nielie steeds gekker en die vrouw wordt echt steeds leuker! Zó leuk om te spelen.

4. Je speelde ook mee in deel 1 van dit familieavontuur. Wat maakt het spelen in deel 2 nu anders tov het spelen in deel 1?
Mijn rol als oma is hetzelfde gebleven, maar ik speel natuurlijk weer een heel ander verhaal. We hebben een ongelofelijk fijne groep van acteurs en zijn zelf ook steeds meer een familie geworden. Er is een nieuwe Jonathan en een nieuwe Pam; ook met hun werkt het weer fijn samen. Wij als acteurs zijn al eerder begonnen met de repetities en later kwamen daar de muzikanten van Oorkaan bij. Dan moeten alle spelers en muzikanten zich weer opnieuw verhouden. Maar de muzikanten van Oorkaan matchen goed met ons. Leuk is dat ook de artistiek leider van Oorkaan af en toe even komt kijken hoe de repetities gaan en dat voelt fijn en betrokken. Omdat het zo'n hechte groep is, zijn we veel meer open, ligt de kwaliteit van het spelen hoger en verdiepen we meer en schromen minder.

5. Hoe bereid je je voor op een voorstelling?
Stemoefeningen, inzingen, zangoefeningen en losmaken van de stem hoort bij mijn voorbereiding. Ik moet zelf zorgen dat ik lichamelijk helemaal op orde ben en een goed getraind lijf heb. En wat ook belangrijk is, is dat je je hoofd leeg hebt als je de vloer op gaat. Het leuke van spelen is het hier en nu en met het publiek in een en dezelfde ruimte. Er 'echt' zijn op dat moment is heel belangrijk. Dat is altijd voelbaar. Hoe meer je echt aanwezig bent op de vloer, hoe groter het contact met het publiek en hoe beter het resultaat. Verder moet ik natuurlijk veel teksten lezen thuis en tijdens de repetities. Dat laatste verbindt meteen de tekst met een handeling en daardoor onthoud je het meteen beter. Het is natuurlijk de bedoeling dat ik van a tot z weet waar het over gaat, anders kan ik het niet overbrengen aan het publiek. En soms is het gewoon wel echt teksten in je hoofd stampen.

6. Wat maakt de Familie van Nielie speciaal tov andere (eenmalige) theaterstukken die jullie gemaakt hebben?
Je speelt deze keer het vervolg van het 1e familie avontuur, dus je bouwt met elkaar als groep een band op. Dat maakt ook dat je makkelijker met elkaar het stuk speelt. Ik hoop ook dat het publiek ziet dat we zelf ook meer een familie zijn geworden naast dat ze natuurlijk erg nieuwsgierig zijn hoe het nu met de familie zal gaan als ze vorig jaar deel 1 gezien hebben.

7. Jullie toeren door verschillende regio's de komende tijd. Hoe is dat voor jullie als acteurs om steeds weer in een 'nieuw' theater te spelen?
Ik ben in 1983 afgestudeerd en heb inmiddels echt in heel wat theaters gespeeld dus ik ken ook heel veel theaters van binnen. Er is altijd bij binnenkomst in een 'nieuw' theater een check nodig hoe de zaal is, hoe de akoestiek klinkt en of de zaal groot of klein is. Met techniek en decor kunnen we snel aanpassen hoe we het gaan doen en daar zijn altijd wel oplossingen voor te bedenken.

8. 30 november is het boek van de Familie van Nielie verschenen. Wat vind je ervan dat er nu een kinderboek is over een productie die jullie zelf gespeeld hebben?

Het lijkt me een superleuk boek (ik heb het zelf nog niet kunnen lezen, maar dat komt gauw). Erg leuk dat ik in Kinderboekwinkel Nijmegen het eerste exemplaar van dit boek mocht uitreiken aan de artistiek directeur van Kwatta, Josee Hussaarts. Ik denk dat het heel goed werkt als kinderen bijvoorbeeld de voorstelling hebben gezien en daarna het boek samen lezen met hun ouders en er zo over in gesprek gaan.



9. De Familie van Nielie is genomineerd voor de Zapp theaterprijs 2019. Waarom vind je dat jullie die moeten winnen?
Ik vind het nu nog heel raar om te zeggen dat wij moeten winnen, omdat we nog geen voorstelling voor publiek gespeeld hebben. Maar we merkten wel dat er bij de doorloop van het stuk, toen er een paar mensen bij zaten te kijken, het heel enthousiast door hun ontvangen werd. Ik hoop dat de mensen in de zaal straks ook net zo enthousiast zullen zijn. Dat is echt een uitdaging. De timing kan ook zo veranderen door reacties in de zaal. Dus altijd spannend hoe dat zal gaan. Als ik dan nu al iets moet noemen waarom wij zouden moeten winnen dan vind ik dat de 'Familie van Nielie breekt de tent af' zowel volwassenen en kinderen op een speelse manier aan het denken zet. Dat is echt jeugdtheater van Kwatta.

10. Wat vind jij belangrijk aan jeugdtheater en welke elementen zie je hiervan terug in De Familie van Nielie?
Heel belangrijk voor jeugdtheater vind ik dat de fantasie van kinderen wordt aangesproken, dat er maatschappelijke onderwerpen in weerspiegeld worden, zoals samengestelde gezinnen, vreemdelingen, mensen om je heen accepteren zoals ze zijn, niet discrimineren. En het stuk moet absoluut over de liefde gaan, het verbindende effect dat mensen samen zijn en elkaar respecteren in het anders zijn.

11. Kun je aangeven waarom alle kinderen in de theaters in verschillende delen van Nederland dit tweede deel van de Familie van Nielie moeten gaan bezoeken?

Alle kinderen moeten deze voorstelling gaan zien, omdat ze verschrikkelijk gaan lachen. Ze gaan zich verbazen, echt zo'n fantasievol en leuk stuk! Ik ben echt zo benieuwd wat iedereen ervan vindt.

De Familie van Nielie breekt de tent af, de gloednieuwe familievoorstelling van Theatergroep Kwatta, gaat deze kerstvakantie in première. Het is een warm theaterspektakel met live muziek, heel veel liedjes en poppen, in coproductie met Oorkaan. De Familie van Nielie breekt de tent af tour, start op 22 december in Stadsschouwburg Nijmegen en reist t/m 23 februari door het land.

Koop nu je tickets
voor deze supermooie winterse en warme familievoorstelling en geniet van een middagje uit in de kerstvakantie! Ook als je deel 1 niet gezien hebt, is het superleuk om nu wel naar deel 2 te gaan kijken. Het is namelijk een op zichzelf staande voorstelling.

groetjes, Esther

Foto's: Laura Luca