Help, mijn kind wil niet lezen!

4 december 2017

We weten het allemaal: oefening baart kunst. Bij lezen is dat niet anders. Veel lezen leidt tot beter lezen. En beter lezen weer tot betere schoolresultaten voor taal én andere vakken. Maar hoe krijg je dat voor elkaar bij een kind dat liever buiten speelt of lezen ‘supersaai’ vindt? Bibliotheek Arnhem gaf ons 5 praktische tips!

Leesplezier! Het lijkt een schot voor open doel, maar lezen moet natuurlijk leuk zijn. Kies samen met je kind boeken die hem of haar aanspreken. Meisjes houden vaak meer van verhalen en gedichten over liefde en vriendschap. Jongens meer van grappige of informatieve boeken en boeken over sport, oorlog, fantasy en avontuur. Kies samen met je kind een boek uit dat bij hem of haar past. Weet je niet zo goed wat je moet kiezen? Gewoon even vragen in de bibliotheek, zij helpen je graag op weg.

Stripboeken mogen ook. Ja echt, ook stripboeken maken kids taalvaardiger. Voor kinderen die lezen lastig vinden, bieden stripboeken zelfs veel voordelen. De plaatjes en kleine teksten leiden ze door het verhaal. Een stripboek uitlezen gaat makkelijker. Een boek begrijpen en uitlezen geeft je kind vertrouwen voor een volgend (strip)boek!

Voorlezen maakt lezers. Voorlezen? Dat doe je toch alleen bij kleine kinderen? Niets is minder waar. Blijven voorlezen vergroot de taalvaardigheid en het leesplezier van je kind. Maak dus iedere dag een momentje vrij om samen een boek te pakken.



Kies een Makkelijk lezen boek. 
Boeken uit de Makkelijk Lezen Top 25 zijn leuke boeken voor kinderen die lezen lastig vinden. Ze hebben bijvoorbeeld een extra aantrekkelijke omslag en eenvoudig te lezen tekst. Heel fijn voor het zelfvertrouwen als ze op die manier een boek kunnen lezen.


Zien lezen doet lezen. 
Lees je zelf regelmatig een boek? Zo’n goed voorbeeld doet vaak volgen. Uit onderzoek blijkt dat vooral (voor)lezende vaders een mooi rolmodel voor kinderen zijn. Vooral voor jongens blijkt een lezende papa een extra stimulans.


Wil je meer tips? In BIEBmagazine vind je bovenstaande en nog veel meer tips. Haal jouw exemplaar in de bieb of lees het online. Advies over leesboeken? Neem dan eens een kijkje op Leesplein. Hier vind je hee veel boeken op leeftijd en onderwerp, superfijne inspiratie!


Verhalen echt tot leven brengen

Met al deze tips kun je aan de slag om je kind meer te laten lezen. Om het lezen extra leuk te maken, heeft de Bibliotheek Arnhem een speciaal jeugdprogramma. Als jouw kids (gratis) lid worden van de Verhalenvangers, kunnen ze meedoen aan heel veel leuke activiteiten. Met een eigen Verhalenvangerspaspoort spaart je kind verhalen. Bij voldoende stempels volgt een verrassing. Als dat niet motiveert! Drie keer per jaar ligt een nieuw paspoort klaar én is er een groot (gratis!) Verhalenvangersfeest. Het eerstvolgende feest vindt plaats op vrijdag 5 januari in Rozet, de inschrijving is gestart. Hoe leuk is dat!


Verhalenvanger worden is eenvoudig. Ga langs in de bibliotheek, dan is het direct geregeld. En o ja, vergeet niet meteen een leuk boek mee te nemen. Twee vliegen in één klap ;)



Natuurlijk vind je alle Verhalenvangersactiviteiten ook op de Uitagenda van Kidsproof Arnhem!