icon-closeLandelijk Kidsweek wk36 en 37
icon-closeLandelijk Kidsweek wk36 en 37

7x zo leest je kind vaker!

23 augustus 2021
De zomervakantie is weer (bijna) voorbij. Dat betekent dat kinderen na een periode vol vrije tijd weer aan de bak mogen op school. Sommige kinderen verslinden stapels boeken op vakantie en andere lezen geen letter meer zodra school klaar is. Hoe krijg je je kind nu aan het lezen als ze er echt niet van houden? Wij hebben Kidsweek gevraagd wat handige tips op een rijtje te zetten.
7x tips om je kind thuis aan het lezen te krijgen
Kidsweek is een krant speciaal voor kinderen. In de krant lezen kinderen over het nieuws uit de hele wereld. Over politiek, ruimtevaart en bijzondere natuurverschijnselen. Maar de krant staat ook vol dierennieuws, sport en interessante weetjes. Zo lezen en leren ze elke week weer wat nieuws én zitten ze even niet achter een scherm. En al die nieuwe kennis is ook nog eens handig voor school. Aangezien in Kidsweek korte en lange artikelen afgewisseld worden, is het geschikt voor elk leesniveau. Wist je dat een kind dat goed is in begrijpend lezen vaak ook beter scoort met andere vakken? Het is daarom erg belangrijk om, naast op school, ook thuis veel te lezen.

Kidsweek geeft 7 tips om je op weg te helpen:

Tip 1: Veel leuke dingen lezen!

Misschien een open deur, maar hoe meer je kind leest, hoe groter zijn of haar woordenschat, wat het lezen weer makkelijker maakt. Laat je kind vooral teksten lezen die hem of haar aanspreken. Ook het lezen van korte verhalen, nieuwsberichten, weetjes en strips draagt bij aan het verbeteren van leesbegrip. Dus begin eens met een strip- of moppenboek.Tip 2: Lees op vaste tijden

Probeer je kind minstens een half uur per dag te laten lezen. Dat klinkt misschien streng, maar het kan helpen om structuur in te bouwen door het leesmoment te plannen. Lees bijvoorbeeld altijd na het eten of vlak voor het slapen gaan. En wist je dat, als een kind minimaal 15 minuten per dag leest, je per jaar 1000 nieuwe woorden leert?

Tip 3: Samen koken

Laat kinderen zelf een lekker gerecht kiezen en kook of bak dit samen. Dit is natuurlijk het perfecte moment om samen een recept in te duiken. Het begrijpend lezen wordt hiermee ook gestimuleerd: je moet de stappen op de juiste manier en in de juiste volgorde uitvoeren om je recept te laten slagen! Schrijven ondersteunt het lezen, dus maak samen een boodschappenlijstje voordat je aan de slag gaat.Tip 4: Vergroot de achtergrondkennis

Wil je je kind een tekst laten lezen over een ingewikkeld onderwerp? Zoek dan eerst samen naar informatieve filmpjes over dit onderwerp op bijvoorbeeld YouTube of Jeugdjournaal. Kinderen begrijpen teksten veel beter als zij voorkennis hebben over het onderwerp.

Tip 5: Spelletjes

Er zijn veel taal- en leesspelletjes te spelen. Denk aan Scrabble (junior), Woordmemory en raadspelletjes. Je kunt ook samen een leesbingo maken. Bedenk samen gekke en leuke leesplekken en verschillend leesmateriaal dat kinderen kunnen afstrepen. Op de kop op de bank lezen of op de wc: dat is toch veel leuker dan aan tafel?! Spreek ook af wat een volle kaart betekent. Misschien wel een nieuw boek als beloning? Geen inspiratie? Kidsweek heeft alvast een leesbingo gemaakt!

Tip 6: Geef zelf het goede voorbeeld

Pak er zelf ook eens een goed boek of een krant bij en lees samen. Veel lezen is natuurlijk ook voor volwassenen zeer nuttig. En ‘een goed voorbeeld doet goed volgen!’
Tip 7: Start het schooljaar met heel veel leesplezier 

Kidsweek biedt ouders nu aan het begin van het schooljaar een extra voordelig abonnement aan. Voor 10 weken Kidsweek betaal je nu slechts € 10, -. Je kan het abonnement vrijblijvend proberen, want na 10 weken stopt het abonnement automatisch.

Wil je meer weten over Kidsweek? Klik dan op de roze websitebutton! Naar de website