Hemd van je live: dé online talkshow voor kinderen!

15 februari 2021
Kennen jullie Hemd van je live al? Dit is een superleuke nieuwe online talkshow voor kinderen via Zoom. Met een flinke dosis humor wordt hier in 20 minuutjes het nieuws van de week besproken met talkshowhost Marei en televisiekok Chef Koek! Kidsproof ging in gesprek met de makers van deze show! Lees er hier alles over!
Hemd van je live: dé online talkshow voor kinderen
In maart afgelopen jaar stond het land op z'n kop vanwege de start van de coronacrisis en de lockdown. In alle talkshows voor volwassenen kwam dit onderwerp uitgebreid aan bod. Voor kinderen waren er nog geen mogelijkheden het actuele nieuws rondom corona met elkaar te bespreken.

Theatermakers Marienke van Terheijden en Yuri Disseldorp zijn samen De Hete Brij (inderdaad; ze draaien niet om de hete brij heen). Ze besloten samen hun eigen live talkshow voor kinderen op te zetten, waarin met interactie en humor het nieuws besproken wordt. Maar ook andere onderwerpen die toevallig de revue passeren, moeten besproken kunnen worden. Ik ging met deze enthousiaste theatermakers in gesprek.

1. Hoe zijn de personages voor jullie talkshow tot stand gekomen?


“In de eerste lockdown hebben we veel naar de televisie gekeken en gekeken welke personages kinderen zouden aanspreken. Succesvolle duo’s zoals Carlo en Irene van Telekids en programma's met een tv-kok. Uiteindelijk zijn hier de ideeën van de huidige personages uit ontstaan: talkshowhost Marei (Marienke) en televisiekok Chef Koek (Yuri). We vullen elkaar goed aan in hun rollen. Marienke: “Yuri is autonoom in zijn humor en durft veel. Ik daarentegen probeer als Yuri iets raars bedacht heeft het abstracte te vertalen naar iets praktisch.”2. Wat wordt er zoal besproken in de talkshow?


Yuri: “De online talkshow heeft één verhaallijn per keer. Het nieuws van de afgelopen week wordt besproken, aangevuld met veel humor en sketches. Dat kan gaan over corona, maar ook andere onderwerpen die in de wereld spelen en de kinderen bezig houden. Natuurlijk is er ook ruimte voor een gesprek over een heel ander onderwerp dat door een kind wordt ingebracht. Educatief theater is altijd onverwacht en een leuke chaos, dus we zijn ingespeeld op tussentijdse andere gesprekswendingen als een kind bijvoorbeeld ineens vertelt dat zijn/haar ouders gaan scheiden. Dan improviseren we op dat moment. Dat een kind zo open iets vertelt is dan natuurlijk een groot compliment, omdat het kind zich dan veilig genoeg voelt om dit in de show te zeggen.”

Elke aflevering van de show is anders en helemaal toegespitst op de actualiteit. Zo ging het in de eerste aflevering op zondag 14 februari over Valentijnsdag, het winterweer, de scholen die weer open zijn, thuiswerken en snottebellenbeleid. En elke show is een combi van serieuze onderwerpen afgewisseld met satire. Marienke: “In de show gaan we op zoek naar verbinding. We willen een echt gesprek aangaan met de kinderen, waarbij de actualiteit, de theatrale verhaallijn en interactie centraal staan.”3. De online talkshow is via Zoom. Hoe werkt dat precies?


“Deze wekelijks talkshow van 20 minuten via Zoom is speciaal gemaakt voor Lindenberg Cultuurhuis. De show is geschikt voor kinderen van 6 t/m 9/10 jaar (groep 3 t/m 6). Je kunt via de site van Lindenberg Cultuurhuis online een kaartje reserveren. Dan krijg je een link per mail toegestuurd met meer informatie over de show en een handleiding over het gebruik van Zoom. Ook krijg je een template waarmee kinderen een strik kunnen knutselen en een recept van Chef Koek” aldus Yuri. Marienke: “Er is ook een chatfunctie waarin kinderen hun vragen kunnen stellen. Deze is niet openbaar en alleen te zien voor de theatermakers zelf. Talkshowhost Marei praat het programma aan elkaar en Chef Koek brengt tussendoor met zijn kookkunsten de nodig humor in het geheel. Aan de hand hiervan gaan we met de kinderen in gesprek. De kinderen mogen meepraten, maar dat is geen must. Alleen luisteren is natuurlijk ook prima. Kinderen zijn de eregasten. Zonder hen kan deze show er niet zijn.”
4. Waarom móeten kinderen naar deze interactieve theatervoorstelling gaan kijken?


Marienke: “Wij brengen stukje lol en relativering in een moeilijke en zware periode.” Yuri: “Iedereen praat over corona en de actualiteiten, en gelukkig maar, maar niemand doet het zoals wij dat doen!”

Wil je ook luisteren, aan het denken gezet worden, zelf meepraten en heel veel lachen? Reserveer dan nu je ticket voor Hemd van je live! op zondag 21 februari, 28 februari, 14 maart en/of 21 maart. Naar de website