In gesprek met de hoofdrolspeler van Dissus: Rogier van Erkel

17 februari 2017
Op 2 en 3 maart gaat 'Dissus, verdwaal mee in de Odyssee', ontroerend muziektheater van Theatergroep Kwatta en Het Gelders Orkest, in reprise in Stadsschouwburg Nijmegen! Wij gingen in gesprek met hoofdrolspeler Rogier van Erkel!
Dissus, verdwaal mee in de Odyssee’ is een swingende en brutale bewerking van het klassieke Odysseusverhaal, naar het gelijknamige, met de Gouden Griffel bekroonde boek van Simon van der Geest. Samen met zeven vrienden verdwaalt Dissus. Onderweg beleven ze grote avonturen. Ze ontmoeten grijpgrage graafmachines, hongerige hengelaars en Kirke, een betoverend meisje: overal loert het gevaar. En als Dissus na een lange reis dan eindelijk thuiskomt, is zijn plek ingepikt. Hij zint op wraak!

Tussen de drukte van de repetities door, maakt hoofdrolspeler Rogier van Erkel even tijd voor een telefonisch interview met mij. En wát een leuk gesprek! Wij waren al enthousiast over Dissus, maar dat enthousiasme is alleen nog maar verder gegroeid na het praten met hem over zijn rol in 'Dissus', over Kwatta en nog veel meer!

1. Kun je iets vertellen over jezelf?
In 2011 ben ik afgestudeerd aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam. Daarna ben ik in het jeugdtheater gerold, mede door Hans Thissen, artistiek leider van MaxTak. Het beviel me heel erg goed om voor jong publiek te spelen in het theater. Via Hans kwam ik in 2012 in contact met Josee Hussaarts, regisseur en artistiek leider van Theatergroep Kwatta. Als acteur ben ik in mijn vrije tijd ook vaak met mijn vak bezig. En met muziek bezig zijn is het liefste wat ik doe. In 2015 speelde ik al de hoofdrol in de familievoorstelling 'Dissus' in Stadsschouwburg Nijmegen. Deze voorstelling was zo’n succes dat 'Dissus' nu in de voorjaarsvakantie in reprise gaat en ik opnieuw de hoofdrol speel!

2. Hoe omschrijf je theater van Kwatta?
Inhoudelijk gaan de theatervoorstellingen altijd over relaties tot elkaar. In 'Dissus' gaat het om een 7-tal jongens die positie voor elkaar kiezen. In het 2e gedeelte van het stuk is 'Dissus' door zijn ouders vergeten, gaat hij zijn plekje veroveren met de vraag ‘Wie ben ik?', 'Waarom vindt iedereen wat van mij?', 'Wat is mijn plekje'? en 'Hoe blijf ik mezelf?'. Deze vraagstukken in de theaterstukken vind ik logisch als je jeugdtheater maakt; kinderen zijn namelijk ook bezig met die vragen. Kwatta maakt muzikaal en fantasierijk theater. Met zoveel mogelijk middelen probeert Kwatta altijd dingen uit te beelden. Het meeste is vaak niet wat het lijkt en dat maakt het juist zo bijzonder theater. Zo zie je nu in 'Dissus' bij aanvang een bouwplaats. In het begin lijkt het 'een zooitje', maar de acteurs gebruiken deze 'rommel' om er een mooi verhaal van te maken, mét fantasiespel.

3. Hoe bevalt het je om opnieuw de hoofdrolspeler in Dissus te zijn?
Ik kan een hele grote lijn spelen van begin tot het einde. Alles wat er gebeurt, gaat over wat Dissus meemaakt. Ik ben constant op het toneel en dat vind ik echt erg leuk. Ik ben steeds dezelfde persoon en zit helemaal in het verhaal. Andere spelers moeten vaker het toneel op en af en dat kost telkens even tijd om opnieuw in het stuk te komen. Ze moeten zich in andere personages hullen, maar dat is natuurlijk ook wel heel leuk en afwisselend.


Foto Rogier: Rik Engelgeer; scène foto Dissus: Edwin Deen

4. Hoe is het voor jou om samen te werken met het Gelders Orkest?
Door deze samenwerking is er een extra laag en dimensie in het hele theaterstuk. Op dit moment repeteren we met een cd. Het is natuurlijk niet mogelijk om vanaf het begin van de repetitie al met het hele orkest te repeteren. Nu is het dus wat meer doods met alleen de muziek van een cd. Als muzikanten er live zitten is het veel meer dynamisch en speels. Het voelt dan als een extra acteur. Deze week repeteren we in het Badhuis net als volgende week en dan komt het Gelders Orkest er ook bij. In de voorjaarsvakantie repeteren we in de Schouwburg.

5. Hoe bereid je je voor op een voorstelling?
Ik leer teksten makkelijker als ik ze hoor. Dus ik spreek teksten die ik krijg ter voorbereiding op het stuk eerst in en dan luister ik ze terug. Soms doe ik dit thuis, buiten wandelend met oordopjes in of waar dan ook. Ik herhaal ze continu op deze manier. De tekst luister en herhaal ik hardop keer op keer. De stukken zijn al doorgecomponeerd (audiobestand van de componist gekregen) en de muziek hebben we vooraf ook gekregen. Met muziek op mijn oren zie je me in de stad, op de fiets, overal! Op die manier herken ik de tekst, wordt het eigen, verander ik en speel ik ermee. Alles is op muziek en metrum én heeft rijm. Het fijne hieraan is dat ik het leer in een soort cadans.

6. Jullie hebben voor Dissus een prijs gewonnen in 2015. Wat betekent dit voor jullie?
'Dissus, verdwaal mee in de Odyssee' won in 2015 de Zilveren Krekel voor de meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie. Zo gaaf dat wij in het rijtje van winnaars stonden en wie ons allemaal voor zijn gegaan! Echt heel leuk dat we daar gewoon tussen staan. We hebben er met zoveel lol en plezier heel hard aan gewerkt. Het was echt een verrassing en een kroon op het harde werken!


Foto's: Edwin Deen

7. Inmiddels zijn jullie ook al eens internationaal gegaan met Kwatta? Hoe heb je dit ervaren?
Ik vond het heel erg bijzonder en spannend om met het theaterstuk 'Love that dog' internationaal te gaan. We speelden dit stuk in het Engels, niet mijn moedertaal. Je kunt er dan niet zo makkelijk mee spelen was mijn verwachting. Ik was bang dat als ik de tekst kwijt zou zijn, ik dan minder makkelijk zou kunnen improviseren. Ik had het idee dat ik dan echt wel alles precies moest weten. Maar het stuk werd heel erg goed ontvangen door het Amerikaanse publiek. Er zaten veel Engelstalige gedichten in en wij maakten er in ons stuk grapjes van. Wat zo leuk was, is dat het publiek dit geweldig vond en vaak bij een paar woorden al ging meepraten in het gedicht.

8. Gaan jullie in de toekomst nog een keer naar het buitenland met een theaterstuk?
Kwatta toert van 18 maart t/m 13 april 2017 door Amerika met 'Love that dog' en komende zomer gaan we naar Shanghai. In Shanghai wordt de voorstelling live in het Mandarijn vertaald met een tolk.

9. Waarom vind je theaterbezoek voor kinderen zo belangrijk?

Kinderen zouden moeten ervaren dat je met elkaar iets kunt meemaken in het theater. Je ervaart een stuk dat door echte mensen in het moment gemaakt is. Door technologie zijn er tegenwoordig veel filmpjes die je kunt bekijken en waarbij je snel info tot je krijgt. Ervaring in het theater is dieper en je ziet dat mensen op toneel echt iets meemaken; ze ruiken, voelen, zien en emoties komen boven. Kinderen zijn hier vaak gevoelig voor en zouden er vaker mee in aanraking moeten komen. Het wordt donker en je gaat écht iets beleven.

10. Waarom vind je dat alle kinderen in en om Nijmegen deze voorstelling moeten gaan zien?
'Dissus' is een heel stoer verhaal en oer-Hollands. Het speelt zich op heel veel verschillende Hollandse plekken af, zoals in de polder, op een bouwplaats etc. Voor kinderen is dit zo te gek en herkenbaar. 'Dit had ik ook wel graag willen doen als kind' komt dan meteen bij me op. Het stuk heeft een mooie symboliek. Kinderen zijn op hun jonge leeftijd altijd een beetje bezig met wie ze zijn en welke plek ze binnen een groepje hebben. In het begin wordt Dissus gepest, vriendjes noemen hem 'niemand'. Langzaam moet hij keuzes maken en leiding nemen, luistert hij naar zijn gevoel en hart en maakt hij keuzes. Achteraf toch de juiste keuzes maken, daar kun je veel van leren. Ook zit er veel humor in het stuk 'Dissus'. De spelers zingen en worden muzikaal begeleid door het Gelders Orkest.

Dissus is een swingende, avontuurlijke voorstelling in samenwerking met het Gelders Orkest. Het is een familievoorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar. Het is gebaseerd op het gelijknamige boek van Simon van der Geest. De Dissus tour gaat van start op 2 en 3 maart in Stadsschouwburg Nijmegen en reist t/m 19 april door het land.

Koop nu je tickets
voor deze supermooie familievoorstelling en geniet van een middagje uit in de voorjaarsvakantie!

groetjes, Esther