Voorleesplezier in verschillende talen

15 januari 2021
Tijdens de Nationale Voorleesdagen van 20 t/m 30 januari is er extra aandacht voor voorleesplezier in verschillende talen bij de Bibliotheek Gelderland Zuid. Want voorlezen is altijd een fijn relaxmomentje én belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen.
Voorleesplezier in verschillende talen
Ondanks dat alle bibliotheken zijn gesloten, wil de Bibliotheek Gelderland Zuid toch een steentje bijdragen aan voorleesplezier thuis.

Meertalig voorlezen


Of je nu voorleest in het Nederlands, Engels, Turks of Arabisch, voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van je kind, in welke taal je dat ook doet. Voor ouders die de Nederlandse taal nog lastig vinden of meertalig zijn, heeft de bibliotheek een kleine collectie prentenboeken in het Arabisch, Engels, Pools, Spaans en Turks. Ook heeft de bieb een speciale website over meertalig voorlezen gelanceerd, met onder meer prentenboeken in verschillende talen, informatie over meertalig opvoeden, voorleesfilmpjes en een podcast over meertaligheid.

Taalwetenschapper Sharon Unsworth van de Radboud Universiteit doet onderzoek naar meertaligheid bij kinderen. Zelf las ze haar kinderen (nu 7 en 10 jaar) vaak voor in haar moedertaal Engels. “Ik wil dat mijn kinderen heel goed Engels leren en het voorlezen heeft hier zeker bij geholpen. Ik weet dat er bepaalde woorden zijn die ze alleen kennen omdat we deze zijn tegengekomen in een boek. Bovendien leren kinderen beter Nederlands als ze een stevige basis hebben in de taal die thuis wordt gesproken.” Ook zorgt voorlezen in de thuistaal voor meer leesplezier bij ouder én kind, aldus Sharon. “Als je voorleest in je moedertaal, kun je makkelijker woorden uitleggen en grapjes maken. Hierdoor geniet je zelf meer van het voorlezen, maar je kind ook!”Het leren van taal gaat makkelijk als je jong bent. Spreek je zelf geen Nederlands maar wil je dat je kind Nederlands leert? Lees dan voor in de taal die jij zelf het beste spreekt. Als je kind jouw taal goed leert, leert hij makkelijker een tweede taal.

Voorleestips


Tijdens de Nationale Voorleesdagen staat het prentenboek Coco kan het! van Loes Riphagen centraal. Dit Prentenboek van het Jaar 2021 gaat over het babyvogeltje Coco, dat niet durft te vliegen. Een hartverwarmend verhaal over moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt. De vestigingingen van de bibliotheek zijn i.v.m. de lockdown gesloten. Maar net als Coco, weet de bieb zeker dat het hun lukt om toch genoeg leesplezier bij je thuis te brengen. Op de website van de Bibliotheek Gelderland Zuid vind je een overzicht van de leukste geanimeerde prentenboeken, luisterboeken en handige websites met voorleesfilmpjes voor peuters en kleuters. Ook lees je hier de Prentenboeken Top 10.Wil je zelf ook een mooi voorleesmoment delen met de bieb? Gebruik dan de hashtag #voorlezeniseenfeestje. De bieb heeft een stapel Coco-prentenboeken klaarliggen voor de leukste inzendingen.

Gratis biebabonnement

Voor kinderen tot 18 jaar is een bibliotheekabonnement gratis. Als je je kind inschrijft tijdens de Nationale Voorleesdagen betaal je geen inschrijfkosten. Na inschrijving heb je direct toegang tot al het (online) materiaal van de bibliotheek. Ook mag je een welkomstpakketje met 5 biebboekjes (incl. gratis vingerpoppetje van Coco) ophalen in de bieb!Extra tip


Op 20 januari opent boswachter Tim Hogenbosch, onlangs uitgeroepen tot 'Nijmegenaar van het jaar', de Nationale Voorleesdagen op de social media kanalen van de Bibliotheek Gelderland Zuid met een filmpje waarin hij Coco kan het! voorleest.

Kijk voor een overzicht van alle voorleestips voor voorleesplezier thuis tijdens de Nationale Voorleesdagen bij de bibliotheken op de website van Bibliotheek Gelderland Zuid.
Naar de website