Kidsproof reporters bij de première van Mariken

23 februari 2016
Op 14 februari ging dit prachtige mirakel spektakel van de Nijmeegse Theatergroep Kwatta in de Stadsschouwburg in Nijmegen in première!
Dit toneelspektakel met een live band en heel veel liedjes voor iedereen vanaf 6 jaar is gebaseerd op het prijswinnende en verfilmde boek Mariken van de auteur Peter van Gestel. Onze twee Kidsproof reporters Anne-Julie (10 jaar) en Jelmar (10 jaar) waren erbij tijdens deze fantastische première voorstelling! Zelf allebei geboren en getogen Nijmegenaren én mogen dit verhaal van Mariken, dat zich voor een groot deel afspeelt bij de Middeleeuwse stad Nimwegen, dan natuurlijk niet missen.

Voorpret

De voorpret begint al in de auto richting de Stadsschouwburg. Allebei gehuld in feestelijke kleding, vragen ze zich al af welke vragen ze eventueel kunnen stellen als ze de toneelspelers tegen het lijf zouden lopen en voelen ze zich al steeds belangrijker worden als ze via de rode loper naar binnen mogen, voorzien van een echte Kidsreporter naambadge. Natuurlijk mag een foto van dit feestelijke vip-koppel niet ontbreken! Eigenlijk liever niet geven ze beide aan, maar vooruit dan toch op hun allerbest op de foto! En trots dat ze uiteindelijk zijn!

Voor even een VIP
Ze verbazen zich over de mensen die belangstelling hebben voor wat er op hun naambadge staat en voelen zich tegelijkertijd steeds meer speciale gasten. Anne-Julie: “Ik vind het echt leuk om een VIP te zijn”. In de foyer wordt het meteen nog feestelijker als ze hun eigen drankje mogen inschenken bij de limonadebar. Terwijl ze vol spanning zitten te wachten voordat ze de zaal in mogen, gaan ze ondertussen verder met het aanvullen van hun lijstje vragen voor de toneelspelers en lezen ze de flyer met daarop het verhaal over Mariken. Als dan eindelijk de bel gaat dat iedereen de zaal in mag, staan ze vrijwel als eerste voor de ingang. Jelmar denkt dat hij wel even voor mag: “We zijn toch echte VIPS.” Maar helaas toch even wachten op zijn beurt.Het verhaal van Mariken
De moederloze Mariken is de hoofdpersoon van dit spektakel. Als vondeling wordt ze gevonden door Archibald die haar opvoedt. Ze groeit met hem en zijn geit Sophie op in het Waanwoud. Mariken is ouder dan het aantal vingers aan haar rechterhand, maar jonger dan het aantal vingers van haar twee handen samen. Op een dag trekt ze de wijde wereld in en maakt ze van alles mee. Mariken ontdekt hoe klein grote mensen kunnen zijn en hoe groot kleine mensen. En dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt, omdat het enige dat telt is, wie je van binnen bent.  De groep wagenspelers die ze in haar avontuur tegenkomt, voelt als een echte familie voor Mariken.
 


Ervaringen van de kidsreporters
Vanaf het eerste moment dat het rode doek open gaat, de acteurs hun spetterende openingsnummer zingen, Mariken en de andere spelers aan het publiek worden voorgesteld, is iedereen in de zaal geboeid. En dat echt 1,5 uur! De vele humoristische stukjes in het verhaal zijn al snel favoriet bij de kinderen in de zaal.  En niet alleen bij de kinderen…(Archibald die het bijvoorbeeld over een ‘Vondelding’ heeft). Anne-Julie: ‘Volgens mij vonden ze het wel leuk’. Jelmar: ‘Ik hoorde veel gelach van kinderen in de zaal. Ook de decors op wagens en de lange beek die uit een emmer komt, blijven de aandacht van de jonge bezoekers trekken. Bij de wat spannende stukjes met de Duivel zie je af en toe en kind tegen vader of moeder aankruipen, maar door telkens toch ook weer de humor erbij in te zetten, hoor je kinderen het volgende moment al weer lachen om een volgende grap.

Muziek
Door de prachtige liedjes die gezongen worden, is het een afwisselende theatervoorstelling geworden en zijn het juist ook mooie momenten om van de ene naar de andere scène te schakelen. ‘Waar begint een begin’ is het nummer dat bij Anne-Julie en Jelmar het hoogst scoort! Ook ‘We worden beroemd’ en ‘Steel mijn stem’ mogen niet ontbreken in hun top 3. Dit alles bij elkaar maakt het toneelspektakel helemaal af!

Handtekeningen
Na afloop is er tijd om een handtekening te vragen en de acteurs van dichtbij te zien en ziet Anne-Julie haar kans om aan acteur Laus Steenbeeke (Archibald), ook bekend van Klokhuis, te vragen welke scène hij het leukst vond om te spelen. Natuurlijk mag een handtekening van hem en later van Sarah Bannier (Mariken) niet ontbreken op hun flyer!

Terugblik
Al snel hebben de Kidsproof reporters zin in een hapje en een drankje en kijken ze hun ogen uit naar alle acteurs die verspreid over de foyer met bekenden aan het praten zijn. Op de vraag wat ze de mooiste scène vinden, reageren ze toch wel met enige twijfel (ze vinden zoveel scènes mooi). Anne-Julie: “Archibald in gesprek met Mariken over allerlei onderwerpen zoals geloof en de dood”. Jelmar: “Het moment dat Mariken aan de grote tafel bij de gravin taart zit te eten, terwijl Isabella haar daar komt bevrijden”. Ze zijn superenthousiast over deze geweldige theatermiddag! Echt een aanrader en deze voorstelling moet je gezien hebben!

Mariken is genomineerd voor de ZAPP theaterprijs, de landelijke publieksprijs voor jeugdtheater. Wil je net als onze Kidsreporters ook deze mooie theatervoorstelling nog bezoeken?  Reserveer dan nu je tickets bij de dichtstbij zijnde theaters in de omgeving van Nijmegen,  De Verkade fabriek in Den Bosch op 6 maart en Stadstheater in Arnhem op 17 april.
Op 4 mei komt Mariken zal Mariken wegens overweldigend succes nog een keer te zien zijn in de Stadsschouwburg Nijmegen. Mariken tourt nl. t/m 8 mei door Nederland en zal in diverse Kidsproofregio’s te bewonderen zijn!