Op ontdekkingstocht in het donker

12 oktober 2017
Onlangs gingen wij naar ervaringsmuseum muZIEum voor een donkerbeleving. Wat was dat een unieke en bijzondere belevenis! Lees hier ons verslag van een superleuke én leerzame activiteit om samen met je kinderen te gaan doen!
Sinds 1 september zit het muZIEum op hun nieuwe locatie aan de Ziekerstraat 6B (bovenetages). Voorheen zat het museum in de Stadsschouwburg, maar het groeide zó uit het jasje dat ze op zoek zijn gegaan naar een pand voor het muZIEum alleen. Daar is deze nieuwe mooie centrale locatie het resultaat van. En wat is het mooi geworden! Het muZIEum stond al langer op ons wensenlijstje voor een leuk uitje! En nu was het dan eindelijk zover.

We boekten een aantal dagen vooraf een donkerbeleving voor de zaterdagmiddag (reserveren is trouwens ook noodzakelijk, aangezien de groepen waarin je de donkerbeleving doet slechts 7 personen tellen). We kregen te horen dat we een half uur voordat de donkerbeleving start aanwezig moesten zijn.



Op de afgesproken tijd worden we ontvangen door de gastvrouw. We krijgen uitleg over de donkerbeleving en wat er allemaal nog meer te beleven is in het muZIEum na afloop van deze ontdekkingstocht. We hebben even de gelegenheid om rond te kijken in het mooie nieuwe pand voordat de donkerbeleving gaat starten. Stiekem vinden we het toch een beetje spannend en vragen we ons af hoe het zal zijn om straks helemaal in absolute duisternis te lopen. We krijgen een korte introductie over het gebruik van de taststok en dat vindt onze Kidsproof reporter Jelmar (12 jaar) superinteressant en hij gaat hem gelijk even uitproberen.



Onze slechtziende gids ontmoeten we pas later als we de donkere ruimte binnenkomen. Hij stelt zich aan ons voor en andersom. We mogen geen mobiele telefoons of camera's mee naar binnen nemen, dus foto's van deze donkerbeleving zelf hebben we niet (is ook een beetje lastig, fotograferen in het donker). Er zijn twee verschillende donkerbelevingen: 'Een dag uit het leven van...' en 'Op vakantie met...'. Wij gaan de eerste doen waarbij de slechtziende gids ons rondleidt in het dagelijks leven van iemand die blind of slechtziend is. We kunnen hem van alles vragen over zijn eigen ervaringen met slechtziendheid.

Wat we precies allemaal in de donkere ruimte ervaren hebben, gaan we hier niet verklappen, want dit moet je écht zelf ervaren. Dat is juist het meest bijzondere aan deze beleving. Een klein tipje van de sluier willen we wel oplichten. Als we eenmaal in de ruimte komen die ons huis moet voorstellen, mogen we op zoek gaan naar objecten die er staan zoals een computer, kapstok etc. En dat is best lastig, kunnen we je vertellen. Je hebt je taststok mee, maar het is ook al best even wennen hoe je die gebruikt. Vervolgens ‘gaan we naar buiten’ (ook in een donkere ruimte) en ervaren we hoe het is om die weg van huis naar buiten te vinden als je blind of slechtziend bent en welke hindernissen je hierbij tegen kunt komen. We krijgen hierbij voortdurend uitleg van de gids. In het begin vinden we die absolute duisternis best spannend, maar uiteindelijk raak je eraan gewend. Maar we snappen zeker dat deze belevenis dan ook echt pas vanaf 8 jaar geschikt is.

Kidsproof reporter Jelmar is onder de indruk van wat onze slechtziende gids allemaal wél kan ondanks zijn handicap en hij vindt het ook zo bijzonder om tijdens de donkerbeleving zelf te merken dat het echt lastig is als je weinig of niets kunt zien. Jelmar merkt op dat de gids juist heel erg gefocust is op geluiden die hij hoort en zo dus andere zintuigen in kan zetten om te begrijpen wat er om hem heen gebeurt. Zo hebben wij dat tijdens deze donkerbeleving ook zelf ervaren. Goed luisteren naar geluiden en dingen voelen is zo belangrijk als je slechtziend of blind bent. We zijn verbaasd over hoe snel de gids afgaat op de stemmen van de mensen in de groep en daaraan meteen hoort wie bijvoorbeeld een vraag stelt.



Een donkerbeleving duurt een uurtje en als je dan eenmaal buiten de donkere ruimte staat, moeten je ogen echt weer even wennen aan het licht. Maar wat was dit een supergave belevenis. Echt een unieke ontdekkingstocht in het donker en een leuk uitje om samen te doen. En ook zó leerzaam voor kinderen (maar ook voor ouders) om op deze manier de wereld van slechtziende en blinde mensen te kunnen begrijpen. Zoals de slogan van het muZIEum zegt: 'muZIEum opent je de ogen'. Zo hebben wij dat ook echt ervaren. Na afloop zijn we op het doe-plein nog aan de slag gegaan met spelletjes, zoals boter, kaas en eieren met een blinddoek en een kaartje typen in braille. Dit interactieve plein laat je kennismaken met de diverse zintuigen en die zie je ook terug in de verschillende vitrines aan de muur. Zo kom je nog meer te weten over blind- en slechtziendheid en dit maakt de belevenis helemaal compleet.



Toe aan een drankje na deze bijzondere belevenis? In de bar kun je wat lekkers drinken en dit kun je ook slechtziend doen met een speciale bril. Ook weer een unieke ervaring.

Wij zijn een enorme ervaring rijker na deze belevenis in absolute duisternis. We raden iedereen aan om dit een keer te gaan doen. Zo bijzonder om samen met je kind dit uitje te doen. Wij zijn van plan ook de andere donkerbeleving 'Op vakantie met...' binnenkort een keer te gaan ontdekken. We zijn erg nieuwsgierig hoe deze zal zijn.

Handige tip: als je online reserveert voor een donkerbeleving, krijg je een korting.

Ook geïnteresseerd in een unieke donkerbeleving in het muZIEum? Reserveer dan snel een plekje!